Vírus okozta májbetegségek

Hazánkban a májbetegségek halálozása Európában a legmagasabb és az utóbbi évtizedekben emelkedik, míg Európa-szerte a tendencia csökken. Bizonyos, hogy ebben az alkoholfogyasztás is szerepet játszik, de a májat érő károsodások hatása összeadódik, és a környezeti ártalmak, mértéktelen gyógyszerfogyasztás, táplálkozási szokások mellett valószínűleg a vírusinfekcióknak is szerepe van...

Hazánkban a májbetegségek halálozása Európában a legmagasabb és az utóbbi évtizedekben emelkedik, míg Európa-szerte a tendencia csökken. Bizonyos, hogy ebben az alkoholfogyasztás is szerepet játszik, de a májat érő károsodások hatása összeadódik, és a környezeti ártalmak, mértéktelen gyógyszerfogyasztás, táplálkozási szokások mellett valószínűleg a vírusinfekcióknak is szerepe van.

Hepatitis iskola
Az utóbbi tíz évben rohamosan bővültek a vírusos hepatitis etimológiájával, járványtanával, klinikumával kapcsolatos ismeretek: azonosították a legtöbb hepatitis vírust, feltérképezték aminosav szekvenciájukat és génszerkezetüket, ismertté vált a terjedési módjuk, megismertük szerepüket a krónikus májgyulladás, a májcirrhosis és a májrák kialakulásában, az A és B vírus ellen hatásos vakcinákat dolgoztak ki és eredmények vannak a gyógyítás terén is. Remény van arra, hogy a ma még sok áldozatot szedő betegség néhány évtizeden belül világszerte leküzdhetővé váljon.

A gyermekkori megbetegedés oka az esetek legnagyobb részében vírushepatitis, amit könnyű diagnosztizálni. Gondolnunk kell rá, hogy a fertőzések nagyobb része tünetmentesen zajlik. A felnőttek megbetegedéseit azonban más esetleg kísérő kórkép miatt (vírusinfekció mellett toxikus ártalom, epekő, bacterialis gyulladás, tumor, haemolysis, sepsis, és még számos más kórkép is felmerül), kórházi kivizsgálást igényel. Mivel a fertőző betegség az először igazolandó vagy kizárandó probléma, logikus, hogy ez a kivizsgálás infektológiai osztályon történjen.

Hepatitis A
A fertőzés terjesztője a székletével vírust ürítő beteg. A fertőző képesség a prodromalis tünetek (lázat, influenza-szerű betegséget utánoz) idején a legerősebb, a sárgaság megjelenésekor a vírusürítés megszűnik, a hepatitis klinikai megjelenésekor a beteg elkülönítése tehát értelmetlen.

A kórházi elkülönítést a diagnózis felállítása és a beteg állapota, valamint az esetleges szövődmények (fenyegető májkóma, vérzések, exsiccosis) elhárítása, ill. megelőzése teszi szükségessé. A beteg környezetében a vírus szóródik: a tünetmentes családtagok, ismerősök is ürítik a vírust, akár egészségesek maradnak, akár megbetegedtek. Ez teszi indokolttá az élelmezésben, gyermekközösségekben dolgozók kitiltását a munkahelyről a lappangási időre. Fontosabb a további fertőzések megelőzésére legfontosabb a higiénés szabályok szigorú betartása, kézmosás, klóros fertőtlenítés szorgalmazása.

A passzív védőoltás, a humán gammaglobulin, mivel számos felnőtt plazmájából állítják elő, akik nagy része már átesett a fertőzésen és neutralizáló ellenanyaggal rendelkezik. A fertőződés után egy héten belül beadva kivédi a klinikai hepatitist, de nem akadályozza meg a vírusürítést. Mivel a betegség felléptekor a beteg már minimum egy hete fertőz, az infektivitás éppen most szűnik meg, az ilyenkor beadott gammaglobulintól védőhatás már nem várható.

Hazai adatok
Magyarországon a fertőző májgyulladás előfordulása az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent (a 60-as évek évi 20.000 körüli esetszáma napjainkban 2000 körül van), ezért nő a felnőtt lakosság fogékonysága, gyakoribbak a klinikai tünetekkel járó felnőttkori esetek.

Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt donorvérekből előállított gammaglobulin egyre kevesebb anti-HAV ellenanyagot tartalmaz, így védőhatása csökken. Ma már rendelkezésre áll inaktivált vírusból előállított, aktív védelmet adó oltóanyag (Havrix, SmithKline), mely évekig tartó teljes védelmet biztosít. A fertőző kórházból a beteg kisebb tünetekkel távozik, pihenésre szorul. Semmilyen különleges diétára nincs szükség, az alkoholfogyasztás mellőzésén kívül. Az A-hepatitis, az elhúzódó kórforma is, mindig gyógyul, krónikus hepatitis nem alakul ki.

yHepatitis B
A hepatitis B vírusa a többi hepatitis-vírustól eltérően - melyek RNS vírusok DNS vírus, ami azzal a tulajdonsággal jár, hogy hosszas, évek során képes beépülni, integrálódni a megtámadott emberi sejtekbe, ezzel nemcsak kiírthatatlanná válik, hanem onkogénné is. A B-vírus fertőzés spermával, hüvelyváladékkal, tehát szexuális úton, valamint igen kis mennyiségű, akár 0,01 ml vér kontaminációja útján (bőrsérülések, közös borotva, fogkefe, törülköző használata, tetoválás, intravénás drog-használat, akupunktúra, egészségügyi dolgozók véletlen tűszúrásos sérülései) révén következhet be. Különleges jelentőségű a vírushordozó anyák újszülötteinek szülés során elszenvedett fertőzése, mert ez 90%-ban (felnőttkorban csak 5-10%-ban) krónikussá válik, a gyermekből vírushordozó vagy krónikus májbeteg felnőtt lesz, és ezek a - sokáig tünetmentes - vírushordozók a fertőzések fő forrásai. Az icterussal járó akut B-hepatitis kórlefolyása súlyosabb, mint az A-hepatitisé, a betegség 4-6 hétig is eltart, a lábadozás 2-6 hónap is lehet. A fertőzés gyakrabban kezdődik tünetmentesen, és a krónikus májgyulladás, vagy következményei, a cirrhosis és a májrák gyakran csak véletlenül, pl. véradáskor vagy egyéb okból elvégzett vizsgálatok során derül ki. A beteg mindaddig fertőz, amíg vérében a B-vírus kimutatható, tehát a heveny májgyulladás után hetekig, hónapokig, krónikus esetben élete végéig.

Hazánkban alacsony az előfordulási arány!
Bár Magyarországon a B-hepatitis előfordulása Európában a legalacsonyabbak közé tartozik, a hordozók száma 1% alatt van, már a környező országok némelyikében is sokkal magasabb, 2-6%, a távolkeleti és afrikai országokban 6-20% is lehet. A hepatitis B vírust világszerte mintegy 350 millió ember hordozza, évente 1 millóan halnak meg a vírus okozta májcirrhosis és májrák következtében.

A védőoltás minimum 5 évre teljes védelmet ad, mely 5 évenkénti újraoltással meghosszabbítható. Ez vezette a WHO-t arra, hogy világszerte meghirdesse a betegség eradikációját, a veszélyeztetett populáció (hordozó anyák újszülöttei, egészségügyi dolgozók, a serdülő, az aktív szexuális élet megkezdése előtt álló korosztály) oltásával egy időben a vakcina beillesztését a gyermekkori oltási programokba. A program első felét a legtöbb ország, így Magyarország is elfogadta és részben már be is vezette. A terhes nők HBsAg szűrővizsgálata és az újszülöttek oltása 100%-os, az egészségügyi dolgozók oltottsága mintegy 60%-os. Térítésmentes az oltás (az ÁNTSz-től igényelhető) mind az említetteknek, mind a vírushordozók házastársainak és közeli kontaktjainak. Receptre 50%-os térítéssel kapható mindazoknak, akik védeni akarják magukat vagy családtagjaikat. Az oltóanyag ára még így is elég magas, ezért az epidemiológusokból, tisztiorvosokból, klinikusokból, víruskutatókból álló Magyarországi Vírushepatitis Prevenciós Bizottság azt szeretné elérni, hogy az oltás a leginkább veszélyeztetett réteg, a 10-14 éves serdülő korosztály számára térítésmentes legyen.

Mi a teendő a szűrővizsgálatok vagy egyéb módon felderített HBsAg pozitív beteggel?
El kell dönteni, hogy akut infekció zajlik-e vagy krónikus májbetegségről, esetleg tünetmentes hordozó állapotról van-e szó. A további vizsgálatok a fertőzőképességről adnak felvilágosítást, és az aktív májbetegségről tájékoztatnak. A hasi ultrahangvizsgálat a máj struktúráját jelzi és szolid gócot tárhat fel, mely HBsAg pozitív betegnél fontos. Az enzimek és az ultrahang a háziorvos által könnyen elérhető vizsgálatok, a speciális virológia és a gondozás már hepatológiai szakrendelések feladata, akik az esetleg szükségessé váló interferon vagy egyéb kezelést is el tudják végezni. Világosítsuk fel a beteget a fertőzés megelőzésének módjaira, pl. óvszer használatára. Az orvos utasításit szigorúan be kell tartani.

