Fogyoszkóp-horoszkóp, avagy asztrodiéta neked!

"Táplálékod legyen orvosságod" - mondta Hippokratész. Manapság már nem létezik egyetlen olyan női magazin sem, amely ne bővelkedne a diétás receptek sokaságával. Talán nincs is még egy olyan téma a világon, amelyről többet beszéltek, írtak, vitatkoztak volna, mint a táplálkozás.

Tegnapelőtt még a káposztaleves hódított, tegnap már a léböjt-kúra volt az első számú fogyókúrás eszköz, ma a vércsoport szerinti diétát magasztalják. És vajon mi lesz holnap a médiában? Már szinte összezavarodunk, és nem tudjuk, kinek higgyünk…

Kinek van igaza?

Az asztrológia szerint tulajdonképpen valamennyire minden táplálkozás-szakértőnek igaza lehet, hiszen a különböző jegytípusba tartozó emberek szervezete valóban egymástól eltérő táplálékot igényel. Ha asztrológus tanácsát szeretnénk kérni az egészséges táplálkozásunk szempontjából, minden esetben a teljes horoszkópot vizsgálni kell ahhoz, hogy a szülött szervezetének valóban a legalkalmasabb diétát állíthassuk össze. Itt azonban csak az egyes elemek hangsúlyosságát vesszük figyelembe az állatövi jegyek szerint:

Ha a személyes horoszkópban a Tűz elem a hangsúlyos (a bolygók többsége a Kos, Oroszlán és Nyilas jegyében csoportosul):

A Tűz elem forró, könnyű és száraz. Ezeket a tulajdonságokat hideg, folyadék dús és nehéz ételekkel lehet hangsúlyozni. Ajánlatos kerülni a serkentő ételeket és italokat, az alkoholt és a kávét, az erősen fűszerezett ételeket, mert ez csak növeli a szervezetben a „tüzet”. Az ételeket kevés olajjal készítsük, és mérsékeljük a húsevést. Javasolt a nyugtató, vértisztító hatású teák fogyasztása, mint például a csalántea.

Ha a személyes horoszkópban a Levegő elem a hangsúlyos (a bolygók többsége az Ikrek, Mérleg és Vízöntő jegyében csoportosul):

A Levegő könnyű, száraz és hideg. Ezt nehéz, nedves és meleg táplálékkal tudjuk egyensúlyba hozni. A megfelelő ételek közé tartoznak az olajjal főzött zöldségfélék, rizs, zabpehely, burgonya, kukorica és mindenféle olajos magvak. A nyers ételeket lehetőleg kerülni kellene. A Levegő elem rendszerint gyenge emésztését erős fűszerezéssel tudjuk javítani, ellenben a fehérje és szénhidrát egyidejű fogyasztása túl nagy megterhelés gyenge emésztőrendszerének.Ha a személyes horoszkópban a Föld elem a hangsúlyos (a bolygók többsége a Bika, Szűz és Bak jegyében csoportosul):

A Föld elem nehéz, hideg és száraz. Ezt könnyű, sok folyadékot tartalmazó, meleg ételek fogyasztásával lehet egyensúlyba hozni. Lédús gyümölcsök, saláták ajánlottak, párolt zöldségfélék fűszerekkel ízesítve, mivel a sok fűszer növeli a „tüzet” a szervezetben és ezzel serkenti az emésztést. A melegen fogyasztott gyógyteák, mint a bazsalikom és édeskömény tea serkenti az emésztést és hashajtó hatású.

Ha a személyes horoszkópban a Víz elem a hangsúlyos (a bolygók többsége a Rák, Skorpió és Halak jegyében csoportosul):

A Víz elem hideg, nedves és nehéz. Ezt leginkább meleg, száraz és könnyű ételekkel hozhatjuk egyensúlyba. Ezért kerülni érdemes a nehéz, zsíros vagy olajos ételeket és a sok édességet. Ne egyen sok kenyeret és ne nagyon sózza az ételt, mert a kenyér és a sok só még több folyadékbevitelt igényel. Javasolt a sok zöldség és gyümölcs, kivéve a dinnye, ami szintén elősegíti a folyadék felhalmozódást. Jó hatást keltenek az emésztést serkentő és vízhajtó teák, mint például a cickafark, csalánlevél, borókabogyó.


Holdfázisok hatása a szervezetre

A holdfázisok szintén nagy hatással vannak a szervezetre, így a táplálkozásra is. A holdritmus ősi megfigyelések alapján rendszert, rendszerességet mutat azok számára, akik igyekeznek egészségükkel törődni. Így ha egy-egy holdhónap alatt sorra vesszük testrészeinket, szerveinket és megerőltetés nélkül, egy kis odafigyeléssel méregtelenítjük vagy tápláljuk, óvjuk, törődünk saját egészségünkkel.

Böjtök újholdra

Aki például Újhold napjára böjt-napot iktat be, sok betegséget megelőz, mert a test méregtelenítési készsége ilyenkor a legmagasabb. Ami a fogyó Holdnál elkezdődött, Újholdkor éri el csúcspontját: a test méregtelenítő és tisztítókészsége. Ezen a napon a test rendkívül hatékonyan szabadul meg a mérgektől és salakanyagoktól. Érdemes a mai napra zöldség-vagy gyümölcsnapot beiktatni, a várt hatás nem marad el.

A fogyó Hold körülbelül tizenhárom napos fázisa minden, a szervezet kitisztítására és méregtelenítésére szolgáló tevékenység sikeres lehet. A fogyókúrát olyankor érdemes elkezdeni, még aki valamivel többet eszik is, mint máskor, az sem hízik olyan gyorsan.

Növő Hold esetén könnyebben épülnek be a tápanyagok, a szervezet most minden bevitt anyagot hasznosít. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni a táplálkozásra, ha lehet, csökkenteni az adagokat, de növelni az ásványi anyag és vitamin bevitelt, ha vitamin kúrát kezdünk, akkor azt mindenképp növő holddal együtt csináljuk. Az ételek mennyiségére és minőségéra azonban figyeljünk, ha csak nem akarunk a Holddal együtt gömbölyödni.