Nagy jellem - kis lábakon

A tacskó azon "alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton totyogni alig bíró négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak...

A tacskó azon "alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton totyogni alig bíró négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Igaz ugyan, hogy szokatlanul hosszú testét igencsak rövid végtagok támasztják alá, ezek a kis lábak azonban nagyon is fürgén és gyorsan tudnak mozogni. Nem csoda, hiszen a tacskó kiváló vadászkutya, önálló munkája során még a borzzal is szembe száll. A tacskókra leginkább jellemző elfoglaltság a kotorékos munka. Manapság legtöbbször műkotorékban van lehetőségük dolgozni, ilyen mesterséges járatokban folynak a versenyek is. Az igazi kotorékban lapulhat róka, borz, vadmacska, vagy éppen elvadult házimacska is. Miután a vadász beküldte a kotorékba kutyáját, s az kisidő elteltével, hang nélkül visszajön, akkor a kotorék lakatlan, éppen nincs benne senki sem. Ha azonban a kutya hanggal jelez, a vadásznak arra kell készülnie, hogy a kotorékban dúvad tartózkodik. Szerencsés esetben a tacskó kikergeti, a vadász meg lelövi a rókát.Ha azonban a róka valami miatt nem tud kereket oldani, beszorítva érzi magát, akkor szembefordul a kutyával. De a tacskó ettől a sokszor életre-halálra szóló küzdelemtől sem ijed meg. Ilyenkor a vadász csupán az elkeseredett küzdelem hangjai alapján követheti az eseményeket, s ha veszélyben érzi kutyáját, jön az ásó és csákány, hogy kiássa a tacskót, de sajnos az is előfordulhat, hogy nem sikerül megmenteni a kutyát.

Értelemszerűen a sziklakotorék a legrosszabb ebből a szempontból, hiszen elég nehezen ásható ki. A leggyakoribb típus a földes, agyagos talajon ásott kotorék, mely igen szerteágazó lehet, több bejárattal és számtalan elágazással. A kotorék mellett a tacskó a földfeletti munkában is kiváló teljesítményt nyújthat, még vízből is igen lelkesen apportírozik, persze ennél jellemzőbb a vércsapázó, vaddisznó állító, kajtató vagy hajtó feladat. A vércsapázás a sebzett vad utánkeresését jelenti, mely a vadászkutyák egyik leghasznosabb munkája, hiszen minél gyorsabban találják meg a meglőtt vadat, annál kevesebbet szenved az az állat.

kép: flickr


Ehhez kiváló szimatmunka szükséges. Az elejtett vadnál a kutyának hanggal kell jeleznie, merre keresse a vadász. A vizsgákon 12-24-48 órás nyomon kell teljesíteniük. A föld feletti munka további része a kajtatás. Ez a munka olyan, vadban gazdag területen zajlik, ahol nagyon sűrű az aljnövényzet, így a vadász elég nehezen tudna haladni. Így hát az ember beküldi kutyáját, aki felzavarja, kihajtja a vadat a bejárhatatlan területről. A vaddisznós munkánál a vizsgán egy bekerített, bokros területen kell a tacskónak dolgoznia. Ki kell választania a legfrissebb nyomot és megtalálni a vadat, majd hajtania vagy hanggal tartani. Nem mindennapi látvány, hogy az apró tacskók rettenthetetlen bátorsággal még ezektől a hatalmas állatoktól sem riadnak vissza.
A tacskóknak vadászat közben önállóan kell dolgozniuk, ebből kifolyólag ne csodálkozzunk, hogy a mindennapokban is hajlamosak önálló döntéseket hozni. Persze olyan szeretetreméltó pajtások, hogy még makacskodni is bájosan tudnak. Egy kiképzett vadászkutya azonban első szóra engedelmeskedik gazdájának.

Érdekes, bár a tacskók kedves természetét ismerve nincs mit csodálni, hogy az egyetlen olyan német vadászkutya, melyet hazájában is főleg családi kedvencként tartanak. Évek óta második a német toplistán a német juhászkutya mögött. A tacskó családi kutyaként is bátor, rettenthetetlen, igen éber, így jó jelzőkutya. Játékos, kedves, gazdájához igen kötődő, rendkívül értelmes. Sokgyerekes családban, de egyedül élő nyugdíjasnál is jól érzi magát. Olyan országokban, ahol több munkahely is engedélyezi az alkalmazottaknak, hogy magukkal vigyék kutyáikat, a tacskó kedvelt "irodakutya", órákig elücsörög gazdája lábánál, senkit sem zavarva.

Ami a származását illeti, már a régi egyiptomiak is ábrázoltak tacskólábú kutyákat, hiszen ez a típus nagyon praktikus volt bizonyos célokra. Egy i.e. második évszázadból származó egyiptomi sziklasírban olyan ábrázolásokra bukkantak, melyen egy hosszú törzsű, rövid lábú szuka kutya látható, hegyes orral, lógó füllel. A neve Tekal volt. Hasonló felépítésű kutyák csontvázaira bukkantak Peruban, Mexikóban és a mai Németország területén is. Az 1600-as években készült egyik Stradenus képen a mai tacskóra emlékeztető, rövid, görbe lábú kutyákat látni nyúlvadászat közben. A tenyésztés kezdetén, az 1500-as években az ilyen típusú kutyákat borzebnek, borzharcosnak is hívták. A tacskót szülőhazája anyanyelvén jelenleg Dachshundnak hívják, mely az ónémet Tachs (borz) szóból ered, ami az idők során Dachsra változott. Az első standardet 1879-ben adták ki, 1888-ban megalakult a Német Tacskó Klub is.

A tacskók méret-, szőr- és színgazdagságának köszönhetően minden bizonnyal mindenki megtalálja a neki tetsző változatot. A tacskót három méretben tenyésztik - a nagyságot a mellkas átmérője dönti el -, s a normálméretű, törpe és kaninchen tacskó is lehet sima-, szálkás- vagy hosszúszőrű. Ezen kívül e fajta színgazdagsága is igen nagy: a tacskó lehet fekete cser jegyekkel, vöröses-sárga vagy éppen mahagóni, sőt ott van még a szálkásszőrűekre jellemző ún. vaddisznószín is. Ritkábban előfordul a csíkos vagy foltos színváltozat is. Egy biztos, akármilyen méretű és színű példányt is választunk, egy tacskóban hűséges társra találunk.

Eifert Anna
Kutya Magazin