A bocsánatkérés 5 nyelve
Címlap / Te+Én+Szex / A bocsánatkérés 5 nyelve

Gelsei Bernadett

A bocsánatkérés 5 nyelve

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Egy - egy vita, veszekedés hevében nagyon vegyes érzelmeink lehetnek. Egyszerre vagyunk sértettek, dühösek, szomorúak, érezzük magunkat megalázottnak, vagy éppen győztesnek. Cikkünkben végigvesszük az öt bocsánatkérő nyelvet, melynek segítségével rendkívül sokat tehetünk szerettünkkel való kapcsolatunkért, és persze saját magunkért.  


1. Fájdalmunk kifejezése: “Sajnálom”
2. A felelősség vállalása: “Hibáztam”
3. Kárpótlás “ Hogyan tehetném jóvá?”
4. Őszinte megbánás: “ Ígérem, többet nem fordul elő”
5. A megbocsátás kérése: “Meg tudsz nekem bocsátani?”


1. Fájdalmunk kifejezése: “Sajnálom”

A leggyakrabban használt bocsánatkérő nyelv a fájdalmunk kifejezése. Valójában akinek ez a bocsánatkérő nyelve, akkor fog tudni túllépni a megbántáson és megbocsátani, ha a másik fél kifejezi számára azt az érzelmet, amit előidézett a helyzettel kapcsolatban. Vagyis ha például türelmetlen voltam egy helyzetben és lekezelően vagy minősítve szóltam a páromhoz, ő akkor fog tudni megbocsátani nekem ha én a következőket fogom elmondani a bocsánatkérésemben:
“Sajnálom, hogy a türelmetlenségem miatt indulatossá váltam, és lekezelően beszéltem veled. Tudom, hogy ezzel a megalázottság érzését élted át, és nagyon megbántottalak , őszintén sajnálom.”

Az őszinteség az, ami ilyenkor elindítja a másikban a megbocsátás folyamatát, ezért nagyon fontos, hogy saját szavainkkal, hitelesen kérjünk bocsánatot.

De mitől lesz hiteles a bocsánatkérés?
Az egyik kulcsa a megbánás kimutatása, és hogy ki tudjuk mondani a varázsszót: “sajnálom”. Összességében sajnáljuk ilyenkor az általunk okozott sérelmeket, azt hogy csalódnia kellett bennünk, a kellemetlenséget amit okoztunk, és nem utolsó sorban azt, hogy az eddigi bizalmat tönkretettük ami a kapcsolatunkat jellemezte. Ami fontos, hogy a másik fél azt szeretné, hogy osztozzunk a fájdalmában! Ezért sokkal hitelesebb és megindítóbb az olyan bocsánatkérés amely a részletekre hagyatkozik. A valódi bocsánatkérést soha nem követi a DE mondat! A valódi bocsánatkérés mellőzi a kifogásokat, mivel a hibáztatás tönkreteszi a bocsánatkérést és a hitelességet.

 
2. A felelősség vállalása: “Hibáztam”

Sok ember számára az őszinte bocsánatkérés annyi, mint kimondani “hibáztam”, vagy valami ehhez hasonló felelősségvállalást kifejező jelző. Gondoljunk csak azokra a helyzetekre, amikor hírességek, celebek nyíltan beismerik, hogy hibáztak, sokkal elnézőbbek velük az emberek egy ilyen beismerés után. Még a legjobb párkapcsolatban is előfordul, hogy időnként megsértik, megbántják egymást a felek. Ha ezek elhatalmasodnak sok sértő, minősítő megjegyzés, agresszív kirohanások mind rombolják a kapcsolatot. Gyakori hogy az elkövető úgy érzi teljesen jogos az, amit csinált, azaz meg van az indoka és magyarázata a tettére, ami megnyugtató tud lenni számára. Ilyen lehet például, hogy ha valaki beteg, akkor a másik tolerálja azt, hogy ő türelmetlenebb, nyűgösebb, és akkor több minden bele férhet a kapcsolatukba Alapvetően ezeket a helyzeteket könnyen és gyorsan lehetne kezelni és elrendezni, ha képesek lennének az indokok és magyarázatok gyártása helyett felelősséget vállalni, és kimondani, hogy “bocsánat hibáztam.” Kimondani azt, hogy tévedtem, hibáztam a személyiség fejlődésnek egy lépése, azt is mondhatnám a siker felé vezető út.

Nagyon fontos, hogy megértsük, és magunkénak tudjuk a következő állítást:

Lehet csalódva, megbántva, megsértve, elkeseredve stb. érezni magamat, de az érzéseim nem hatalmaznak fel arra, hogy megbántsak másokat a szavaimmal és tetteimmel.“

A cél az kell legyen, hogy törekedjünk úgy kifejezni magunkat, hogy az ne legyen sértő a másik számára, és a megbékélés lehetőségét hordozza magában.

