A hátfájás okaitól a gyógyulásig

Fáj a hátam! Ezt a sóhajt nap mint nap hallhatjuk. Időstől, fiataltól, betegtől, egészségestől egyaránt. Miért olyan gyakoriak a hátproblémák? Mit tegyünk, hogy elkerüljük? Ha már nyakunkon a gond, kihez, mihez forduljunk segítségért? Ezekre a kérdésekre kaphat választ induló cikksorozatunkból.

Egy kis anatómia és élettan
A gerincoszlopot csigolyák, és a csigolyákat összekötő izületek, szalagok és porckorongok alkotják. Az egyes csigolyák mozgékonysága kicsi, de a teljes csigolyasor (32-33 csigolya) már jelentős mozgásra képes.
A gerinc statikai szerepe a fej, a karok és a törzs súlyának felvétele és továbbítása a föld felé, emiatt az alsó csigolyák terhelése jóval nagyobb. A gerinc védelmi funkciót is ellát, körbeveszi a gerincvelőt, ami a központi idegrendszer része és a gerinccsatornában helyezkedik el.

A kétszer görbült S alaknak köszönhetően a gerinc rugalmasan veszi fel a terhelést. Az újszülöttek gerince még majdnem tökéletesen egyenes. A csecsemő először a fejét tartja, ami kialakítja a nyaki görbületet, majd az ülés hatására kifejlődik a háti görbület is, végül a talpra állással és járással megszületik az ágyéki és a keresztcsonti görbület.

A gerinc és a modern élet
A gerinc mozgásra van kitalálva. Mint testünk többi részére, a gerincre is igaz, hogy a megfelelő mozgás tartja egészségesen, serkenti a sejteket működésre.
Ehhez képest ma a városlakó emberek többsége napi legalább 8 órát ül egy helyben a munkahelyén, az autóban vagy éppen otthon a tv, a számítógép előtt. Százötven éve, ha valaki megtudja, hogy egyszer megszületik a fogalom: „aktív pihenés”, biztosan elcsodálkozik. A mindennapos séták, a fizikai munka és általában a lassabb életvitel egy részről észrevétlenül szolgálta az egészséget. Ma nem ráz szét minket a kocsi, gépek segítik a fizikai munkát, viszont máshogy kapjuk a terhelést. Meg kell tanulnunk korunk vívmányaival harmóniában élni, élvezni áldásaikat és saját létünket. Egy kis odafigyeléssel mindez megoldható.

Szükségem van-e orvosra?
Az ülő életmód miatt ritkán vagy gyakran szinte mindenkinek vannak háti fájdalmai. Cikkeinkben elsősorban nekik szeretnénk segítséget nyújtani, de ötleteket kaphatnak a különböző „valódi” gerincbetegséggel küzdők is. Amennyiben a tünetek tartósak, vagy vissza-visszatérők, érdemes először orvoshoz fordulni. Egy jó orvosi diagnózis, képi vizsgálat (röntgen, CT, MRI) nagyban megkönnyíti az alternatív gyógyító munkáját is. Szerencsére egyre több orvos támogatja a kiegészítő terápiás módszereket. Nagy általánosságban elmondható, hogy a természetes módszereknek a megelőzésben és a regenerációban van kiemelkedő szerepük.

Van aki fél elmenni az orvoshoz, van aki minden vélt vagy valós problémájával orvoshoz fordul. Igaz, hogy érdemes több hozzáértő véleményét meghallgatni, de az már túlzás, amikor a beteg szakértőtől szakértőig fut, mert „rajta senki sem tud segíteni”. Az, hogy reálisan mérje fel a problémát mindenkinek saját dolga, de van néhány eset amikor feltétlen indokolt orvoshoz fordulni, ezek: ismétlődő görcsök, zsibbadás, bénulás, tartós nagy fájdalom, fokozódó mozgásbeszűkülés.

Amiről szó lesz – címszavakban
Test – „ami mozog az él”
Mozgásszegény életmód, hanyag tartás, gerincferdülés, anyagcsere problémák, rossz izomtónus. Megoldás? A test mozgásra van kitalálva. No de milyenre? Gyermekkorban sokra, de nem túl megerőltetőre, kamaszkorban szükséges kialakítani a jól funkcionáló vázizmokat, a felnőttkor a fenntartás ideje, az időskor pedig a nyugodt harmóniáé.
Szó lesz különböző mozgásfajtákról a testépítéstől a táncig, a harcművészettől a jógáig.

Lélek –  „a gerinc a lélek tükre”
Stressz, túlzott tehervállalás vagy épp menekülés a problémák elől, megfelelni vágyás, karmikus sérülések, érzelmi terhek, feldolgozatlan élmények, nem tiszta kapcsolatok. Férfiasság, nőiesség, kapcsolatok szülőkkel, gyermekekkel. Nyak, derék vagy épp szívtájék. Mire utalhat a fájdalom? Betegség vagy sem?
Részletesen tárgyaljuk a lehetséges okokat, stresszoldó módszereket mutatunk be, életvezetési tanácsokat adunk.

Környezet – „ami kint az bent”
Otthon, munkahely, földsugárzás, huzat, légkondicionáló, feng shui, ágy, íróasztal, irodaszék, rend, számítógép használat, időbeosztás.
Tippeket adunk és szakértőket ajánlunk a környezet alakításához.

Szó lesz a munkahelyi káros hatásokról, ötleteket adunk a változtatáshoz és bemutatunk irodában is végezhető egyszerű gyakorlatokat.
Addig is kérdezze hátfájós problémáival kapcsolatban a HarmoNet tanácsadóját!
Fóti Péter tanácsadó