Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással

Faragó Márta és Taksár Ferenc most megmutatja a kezdő háziasszonyoknak hogyan is készül a spenót! Köszönet érte!

Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
(Klasszikus spenótfőzelék recept)

Hozzávalók: 80 dkg spenót, 2-3 gerezd fokhagyma, 4dl tej, csipetnyi bors, csipetnyi só, 1-2 evőkanál liszt, 4 szelet házi sonka, 4db házi tojás.

Előkészítés:
A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymákat meghámozzuk.
Az étel elkészítése:
A spenótot kevés sós vízben a zúzott fokhagymákkal jól megfőzzük.
Tejjel és liszttel behabarjuk. Keverés közben jól felfőzzük. Ha kész tésztaszűrőn, vagy szitán átpasszírozzuk.
Megjegyzés: Ferenc nagymamája szerint:
„A spenótot rántással ne készítsük inkább zsíron dinszteljük meg, azután öntsük fel a vízzel és utána habarjuk. A spenótot nem kell előbb megforrázni nyersen készítjük.”

sült sonka és tükörtojás (Ham and eggs)elkészítése:
Kevés étolajat hevítünk a serpenyőben, beletesszük a házisonkát, egyik oldalát megsütjük, megfordítjuk, majd beleütjük a tojásokat egyenként. A serpenyőt lefedjük és kb. 2 percig sütjük. Készíthetjük a tojást egészen keményre és lágyra is.

A spenótfőzeléket sült sonkával és tükörtojással, házi kenyérrel tálaljuk.