Miért azt bántom, akit szeretek?
Címlap / Psziché / Miért azt bántom, akit szeretek?

Benke Edina

Miért azt bántom, akit szeretek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Azt hiszem mindenki számára ismerős jelenség: "a párom, a szüleim, a testvérem, vagy a gyerekeim sokkal könnyebben hoznak ki a sodromból, mint mások. Gyakran reagálok hirtelen és erősebb dühvel, mint a helyzet indokolná." Nyilván szerepe van ebben, hogy már túl sok apró bosszúság gyűlt fel bennem, így a legkisebb impulzusra is dühvel reagálok. De szeretnék most egy egészen más megközelítés irányába kalandozni.  

Rejtegetett érzések

Általában hogyan is történik? Élem az életem, érnek az impulzusok éssokféle módon hatnak rám. Örülök, szomorú vagyok, dühös vagyok, stb… de van egy része az érzéseimnek, amitészrevétlenül csak gyűjtögetekkis „tartályokban”. Ezek a nem „megengedett”vagy nem vállalható érzések.Miért teszem?
 
A biztonságom féltem. Az életem több színpados játék,amelyek egymással párhuzamosan vannak jelen. Van a munkahely, vagy az iskola színpada, van az eredendő család színpada (szülők, testvérek), van a párkapcsolat színpada, van a gyerekek színpada.…Mindegyik színpadon kicsit más szerepben, más belső engedélyekkel „játszom”. Az egyiken nagyobb biztonsággal mutathatom meg magam, a másikon kevésbé.
 

 
Kevésbé biztonságos színpad lehet például egy munkahely: stresszes és bosszantó helyzetek, vagy kollegák vehetnek körül. Itt inkább problémát oldok meg, vagy éppen félek, hogy elég jó vagyok-e, vagy a kirúgástól, stb. Általában észre sem veszem, ahogyan eközben gyűlik a düh is. „Megfelelően viselkedek” , hiszen zsigeri szinten tudom, hogy ezen a helyen nem megmutatható, átélhető minden érzés. 
 
Robban a bomba
 
Amikor haza érkezem mi történik? Valaki, aki szeret és én is szeretem, egyszerűen belesétál ebbe a dühbe: rossz helyre teszi a vajas kést, már megint! Vagy éppen rálépek egy darab játékra, amit a gyerek a földön felejtett, vagy a kutya a lábam alá sétál, vagy az anyám fél perc alatt felbosszant, stb. És a dühöm utat talál magának, gyorsan és számomra biztonságos módon. Ráüvöltöttem a gyerekre, vagy a kutyára, stb. Nem állt szándékomban bántani, de valahogy ez lett belőle. Ez aztán jó adag bűntudatot hoz magával.
 

 
Mi történt valójában? 
 
Valahol, valamelyik másik színpadon egy szereplő, vagy helyzet dühöt generált bennem, aminek a kieresztéséhez, megéléséhez nem volt biztonságos a környezet. Lehet, hogy észre sem vettem a gyülekező feszültséget. Aztán - szintén nem tudatosan - kerestem egy színpadot és egy biztonságos szereplőt, akivel mindezt átélhetem.Ő az a szereplő, aki azután is szeretni fog, hogy megéltem a dühömet. De nem könnyű ennek a valakinek velem lenni ilyenkor és persze nekem sem az. Igazából, ha valakit, őt biztosan nem szeretném bántani…
 

 
Mindenki másképp csinálja
 
Ezeknek a színpadoknak a biztonságossága nagyon eltérő lehet. Ami számomra biztonságos közeg, az számodra nem az. Én otthon engedhetem meg a dühömet, Te otthon nem, de pl. a munkában igen. Van, aki vadidegenekkel üvöltözik a közlekedésben és végtelen a nyugalma mindenhol máshol… 
Mit tehetek?
 
Érdemes lehet figyelni a különböző színpadokon, hogyan működök, melyik helyzetben mit engedek magamnak és mit tiltok. Milyen érzések keletkeznek bennem egy-egy nap folyamán? Csak megfigyelni és tudatosítani, hogy ez most itt van belül. Szabad éreznem és rendben van, hogy érzem. Egy-egy nehezebb nap, vagy időszak után pedig csak tudni, hogy lehet bent feszültség, ami kirobbanásra vár. Ha ebben sikerül önmagamra hangolódni máris kisebb az esélye egy bomba robbanásának. Ha mégis robban, a düh mentén megfigyelhetem honnan is hoztam valójában. 
 
De egy egészen kicsi odafigyelés mellett márkevesebb bomba robban, és sokkal gördülékenyebbé válhat az életünk.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12293 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x