Cukorbetegség - diabetes

Egészségeseknél az étkezésenként elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több, vagy kevesebb inzulint termel. Pusztán étrendi kezelésen lévő, vagy diéta mellett vércukorcsökkentő tablettákat szedő cukorbetegeknek azért kell diétázniuk, mert az egyes étkezésekhez szükséges többlet inzulint szervezetük csak részben képes kiválasztani, vagy a termelődő inzulin rossz hatásfokkal dolgozik...

Egészségeseknél az étkezésenként elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több, vagy kevesebb inzulint termel. Pusztán étrendi kezelésen lévő, vagy diéta mellett vércukorcsökkentő tablettákat szedő cukorbetegeknek azért kell diétázniuk, mert az egyes étkezésekhez szükséges többlet inzulint szervezetük csak részben képes kiválasztani, vagy a termelődő inzulin rossz hatásfokkal dolgozik. Ezért egyszerre csupán kisebb étel - ezen belül szénhidrátmennyiséget fogyaszthatnak. Sok cukorbetegnél az inzulintermelés, vagy a termelődő inzulin hatása oly mértékben károsodott, hogy ha kívülről nem juttatnánk be inzulint, a sejtek éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát a vérben magas cukorszintet eredményezne. Inzulint kapó cukorbetegeknek figyelembe kell venniük az alkalmazott inzulinok hatásgörbéjét, és ennek megfelelően megtervezni az étkezések számát, időpontját, szénhidrát tartalmát. Összefoglalva tehát tudatosabb táplálkozásról van szó.

Minden cukorbetegnek személyre szabott étrendre van szüksége.
A táplálék energia tartalma a normál tápláltsági állapot elérését szolgálja.

- Elhízás esetén kevesebb energiát tartalmazzon a napi táplálék, mint a szervezet energia szükséglete, hogy a testtömeg csökkenjék. (Nők esetén 1000-1400 kcal, férfiak esetén 1400-1800 kcal a napi ajánlott energia bevitel.)

- Normál testtömeg esetén az energia egyensúly biztosítását szolgáló energiatartalmú étrendet ajánlatos összeállítani a kívánatos testtömeg megtartásáért. (Nőknél ez napi 1600-3000 kcal, férfiaknál 2000-3500 kcal energia-bevitelt jelent, mely jelentősen függ a kortól, a fizikai aktivitástól.)

- Alultápláltság (soványság) esetén a normális testtömeg eléréséig több energiát tartalmazzon az étrend, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

Igen fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban. Ha ezen kedvező tápanyag-beviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát bevitel és több zsírbevitel lesz jellemző az étrendre, úgy a táplálkozással összefüggő betegségek (elhízás, szív-, érrendszeri megbetegedések) kockázata jelentősen nőhet. Fontos, hogy az energiát nem adó, de létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok is a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben a szervezetbe kerüljenek.

Az étrend energia és szénhidráttartalma közötti kapcsolatról:
Az étrend energia és szénhidráttartalma elválaszthatatlanul összetartozik (a táplálékkal bevitt energia 50 %-át ajánlatos szénhidrátból biztosítani), ezért az étrend összeállításakor ezt figyelembe kell venni.

A táplálkozás ritmusa
A szervezetnek állandóan szüksége van energiára és tápanyagokra. Az étkezés azonban nem folyamatos, hanem szakaszos. Tudjuk, hogy a naponta szükséges energia és tápanyag mennyiség napi egy-két étkezésre történő elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, többlet munkát ró a szívre, keringésre. Cukorbetegeknél a napi táplálék egy-két étkezésre történő elfogyasztása ezen túlmenően magas vércukor értékeket okozhat, ezért helyesebb, ha a cukorbetegek naponta 4-6 alkalommal étkeznek.

A cukorbetegek étrendjéről és az új felfedezésekről a folytatásban!

Kapcsolódó link: http://www.diabetes.hu