Vagyis: “Belátom, hogy nem volt helyes, ahogy viselkedtem. Magyarázkodhatnék, de erre nincs mentség. Nagyon önző voltam, hibáztam, és ezt nagyon sajnálom” vagy “Ostobaságot csináltam. Nem igazán gondoltam át az egészet, mielőtt cselekedtem volna. Belátom így utólag ez nagy hiba volt. Tévedtem, sajnálom”

3. Kárpótlás “ Hogyan tehetném jóvá?”

Az emberi léleknek szüksége van a kár jóvátételére. A kártérítés azt jelenti, hogy az okozott veszteség, fájdalom jóvátétele megtörtént. Egyre gyakrabban használják manapság a magyar bíróságok is az úgynevezett jóvátételi eljárást bizonyos perekben. A magánszférában a jóvátétel valójában a szeretet igény kifejezésével egyenlő. Akinek a kárpótlás a bocsánatkérő nyelve valójában “A hogyan mutathatnám ki, hogy még mindig nagyon szeretlek?” típusú bocsánatkérést hallja meg, illetve ezt gondolja megfelelő bocsánatkérésnek. A leghatékonyabb módja a jóvátételnek az 5+1 szeretetnyelv használata. Tehát nincs más teendőd, mint megismerd, és használd a párod szeretetnyelvét kárpótlásul. Így megenyhül, és képes lesz megbocsátani neked.

A következő kérdések segítenek:
“Mivel kárpótolhatnám az általam okozott veszteséget?”
“Úgy érzem, a sajnálom most kevés. Szeretném jóvátenni a hibámat. Mit szeretnél, mit tegyek?”
“Tudom, hogy most vezekelnem kell, hogy jóvátegyem ezt. Mit javasolsz?”

Kép forrása: Pixabay
 
4. Őszinte megbánás: “ Ígérem többet nem fordul elő”

Előfordulhat, hogy úgy érzed te már sokszor kértél bocsánatot társadtól. Mégis a viták során mindig előjönnek ugyanazok a sérelmek, akkor több mint valószínű a bocsánatkérésed süket fülekre talált. A bocsánatkérő nyelveket lehet külön-külön és értelmezni, de sok esetben a bántás súlyosságától függően inkább egy linearitásban érdemes használni. Jelen esetben az őszinte megbánás azt fejezi ki, hogy az egyén felismeri jelenlegi viselkedése milyen káros. Fájdalmat érez amiért megbántotta a másikat, és úgy dönt, hogy változtat a viselkedésén. Képzeljük el, amikor a férj rendszeresen megy haza részegen. Egy idő után már a „sajnálom, hibáztam, mivel kedveskedhetnék” kevés lesz a feleségnek ahhoz, hogy megbocsásson. Ilyenkor a következő fázis az őszinte megbánás, vagyis azt mondjuk “ Többet nem fordul elő! Hajlandó vagyok változni, és ezért lépéseket tenni” . Ez valójában a cselekvés ideje, amikor a szavak már kevesek és a tetteknek is követni kell a szavakat.

Pár példa, hogyan használd:
“Hogyan fejezhetném ki magam a legközelebb úgy, hogy az ne legyen bántó számodra?”
“Tudom, hogy a viselkedésem elfogadhatatlan. Szerinted miben kellene változnom, hogy javítsa a helyzeten?”
“Sajnálom, nem szeretném én sem, hogy még egyszer ez megismétlődjön. Mindenre nyitott vagyok, hogy ezt megszüntessem. Mit javasolsz, miben változzak?”

5. A megbocsátás kérése: “Meg tudsz nekem bocsátani?”

A bocsánatkérésnek nagyon fontos jelentősége van egy párkapcsolatban, ugyanis a bocsánatkéréssel fejezzük ki azt, hogy a helyére szeretnénk állítani a kapcsolatunkat, a sérülés előtti állapotba. Kifejezzük továbbá még azt is, hogy rájöttünk, helytelenül viselkedtünk, és hogy ártottunk a másiknak. Azt is jelenti, hogy a kapcsolatunk jövőjét hajlandóak vagyunk a másik kezébe adni, ezzel a mondattal tudjuk mindezt leginkább kifejezni: “Meg tudsz nekem bocsátani?”

Mégis nagyon kevés alkalommal élünk, vagy használjuk ezt a bocsánatkérő nyelvet. Vajon mi lehet ennek az oka? Mitől félünk ezt megtenni?

Az első ok: félelem a hatalomvesztéstől. Ez azt jelenti, hogy tudatalattinknak kellemetlen a kontroll átadása, és ettől nehéz a bocsánatát kérni a másiknak.
Második ok: félelem a visszautasítástól. Amikor a másikra bízzuk az életünket, akkor a döntésében benne lehet az is, hogy elutasít vagy nemet mond nekünk.
Harmadik ok: félelem a bukástól. Aki fél a kudarctól, annak az, hogy elfogadja hibázott, olyan mintha kudarcot vallott volna, erkölcsileg csődöt mondana.




Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 31765 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x