Együk végig a világot karácsonykor!
Címlap / Asztalra / Együk végig a világot karácsonykor!

Együk végig a világot karácsonykor!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Népek karácsonya a gasztronómia szerint. Ha karácsony, akkor bejgli? Vagy legyen fraancia fatörzs, esetleg a klasszikus angol karácsonyi puding?  

A felkínált receptek között valóban megtalálhatjuk a hagyományos süteményt, ami nélkül nem karácsony a karácsony. Vendégeik elkápráztatására azonban néhány speciális karácsonyi édességet javaslunk, melyek elkészítése - sütési tudományuk próbája is - "édessé" teszi a karácsonyi vacsora utáni pihenés perceit.

Nápolyi struffoli





Nápolyban elképzelhetetlen a karácsony struffoli nélkül, amivel ők is úgy vannak, mint a magyarok a bejglivel, többnyire húsvétkor is megsütik.

Hozzávalók: 5 közepes tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 45 dkg finomliszt, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, csipetnyi só, 1 evőkanálnyi alkohol vagy erős vodka, a sütéshez: olaj, a mázhoz: fél narancs és fél citrom leve, 25 dkg narancsvirágméz, 10 dkg cukor, a díszitéshez: cukrozott gyümölcs, naracshéj, ezüst színű cukorka.

Elkészítés: Először a tésztát készítjük el. A tojásokat a cukorral simára keverjük, a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citrom- és narancshéjjal, sóval és alkohollal ízesítjük. 3-4 perces dagasztás után letakarjuk és hideg helyen két órán át pihentetjük. Ezután egy keveset kiveszünk a tésztából, fél centi átmérőjű rúddá sodorjuk, majd mandula nagyságú darabokra vágjuk. Ezeket a kis tésztanudlikat forró olajban, aranysárgára sütjük. Jól lecsöpögtetve papírtörölközőkre szedjük. A mázhoz a fél narancsot és citromot apró darabokra vágjuk, és mézzel és a cukorral leöntjük, 2 evőkanálnyi vízzel meglocsoljuk és kevergetve felforraljuk. Addig forraljuk, amíg egy könnyű karamell színű szirupot nem kapunk. Ekkor a kisütött tésztasodralékokat beleszórjuk, végül köralakban egy tányérra merjük. Megszórjuk a felaprított cukrozott gyümölccsel, narancshéjjal és a cukorkával. Tálalásig hideg helyen kell tartani, nehogy felolvadjon.

Kóser kindli, flódni





Hozzávalók:
(10 személyre) a tésztához: 75 dkg liszt, 37 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1,5 dl ferérbor, az almatöltelékhez: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb 4 dl fehér bor, 1 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg, a máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor, a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor, a kindli lekenéséhez: 1 tojás

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackban csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé.

Amíg a töltelék készül, ezeket is hűtőben pihentetjük. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük és a magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, végül az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük - levét forralt borhoz vagy teába elhasználhatjuk -, és a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A máktöltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a diótölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit a kindlihez elteszük.

Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a diótölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá máktöltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradák nagyobb tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 C) kb. 1 óra 20 percig sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul, azonkívül a tészta sem ázik el. A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15x20 centis lappá nyújtjuk, és 2x5 részre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban töltelékez halmozunk, majd végeiket egyenként kissé töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindliket megcsipkedjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és a közepesnél erősebb lánggal (190 C) 30 percet sütjük. Jó tanácsok: A flódnit nem ajánlatos teflontepsiben készíteni, mert nem sül jól át. A tésztából dupla adagot is gyúrhatunk, mert le lehet fagyasztani.
(A fotóért a Pócsi családnak jár köszönet) 

Angol karácsonyi puding





A britek körében az a hiedelem járja, hogy aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt.

Hozzávalók: 23 dkg marhafaggyú (piacokon kapható), 11 dkg mazsola, 23 dkg malagaszőlő mazsola, 11 dkg aszalt ribiszke, 11 dkg narancs- és citromhéj, 6-7 dkg liszt, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 6 csapott kiskanál őrölt fahéj, 2 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg, 23 dkg finom zsemlemorzsa, 6 dkg kókuszreszelék, só, 0,35 dl tej, 4 tojás, 5-6 evőkanálnyi rum, 1 citrom, 3 dkg vaj.

Elkészítés: A megtisztított faggyút nagyon apróra vágjuk. A kétféle mazsolát, a felaprított citrom- és narancshéjat, a lisztet, a fűszereket, a morzsát meg a kókuszreszeléket beleszórjuk, kissé megsózzuk, jól összekeverjük. A tejet, a tojásokat, a rumot meg a citrom kifacsart levét hozzáadjuk. Az egészet összedolgozzuk. Jól kivajazott 1,5-2 literes pudingformába töltjük. A tálat duplán hajtogatott sütőpapírral lefedjük és a közepébe kis lyukbat vágunk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson. A formát éppen csak gyöngyöző vízbe állítva, a pudingot 4 órán át főzzük. Végül tálra borítjuk és valamilyen édes mártással kínáljuk.

