Védd az állatokat a petárdázástól!

Ma senki ne sétáltassa a kutyáját póráz nélkül, a zajra támadó hangulatúakat pedig célszerű szájkosárral kivinni. A kutyát lehetőleg ne hagyjuk egyedül, vagy ha mégis, helyezzük biztonságba.

Vigyázzunk a kutyákra!
Fontos, hogy soha nem dobjunk petárdát nyílt kutyafuttatókon, mert a kutyák megijedhetnek a petárdától. Az ijedt kutya vagy világgá szalad ijedtében, és nem csupán egyel szaporítja a kóbor állatok számát, hanem életre szóló lelki sebet okoz ezzel a gazdáinak is. Ha az Illatos útra sok kutya kerül be, ezzela meggyilkolt kutyák száma is szaporodik.
A másik lehetőség, hogy a kutya ijedtében támad, és – akár gazdáját elrántva - nekiront a petárdázónak. Ilyenkor pedig nem a kutya, de nem is feltétlen a gazdája a hibás. A kutyatartóknak Szilveszter idején célszerű a kutyát védett helyre vinni, a kerti kutyákat beengedni a lakásba, vagy egy olyan védett helyre, ahol nem ijed meg.

Egy Rotweiler és a petárdák
A rotim soha sem félt a durranástól, - mondja Gracie, a kutya fórumon - de ennek ellenére mégis beengedtük szilveszterre a garázsba nehogy valaki bedobjon egyet az udvarra és a szájába vegye. Tavaly mégis valaki, szilveszter előtt bedobhatott neki egyet, mert szokás szerint szilveszter este a garázsba volt, zárva. Mi nem voltunk otthon, és mikor reggel kinyitottuk az ajtót, a kutya nagyon meg volt ijedve. Az ijedsége akkora volt, hogy a garázsban feldöntötte a motoromat (ami nekidőlt a kocsinak), majd leverte a polcról a festékeket, és ezután megpróbált felmenni az autónk tetejére, ami persze nem sikerült mert csúszott a motorháztető, de a körmével leszedte a festéket. A kiborított festék a motoron és az autón volt szétoszlatva.

A kutyát tehát olyan helyre zárjuk be, ahol sem magában, sem a környezete tárgyaiban nem okozhat kárt. A legjobb, ha olyan emberrel van együtt, akit ismer, és akit szeret, aki mellett biztonságban érzi magát. A kutyát pedig Szilveszterkor érdemes csak pórázon, rövid ideig sétáltatnunk, hogy megelőzzük a szökést és a bajt!

Ne okozz robbanást!
Szintén ne dobjunk petárdát ismeretlen udvarokba, garázsokhoz, hiszen nem tudhatjuk, mit tartanak az udvaron, nem okozunk-e tüzet, robbanást. Ugyanezért ne dobjuk a petárdát parkoló autó alá, sem pedig pincékbe, mert szintén lángra kaphat az ott tárolt lim-lom, vagy más gyúlékony, robbanékony anyag. A pincékben megbújó macskák sem örülnek túlzottan a durrogásnak.

A kutya és a macska hallása
A kutya hallása nagyon fejlett és sokkal tágabb frekvencián és nagyobb távolságról hallanak, mint az emberek. Ezt a képességüket gyakran ki is használják ultrahang sípokkal. A kutyák számára bizonyos hangok, pl. a porszívó, egyéb háztartási gép, hangja kellemetlen lehet. A felálló fülű, vagy a fülüket elfordítani képes fajták hallása különösen jó. A macska is képes a fülkagylóját a hang irányában elfordítani nagy fülével halk zörejeket is észlel. A macska azokat a hangokat is hallja, amelyekkel az egerek egymás között kommunikálnak. Így könnyen elképzelhetjük, micsoda fájdalmas lehet nekik, ha a petárda hangját hallják, ami zárt terekben akár kétszer hangosabb is lehet, mint a puskalövés hangja.

Gyakori, hogy a madarak – akik éjjel nem látnak! – ilyenkor félelmükben felrepülnek, és nekimennek a környezet tárgyainak, fák ágainak.

Az ijedtség nem minden!
A szűk helyeken szintén extra-nagyot durran a petárda, és ez a szűk helyen tartózkodó ember és állatot nagyon megijesztheti. A durranó petárda kiválthat lappangó, vagy felismert epilepsziás rohamot, infarktust, szívbénulást, pszichés sokkot. Okozhat halláskárosodást, de akár komolyabb sebeket is, ha valakinek a kezében robban, rálép, vagy egy kutya, vagy gyermek felveszi játéknak gondolva a petárda rudat.

A Madarász utcai gyermekkórház orvosai elmondták, hogy a petárdabalesetek főleg a 12 év körüli fiúkat érintik, főleg a kéz és a combok sérülése gyakori, eben az életkorban pedig főleg a szülők és az iskola felvilágosító tevékenysége a fontos, hiszen a gyermekek már nem odahaza követik el a csínyeket.

Egy lány a Blahán
Évekkel ezelőtt egy nagyon szép, fiatal lány, igen csinos ruhában, választékos sminkkel, a Blahán telefonált egy fülkében az aluljáróban. Látszott hogy buliba készül, hogy randija van valakivel, mosolygott, és ragyogó szépségén látszott: boldog. Egy csapat srác a fülke ajtaja alatt begurított egy petárdát, a lány lába mellé. Jó viccnek, afféle udvarlós gesztusnak szánták. A petárda robbant. Szerencsére a lánynak testi baja nem lett, de olyan sokkot kapott a robbanástól, hogy ijedtében bevizelt, sikoltozni kezdett, és elájult. Kisvártatva a mentők vitték el. Az eset csak egy a petárdás balesetek közül.

A petárdával bánjunk körültekintően, lehetőleg olyan helyen robbantsuk fel, ahol nem okozunk kárt emberben, állatban, tárgyakban, és főképpen önmagunkban! Ne ijesztgessünk vele másokat. Ha már petárdázunk, próbáljuk saját kitörő örömünket és lelkesedésünket kifejezni vele. Petárdázzunk nyílt területeken, ahol nem járnak mások, állatok, idősek és kisgyermekek, de úgy is dönthetünk, hogy nem petárdázunk.

A pirotechnikusok jó tanácsai Szilveszterre

- Csak legális helyekről vásároljon!
- Figyelje meg, van-e rajta magyar használati útmutatás!
- Csak kültéren használjon pirotechnikai eszközt!
- Ne hajoljon fölé, és ne dobálja összevissza!
- Ne szereljen szét semmit! A sérült terméket vigye vissza, ne használja föl!
PETÁRDÁZNI TILOS! - szerencsére, de ha minden áron ahhoz érez kedvet valaki, hogy embereket ijesztgessen, állatokat űzzön világá, vagy a biztos halálba, süketségbe, akkor legalább tegye a legkörültekintőbben.

(A mellékelt képért köszönet MAX-nak a Lelenc kutyamentők lelkes aktivistájának)