Hepatitis C
A nemrég felfedezett hepatitis C vírus különleges sajátossága, hogy van egy labilis területe, amely folyamatosan újabb és újabb mutációkat hoz létre. Ennek következtében ugyanazon betegben egy időben számos mutáns szaporodik, és a megjelenő ellenanyagok hiába neutralizálják a domináns mutánst, szinte azonnal új variáns szaporodik el. A vírus és az immunrendszer közötti állandó csata eredményezi a C-hepatitis jellemző, lefolyását. Ez magyarázza azt is, hogy a fertőzés akár 80%-ban is krónikussá válik. A fertőzés módja itt is vérrel és szövetnedvekkel történik, azonban a B-vírusnál sokkal kevésbé fertőző. A szexuális terjedési mód nem bizonyított, az anyáról gyermekre terjedés lehetőségét mintegy 10%-ra becsülik, de hogy a gyermek beteg lesz-e, még nem tudjuk. Szerencsére az esetek nagy részében tünetmentes, vagy csak kevés tünettel (pl. fáradékonysággal) járó ún. perzisztáló hepatitist okoz, mely a beteg életét nem rövidíti meg, életminőségét is csak kevéssé rontja, de máját az alkoholos károsodásra fokozottan fogékonnyá teszi.

Hazai és nemzetközi adatok
Magyarországon az anti-HCV pozitivitás előfordulása - a donorszűrések eredményei alapján - 1,3%-ra tehető. Az európai országokban alacsonyabb, dél felé haladva az előfordulás nő. A krónikus C-hepatitis középsúlyos és súlyos formáit ma már némi eredménnyel tudjuk interferonnal kezelni. A kezelt esetek mintegy 20%-ában érhető el tartós vírusmentesség, a betegek egyharmada nem reagál, a többi átmenetileg javul vagy a szöveti aktivitás mérséklődik.

Az Országos Társadalombiztosítási Pénztár a krónikus vírushepatitis interferonkezelésére külön keretet biztosít. Hogy a gyógyszer a valóban rászorulókhoz jusson, és felesleges, sőt káros kezelések ne történjenek, az országban néhány hepatológiai centrumot jelölt ki a betegek részletes kivizsgálására és a kezelések folytatására.

Mi a teendő abban az esetben, ha véradásnál vagy más alkalom során anti-HCV pozitívnak bizonyult?
Az anamnézis felvétele (transzfúzió, műtét, egyéb lehetőség, hepatitis, külföldi tartózkodás, stb.) után többféle vizsgáltatokat végez az orvos. Ha a leletek közül valamelyik kóros elváltozást mutat, a további speciális vizsgálatokra és az esetleg szükséges kezelés elbírálására hepatológiai szakrendelésre irányítja a beteget. Ha az enzimértékek normálisak, 2 havonta legalább háromszor meg kell ismételni a vizsgálatot. A betegség csak vérrel fertőz, a házastárs, gyermekek megfertőzése valószínűtlen. Kimutatott krónikus C-hepatitis esetén a hepatológus gondozza a beteget, megnyugtathatjuk, hogy az esetek csak egy része progresszív, ott is igen lassú a progresszió. Kezelés lehetősége esetén viszont fontos a, hosszadalmas kezelés elviselése, mert ezzel később gyógyíthatatlan májbetegség megelőzésére nyílik alkalom. A betegnek semmilyen diétára nincs szüksége, az alkoholtilalmon kívül, a változatos, vitamindús, ízletes koszt megfelelő.

Hepatitis E
Az E-vírus az A-hepatitishez hasonló klinikai képet okoz. Időnként nagyobb vízjárványokat okoz a trópusi folyók mentén. Új ismeret, hogy nem trópusi betegség, mert a szűrővizsgálatok szerint az USA-ban a lakosság 2-5%-a, Európában 1,3%-a anti-HEV pozitív! A fertőzések nagy része tünetmentes.

Hepatitis G
A legújabban felfedezett hepatitis vírus klinikai jelentősége még nem tisztázott. A legkülönbözőbb májbetegségekben és egészséges véradókban is megtalálták. Genetikai rokonságban áll a hepatitis C-vírussal. Gyakran társul B és C vírusfertőzéshez, ennek klinikai képét, kórlefolyását azonban nem módosítja. Egyes esetekben valószínűleg akut hepatitist okoz, de gyakori jelenléte miatt ezekben az esetekben is felmerül a kérdés, hogy itt is békés kísérő-e, és a valódi kórokozó egy még fel nem fedezett ágens.

Forrás http://www.hospital-fed.hu/telegdy.htm
Dr. Telegdy László, a Fővárosi Szent László Kórház orvosának cikke nyomán.