Svéd sáfrányos kalács




A karácsonyi sütemények sütése Svédországban az egész család kedves időtöltése. Gyerekek és felnőttek együtt gyúrják, díszítik a süteményeket. (Már a kétévesek is kapnak "feladatot", például a tészta kenését, a mazsolák nyomkodását.)
Hozzávalók: (2 nagy fonott kalácshoz vagy 30 darab kis kalácshoz), 20 dkg vaj vagy margarin, 0,5 liter tej, 5 dkg élesztő, 3 kiskanál só, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 kg liszt, 2 g sáfrány, a tetejére: 1 tojás, mazsola.
Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejet, és kézmelegre (37 fok) langyosítjuk. Egy nagy tálban elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást, meg a sáfrányt, és alaposan kikeverjük az egészet. A liszttel puha, rugalmas tésztává dagasztjuk, konyharuhával letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk a tésztát. Egyharmadából "paphajat" készítünk: 6 darab ujjvastagságnyi, 50 centi hosszú rudat formálunk, és vajazott sütőlemezen hullámosra alakítjuk, minden egyes "lokniba" egy-egy mazsolaszemet nyomva. Megkenjük tojással, majd ismét kelesztjük 20-30 percig. Középmele (200 C) sütőben kb. 20 percig sütjük. Az apróbb kalácsokat (Luca macskáit) elég 10-15 percig sütni.
 

Francia fatörzs



Hozzávalók: 6 tojásos piskóta, 3-4 evőkanál rum, a krémhez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 narancs lereszelt héja, 20 dkg vaj

Elkészítés: A piskótát zsírozott, lisztezett, nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egyujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendőre borítjuk. Egy-két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később, a töltés során megrepedjen. Összetekerve hagyjuk kihűlni. Az egész tojásokat habverővel kikeverjük a cukorral meg a kakaóval, belereszeljük a narancshéjat, és gőz fölött, habverővel állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve kihűtjük, majd hozzáadjuk az előre kikevert vajat. A krém egynegyedét félretesszük. A többivel megtöltjük és bevonjuk a piskótatekercset. Hideg vízbe mártott villával rovátkoljuk, hogy fatörzshöz hasonlítson, és a félretett krémből "csomókat" rakunk rá, mintha göcsörtös lenne a fa. Még szebb, ha a tekercset kétharmad részénél ferdén elvágjuk és Y-alakban illesztjük össze a két részt, hogy levágott faágra emlékeztessen. Legalább egy fél napra jégbe hűtjük tálalás előtt.

Skót karácsonyi palacsinta





Ez az édesség a skótoknál helyettesítheti a klasszikus karácsonyi pudingot. A tálalás előtt néhány órával megsüthető és mikrohullámú sütőben felmelegíthető.

Hozzávalók: (25-30 palacsintához) 15 dkg vaj, 2,5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, késhegynyi só, 1 kiskanál mézeskalácsfűszer, 35 dkg finomliszta, 10 dkg szárított gyümölcs és mazsola, 5 dkg kandírozott meggy vagy cseresznye, a sütéshez: vaj vagy olaj. A díszítéshez: kristálycukor, rum, vaníliakrém és tejszínhab.

Elkészítés: Egy tálban az olvasztott vajat a tejjel, a tojásokkal, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel habosra keverjük. Az átszitált lisztet beledolgozzuk. A szárított és a kandírozott gyümölcsöt apróra váguk, a tésztához adjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és a tésztamasszából evőkanállal annyit öntünk bele, hogy kis, kerek palacsintákat kapjunk. Két-három elfér egyszerre, 2-3 percig sütjük, majd mindegyiket megfordítjuk. Még 2 percig a lángon hagyjuk, majd tányérra csúsztatjuk. Amíg mind el nem készül, a palacsintákat melegen kell tartani. Tálaláskor négyet-ötöt számítunk személyenként. Ezeket egymásra rakjuk, közüket kristálycukorral megszórhatjuk és néhány csepp rummal megöntözhetjük. Vaníliakrémmel körülöntve, tejszínhabkoronával tálaljuk.

Diós-mákos bejgli magyar módra





Hozzávalók:
a tésztához: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál cukor, 1,5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál baracklekvár, a diótöltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, a tészta nyújtásához: liszt, a megkenéshez: 2 tojás, a tepsi kikenéséhez: vaj vagy zsír.

Elkészítés: A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A darált mákot, illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel felforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk, és lesztezett deszkán egyenként 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt a mák-, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg, majd feltekerjük. Ha kifliket készítünk, akkor az egész tésztát 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A közepükre töltelkéket halmazunk, egyenként felhegergetjük , majd kifli formájúra hajtjuk. Mind a bejglit, mint a kifliket vajjal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen - legjobb hűtőszekrényben- 40-50 percet pihentetjük. Utána a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percig pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük. Elkészítési idő: 2 óra + pihenés.

Drezdai gyümölcskenyér




Ezt a híres karácsonyi süteményt a németek jóval az ünnepek előtt elkészítik, s előszeretettel küldik ajándékként szerte a világon rokonaiknak, barátaiknak.

Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 37,5 dkg margarin, 1 kg finomliszt, 15 dkg cukor, kiskanál ső, 10 dkg mandula, 10 dkg cukrozott citromhéj, 5 dkg cukrozott naracshéj, 50 dkg mazsola (lehetőleg többféle), 1 citrom reszelt héja, a forma kikenéséhez: margarin, a sütemény tetejére: 12,5 margarin és bőven porcukor

Elkészítés: Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatjuk, majd a puha margarinnal, a liszttel, a cukorral és a sóval összegyúrjuk. A megkelesztett élesztőt beledolgozzuk és 1 órán át kelni hagyjuk. Ezután a durvára vágott mandulát, a cukrozott citrom- és naracshéjat, a mazsolát meg a reszelt citrom héját hozzáadjuk, átgyúrjuk, majd duplájára kelesztjük. Ebből a tésztából 2 rúdnyi kalács lesz, amelyeket margarinnal kikent tepsibe fektetünk, majd előmelegített sütőben tolva, közepes lánggal kb. 60 percig sütjük. Még melegen tetejüket a megolvasztott margarinnal megkenjük és porcukorral bővel megszórjuk.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12850 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x