Jack Bruce, a basszusgitár skót istene
Címlap / Boldog szülinapot / Jack Bruce, a basszusgitár skót istene

Jack Bruce, a basszusgitár skót istene

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-09

1966 tavaszán választották őt először az év basszusgitárosának Angliában. Manapság talán mások vannak a különböző szaklapoknál divatban, de az tény, hogy a mai napig őt tekintik a négy húr istenének.  

 

Ugyanakkor Jack Bruce a rock-történet egyik legsokoldalúbb muzsikusa, akinek nincsenek műfaji korlátai. Május 14-én ünnepelte a 68. születésnapját.


Már gyerekkorában sem fért a bőrébe, ezt bizonyítja, hogy 14 különböző iskolába járt! Később sem arról lett híres, hogy túl sokáig bírta ki egy helyen. "Tanulóéveiben" megjárta Alexis Korner, Graham Bond, majd John Mayall bandáját, és ezt követte a ma is tiszteletteljes áhítattal emlegetett Cream. Az Eric Clapton, Jack Bruce, Ginger Baker trió csodákat művelt a rock-blues terén, ennek ellenére Jack-nek ötvenéves pályafutásából csupán egy "epizód" az 1966-68-as korszak.


A basszus mellett a csellót, a zongorát, a szájharmonikát is kiválóan kezelő, utánozhatatlan orgánumú muzsikus innentől kezdve elképesztően szerteágazó munkásságot mondhat magáénak. Nem csupán saját, senkivel nem keverhető hangzásvilágát alakította ki (a Songs For A Tailor és a Harmony Row alaplemez), hanem belevágott a legkülönbözőbb irányzatokba: készített jazz-rock albumokat John McLaughlinnal, alapítója volt Tony Williams Lifetime-jának, kőkemény hard-rockot játszott trióban Leslie West-tel és Corky Laing-gel, meghívta őt lemezére Cozy Powell, Frank Zappa, Jon Anderson, Donovan, hogy csak néhány nagy nevet említsünk.


1972-ben dolgozott először együtt Michael Mentlerrel, a kortárs kamarazene egyik meghatározó egyéniségével, közös tevékenységük egyik csúcsa az egy évvel később készült No answer, amelynek szövegeit Samuel Beckett írta. A 90-es éveibe belefért Ringo Starr All Starrs Bandje, Kip Hanrahan-nal való muzsikálás, egy Cream-szerű trió létrehozása BBM néven Ginger Bakerrel és Gary Moore-ral (Claptonnal a Cream korszak óta csak 1993-ban, a Hall Of Fame beiktatási bulin állt szóba először és persze játszottak is…), és több kiváló szólólemez, mint a csak zongorával előadott Monkjack.

 
1993-ban, 50. születésnapi bulijára meghívta legkedvesebb muzsikustársait, akik között ott volt Dick Heckstall-Smith, Maggie Reilly és Gary Moore is. Ebből remek dupla album készült Cities Of The Heart címmel. Szövegeit ma is a kiváló szürrealista költő, Pete Brown írja, zenésztársai között már ott van fia, Malcolm is.


Jack továbbra sem pihent, elkészítette az All Quiet in Cuicoland című albumát. Egyszer azt mondta: el sem tudja képzelni az életét, hogy ne zenéljen, hogy ne koncertezzen, nincs olyan muzsikus, akinek képes lenne nemet mondani, ha lát benne akár csak egy kicsit fantáziát is...

Jack Bruce pályájának van több magyar vonatkozása is: 1974-ben szerepelt az LGT első angliai albumán. 1986-ban és 1991-ben Budapesten is fellépett, ezt követően dolgozott Leslie Mandokival és a jótékony célú Mother Europe című felvételen is énekelt.


2003-ban More Jack Than God címmel piacra dobták hősünk újabb szólóalbumát, amelynek zenészei többnyire ugyanazok voltak, mint akik a Shadows in the Air (2001) című nagylemezén is játszottak. A 2003-as év nyarán májrákot diagnosztizáltak nála, de a transzplantáció sikeres volt és viszonylag hamar felépült ebből az életveszélyes betegségéből.


2005. májusában – 37 év után - a londoni Royal Albert Hall közönségét több koncerten kápráztatták el a Cream zenészei, akárcsak a New York-i Madison Square Garden publikumát. Ugyanebben az évben Bruce életműdíjat kapott kiemelkedő zenei tevékenységéért és a modern basszusgitár-játék megteremtéséért, 2007-ben pedig doktori címet vehetett át a The Royal Scottish Academy-től, két évvel később pedig a Glasgow Caledonian University-től.


Hihetetlen intenzitással dolgozik azóta is, 2008-ban is kiadtak tőle két albumot, közülük a Seven Moons a legszebb napjait idézi, igaz, a társa Robin Trower, a zseniális gitáros volt, akivel turnézott is ezzel a zeneanyaggal.


Tavaly megjelentette az önéletrajzát Composing Himself címmel, de a lemezkészítést sem hanyagolta (Jack Bruce and the Cuicoland Express Live at the Milky Way), amelynek nemrég kiadták egy újabb változatát is. Ezen kívül Tony Palmer, a világhírű rendező Rope Ladder to The Moon címmel dokumentumfilmet is készít róla. 
 
[ 4289 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x