Dagadt dogok, dundi dalmaták

Dzsinike drága - anyósom sarki koktél márkájú kutyája - éjjel nappal zabál. Nem véletlen, hogy széltében és hosszában azonos. A túletetés persze nem tesz jót, anyósom mégis úgy látja, szeretetének legjobb megnyilvánulása, ha a kutya mindig kap falatot az asztalról. Pedig az elhízás a kutyáknál - ugyanúgy, mint az embereknél - szívproblémákat, vérkeringési zavarokat, ízületi problémákat stb. okozhat.

Dzsinike drága – anyósom sarki koktél márkájú kutyája – éjjel nappal zabál. Nem véletlen, hogy széltében és hosszában azonos. A túletetés persze nem tesz jót, anyósom mégis úgy látja, szeretetének legjobb megnyilvánulása, ha a kutya mindig kap falatot az asztalról. Pedig az elhízás a kutyáknál - ugyanúgy, mint az embereknél - szívproblémákat, vérkeringési zavarokat, ízületi problémákat stb. okozhat. A kövér kutyák esztétikailag sem nyújtanak szép látványt és éveik száma is csökken. Ezért ne hagyjuk, hogy kedvencünk elhízzon! Ha mégis megtörtént, egy kis kitartással segíthetünk. Ha mi fogyókúrába kezdünk, a kutya is velünk fogyhat!

Böjtöt csak mértékkel!
Ne a böjtölést válasszuk, mert a drasztikus diéta feleslegesen növeli a kutya éhségérzetét. A koplalós napok - után ebünk túlteheti magát, gyorsan eszik és ez hasmenéshez, esetleg bélcsavarodáshoz vezet, ami veszélyes lehet. Válasszuk inkább a bontott porciójú, ám rendszeres etetést. Ha az ember azt akarja, hogy túlsúlyos kedvence karcsúbb legyen, a rendszeresen és megszokott időpontokban adott adagot egyszerűen csak csökkenteni kell. A napi élelemadag 40%-át vonjuk el és helyettesítsük ballasztanyagokkal. Ez lehet például pehely vagy pehelykeverék, - puffasztott rizs, kukorica stb. - mivel ezek alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor rostanyagban gazdagok, könnyen emészthetők és nem okoz éhségérzetet. Kutyánk hasa tele lesz és nem fog ételért kunyerálni. (Dzsinike és a „folyton zabálós társai persze kivételek, őhozzájuk a gazdi lelki erejére van szükség!) Léteznek előre gyártott száraz és nedves fogyókúrás eledelek is, melyeket szaküzletekben, állatorvosoknál lehet beszerezni, igaz drágábbak, mint a normál tápértékűek. Fogyókúra esetén mindig adjunk kutyánknak megfelelő vitamin kiegészítést! Míg kedvencünk visszanyeri normális testsúlyát az több hétig is eltarthat, de megéri a kitartást. Lehetőség szerint konzultáljon állatorvosával is, mielőtt hozzákezd a diétához. (HarmoNet tanácsadó: Dr. Szmollény Gábor)

Csokit ne!
Egy falatka csoki halált ugyan nem okoz, de a csokoládé egyáltalán nem való a kutyának, mert magas a cukor és zsírtartalom mellett - mely az elhízás kezdetét jelentheti - még veszélyesebb a kakaó tartalom. A kakaó babban magas a teobromin mennyisége, amely hatóanyag szoros rokonságban van a kávéban is megtalálható izgató hatású koffeinnel és általános izgató hatást fejt ki. A szívdobogás frekvenciája éppúgy megnő, mint egy erős kávé hatására, sőt túl sok csokoládé fogyasztása esetén a vérnyomás is emelkedik és a kutya szíve könnyen felmondhatja a szolgálatot. A kutya szervezete a teobromint sokkal lassabban tudja lebontani, mint az emberi szervezet és ebben rejlik a csokoládé káros hatása. Egy tacskó méretű kutya 200 gramm csokoládé elfogyasztása esetén már súlyos mérgezést szenved el! Csokoládé helyett csemegének, jutalomfalatnak az állateledel üzletekben kapható különböző ízesítésű csemegéket, kekszeket ajánlunk.

Tanácsok a megfelelő tápláláshoz
- A nyers disznóhús az Aujenszki-betegséget terjesztheti, ezért elővigyázatosságból minden húst belsőséget és csontot főzzünk meg.
- A csont - pl. pulykafej, csirkeláb - nem teljes értékű eledel a kutya számára. Ellenkezőleg! A túlzott csontfogyasztás bélcsavarodást okozhat, amin a súlyos esetekben csak a gyors állatorvost beavatkozás segíthet. Természetesen szükséges csontot is adni, csak a mennyiségére ügyeljünk!
- A közhiedelemmel ellentétben a szárazeledelek - a megfelelő mennyiségű folyadék biztosításával - semmiféle veszélyt nem jelentenek a vesékre, sem más szervekre.
- A túl fűszeres ételek érzékenyen hatnak a vesékre, a gyomorra és a szaglószervet is károsíthatják. A rendőrkutyáknak tehát kifejezetten tilos fűszeres ételt enniük. A házi koszton élő kutyák ételébe sem kell tehát paprikás rántást, vagy borsot tenni.
- Mellőzzük kutyánk étrendjéből a túlságosan zsíros ételeket, mert hányáshoz, hasmenéshez vezet és ha ez huzamosabb ideig eltart, akkor kutyánk nem lesz képes felvenni a megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat, s ez betegségek kialakulásához fog vezetni.
- Ha kutyánk 1-2 napig nem eszik, ne problémázzunk rajta - kivéve, ha beteg! - lehet, hogy épp keveset mozgott, vagy csak válogatós. Nem kell félteni, mert igaz az a régi solymász közmondás: "Mielőtt éhen hal, enni fog!"

A szárazeledelek
- Optimális mértékben tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, állati - növényi fehérjét, szénhidrátot, zsírokat.
- Minden életszakaszban kielégítő táplálék kutyák és cicák részére egyaránt, minőségüket szigorúan ellenőrzik.
- Mivel optimális összetételű eleség, nem okoz gyomorrontást, hasmenést, székrekedést.
- Nem kell főzni, vitaminokat hozzáadni.
- Az állat szőrével kapcsolatos problémákat (vitamin és olajtartalma miatt) részben megoldja, vagyis a hosszú szőrű fajták szőre nem csomósodik össze.

Fontos, hogy csak megfelelő ellenőrzött minőségű száraz tápot vásároljunk! "Teljes értékű táplálék" felirata valódiságát az élelmiszerekre vonatkozó törvény garantálja. A teljes tápok mellé nem kell mást adnunk és felesleges azokat emberek számára készült étellel összekeverni.

www.doginfo.hu