Ha lankad a libidó: Gingszenggyökér viagra helyett

A legtermészetesebb módszer, ha a vágy lankadni kezd, ha az ősi patikához nyúlunk. Na nem a bordélyba küldjük Önöket, Urak! Itt a ginszeng, ez a háromezer éves "csodaszer", mely visszaadja a férfiak nemi erejét. Csodatévő hatásairól már az ősi Kínában külön orvosi és irodalmi művek születtek, de a bombasztikus hatás ma sem marad el.

Ha zavart a nemi élet ...
- Ha hiszed, ha nem, használt a ginszenggyökér! - súgta barátnőm pirulva. Már hónapok óta zavarok mutatkoztak a szexuális teljesítményében. A ginszenggyökér sokféle változata található patikákban, gyógynövényszaküzletekben, piperék között. A változatok közül csak az egyik az alkoholban tárolt ginszenggyökér, melyet a férfiak előszeretettel isznak potencianövelésre, állítólag hatásosan. Elterjedtek viszont krémek, samponok, kapszulák is, hasonló hatással. Egyikőjük, a kapszulás változat erősen hasonlít a likőr hatásához, de növeli az életerőt, serkenti az agysejteket és így összetetten is csupa jót tesz az emberrel - mondják.

Csillogó szemek világos elme
A ginszeng csillogó szemeket ad, megvilágosítja az elmét és erősíti a bölcsességet, állítják róla merészen hívei.
A ginszeng, vagy másként embergyökér (emberi alakja miatt nevezik így) Kelet-Ázsiában legalább háromezer év óta ismeretes, tisztelik, s csodaszernek tartják. És ezt a titokzatos erőgyökeret a keleti orvostudomány egyértelműen az életet meghosszabbító és a férfiasságot megőrző gyógyszerként használta.

Kínában megelőzésre használták
Kínában főleg bajok megelőzésére írták fel. És ez fontos, mivel nem véletlen, hogy a régi kínaiak csak addig fizettek orvosaiknak, amíg az egészségben tartotta őket. (Nem is rossz módja a gyógyulásnak!) A régi időben ez a híres gyökér hol az ezüsttel, hol az arannyal volt egyenértékű, így azután csak a gazdagok vásárolhatták.

Holland hajósok adták Európának a "Növények Királyát"
Európába a holland hajósok hozták be, de az orvostudomány még igen sokáig kételkedve fogadta a misztikus, "mindenre jó" csodagyökeret. Az utóbbi évtizedekben azonban világszerte alaposan megvizsgálták laboratóriumokban, s való igaz: a növények királyának tartják. A mérések során többfajta jótékony hatóanyagot és vitamint találtak a gyökerében és leveleiben. Természetesen embereken és állatokon is kipróbálták a ginszengből készített szereket és bebizonyosodott: segíti az emberi szervezetet abban, hogy a különösen nehéz környezeti feltételeken úrrá legyen.

De nem doppingszer!
Ellentétben a doppingszerekkel, a ginszeng nem ajzószer, nem hoz létre izgalmi állapotot, és nem gyengíti használatával és alkalmazásával a szerveztet, sőt erősíti. Tehát, aki rendszeresen szedi, nem kell félnie attól, hogy káros anyagok maradnak belőle szervezetében. Nem okoz tehát függőséget sem: minden baj nélkül növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet.
Az orvostudomány eredményesen alkalmazta a ginszengtartalmú gyógyszereket a központi idegrendszer és a kóros levertség kezelésében is, mégpedig nem csak férfiak esetében. Egy svájci cég pedig olyan ginszengtartalmú kivonattal jelentkezett, amely lassítja az öregedést, például úgy is, hogy az idős emberek figyelmüket jobban tudják összpontosítani, nagyobb a koncentrálóképességük, sőt nem annyira feledékenyek.

Nem csak Kína, de a távol-kelet több területe híres ginseng termelő gazdaságairól. Ezeken a vidékeken termesztik a világszerte ismert "életgyökeret", a ginszenget. Az Usszuri tajga éghajlati viszonyai a legkedvezőbbek a drága növény termesztéséhez. Ezen a vidéken vadon is terem a ginszeng.

A ginszeng eredetileg erdei növény volt, s Koreában, Kínában, Japánban, Vietmanban és Tibetben honos. Már évszázadok óta próbálkoznak ültetvényszerű terjesztésével, de jelentősebb eredményeket csak Távol-Keleten, az Usszuri és az Amur mentén, Koerában és az USA-ban értek el. A kísérletezők közül az észak-kaukázusi Tebada környékén is sikerült 1350 méter magasságban megtartani a csodanövényt.

Mágikus számok a növény növekedésében!
A ginszenggyökér hét évig szívja magába szorgalmasan a föld ásványait és nyomelemeit, de közben nem tűri, hogy műtrágyázzák a talajt. A várva várt betakarítás után 12 évig tart, amíg a kimerült talaj ismét termékennyé válik. Nem csoda hát, ha értéke oly magas volt a régi időkben, viszont most már, az ültetvényszerű termeléssel mód van arra, hogy készítményeit elérhető áron vásárolják hazánkban is. A különböző bio-boltokban megtalálhatók a készítmények, szinte minden formában. A likőrön és a ginszeng-insam krémen kívül általában összezúzott állapotban, kicsiny tasakokban, vagy kapszulákban gyökereket is forgalmaznak.

A ginszeng-rejtélyt még a tudomány korántsem fejtette meg teljesen, ám azt a tudomány képviselői egyöntetűen elismerik, hogy a ginszengnek semmiféle káros hatása nincs és tartalmaz olyan alapanyagokat, amelyeknek kifejezetten egészségjavító hatásuk van, különösen jól hat a férfiak potenciájára. Számos érv szól mellette, és ha az uratk manapság tehetik, inkább ezt a szert próbálgassák, a divatos kis kék tabletták helyett.

Ha pedig a hölgyek is rákapnak, legalább nem felejtik el, miért is jött be éppen a férjük a hálószobába ;) ...

Kérdezze a kínai gyógymódokról természetgyógyász szakértőnket, Hartmann Ferencet!