Finom mézeskalács
Címlap / Nasira / Finom mézeskalács

Finom mézeskalács

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ahhoz, hogy valóban díszes legyen a mézeskalács, tojáshabbal és magokkal, színes cukorkákkal fokozhatjuk a látványt. A díszítés alapeleme a már kisütött formára tojáshabbal rajzolt, írt szöveg, rajz, melynek elkészítéséhez egy tojásfehérjét 15 dkg porcukorral és 1-2 csepp citrommal kell felvernünk.  

Elkészítése:
25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg. Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe. Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet! Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.

Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre. Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen! Forró sütőben süsd mogyoróbarnára. (kb. 4 perc)

Praktikus tanácsok
A tészta gyúrása:
Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.
Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.

A tészta nyújtása:
2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.

Formázás:
Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.
A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.

Díszítés:
Ahhoz, hogy valóban díszes legyen a mézeskalács, tojáshabbal és magokkal, színes cukorkákkal fokozhatjuk a látványt. A díszítés alapeleme a már kisütött formára tojáshabbal rajzolt, írt szöveg, rajz, melynek elkészítéséhez egy tojásfehérjét 15 dkg porcukorral és 1-2 csepp citrommal kell felvernünk. A fehér masszát töltsük nylon zacskóba és a zacskó lecsípett végével fessük meg egyedi karácsonyfadíszeinket, adventi koszorúnkat.

Rajzolás közben ne érintsük az „írókát” a tésztához, hanem végig felette tartva kövessük a mintát. Az immáron ékes süteményt tizenöt perc szárítás után akár csomagolhatjuk is. Ha szeretünk a színekben tobzódni az egyszerű fehér mintát a még sütés előtt a formára illesztett dióval, mogyoróval, mandulával, tök-, vagy szezámmaggal, esetleg a már készre sütött édességre tojáshabbal ragasztott színes cukorkákkal dobhatjuk fel.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5341 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x