Bolhák ellen - hatékonyan

A bolhairtás elég összetett kérdés, sok módja van a védekezésnek. Jó tudni, hogy a bolhák (újabban) nem csak a saját gazdaállatukat támadjak meg, mostanában sok kutyáról macskabolhát lehetett gyűjteni. Az emberre is átmehetnek ezek az élősködők, bár állítólag csak, ha nagyon éhesek. A bolhák pedig általában éhesek...
A bolhairtás elég összetett kérdés, sok módja van a védekezésnek. Jó tudni, hogy a bolhák (újabban) nem csak a saját gazdaállatukat támadjak meg, mostanában sok kutyáról macskabolhát lehetett gyűjteni. Az emberre is átmehetnek ezek az élősködők, bár állítólag csak, ha nagyon éhesek. A bolhák pedig általában éhesek.Az kedvencekről legelőször is el kell távolítani a rajta levő felnőtt bolhákat. Ezt legolcsóbban a forgalomban levő bolhaporral, bolhasamponnal, bolhanyakörvekkel lehet elérni. Ezek hatóanyaga a piretrin, vagy ennek valamilyen származéka. Sajnos az utóbbi időben előfordulnak olyan bolhák, amelyek rezisztensek ezzel az anyaggal, szemben, vagyis "dacolnak" a piretrines kezeléssel. Vannak egyéb, szerintem hatékonyabb szerek is. Ilyen a fenton hatóanyagú, ami egy kis tubusban forgalomba kerülő folyadék. Ezt a kutya, vagy a macska bőrére (és nem a szőrére) kell csöppenteni, úgy, hogy a szőrt az állat tarkótájékán széthúzzuk, hogy látsszon a bőr (nem mindig egyszerű), és a tubus tartalmat oda kinyomjuk. Azért a tarkora, mert ott az állat nem tudja magáról lenyalni. Ha lenyalja, nem hat rendesen, mert az anyagnak fel kell a bőrről szívódnia, utána pedig az egész bőrfelületen kiválasztódik. Kb. 2 nap kell a teljes felszívódásig, ezalatt az állatot nem szabad fürdetni, ne ázzon meg az esőn, és ne simogassuk ott, ahova az anyagot tettük. A krém nem túl kellemes illatú, mondhatni büdös. Ha több állat van együtt, és lenyaljak egymásról, azt ki lehet védeni, ha a fülébe csöpögtetjük a szert. Ezt ugyan nem írjak a gyártok, de nekem, állatorvosi praxisom során bevált. Persze csak akkor szabad a fülbe cseppenteni, ha egészséges az állat füle.

kép: flickr
Talán a legjobb szer a Frontline, ami spray formájában kapható, ezt úgy kell használni, hogy az állat szőre alá permetezzük, miközben visszafele simítjuk a szőrt. A flakonra rá van írva az adagolás, hogy mennyit fújjunk rá. A Frontline kapható kis tubusban is, amit ugyanúgy kell használni, mint a Tiguvont (ezt meg nem próbáltam fülbe adni). Léteznek egyéb, hasonlóan alkalmazható készítmények is, ezekkel nincs tapasztalatom. A nyakörvek úgy működnek, hogy az állat nyakán átitatják a szőrt a bolha elleni méreggel, ami kutyára, macskára ártalmatlan, és a bolhák, akik az állat szeméhez, szájához járnak inni rendszeresen, amikor a nyaktájékon átmennek, elpusztulnak. A nyakörvek dobozara rá van írva, hogy mennyi ideig hatékonyak. Az új nyakörvet érdemes kicsomagolás után meghúzgálni, mint egy expandert (eltépni nem kell), hogy a lakkréteg, ami azért van rajta, hogy a hatóanyag ne tudjon elpárologni kibontás előtt, összerepedezzen, és a szer ki tudjon párologni a szőrre. A Kiltix nevű nyakörvet tartják mostanában a legjobbnak, erre 7 hónapig tartó hatást garantál a gyártó, és állítólag kullancs ellen is jó. (Beszerezhető: Budapest, V. Hajós utca 23. + 36 1 3129-120 Hámori kutyafelszerelések)

A Program tabletta a bolhák szaporodását akadályozza meg az állaton (meddővé teszi a bolhákat), ezzel eddig nincs tapasztalatom, de azt mondjak, hogy nagyon jó. Legalább ugyanilyen fontos az állatok környezetének mentesítése, mert a szőrzetről a bolhák petei, lárvái lepotyognak a földre, ahol nagyon sokáig eléldegélnek, aztán a kifejlődött bolhák visszamennek az állatra. A bolhátlanítással egyszerre tehát fertőtleníteni kell a kutya, macska élőhelyét is (kimosni a pokrócát, felmosni a kövezetet, ahol feküdni szokott, kiporszívózni a bútort, amire felmegy, kisúrolni a kutyaházat Hypoval, Domestossal, utána jól kiszellőztetni, mert ezeknek az anyagoknak a gőze mérgező. A súrolást érdemes gumikesztyűben végezni).

- Ha több állat van együtt, egyszerre kell bolhátlanítani őket.

- Ha az állatok a kertben a füvön fekszenek, akkor nem lehet rendesen megoldani a környezet mentesítését. Ilyenkor rendszeresen kell az állatot bolhátlanítani.

- Ha egy állaton hirtelen feltűnően sok bolha kezd lenni, az általában valamilyen ellenálló képesség - csökkentő dologra (betegség) utal.

- A bolha elleni készítményeket bármelyik állatorvosnál be lehet szerezni.

- Ha a kutya a farka tövét harapdálja, vagy a gerincvonalban hátul vakarja magát sebesre, gondolni kell a bolha-allergiára, aminek fenntartásához egyetlen bolha is elegendő!

Dr. Szmollény Gábor,
Állatorvos HarmoNet tanácsadó