Ellenálló baktériumok, gyenge gyógyszerek

Az antibiotikumok szükségtelen és túlzott mértékű felhasználásának következtében a baktériumok egyre ellánállóbbá válnak a gyógykezelésekkel szemben.

A világméretű probléma lelassításában lehet óriási jelentősége az inluenza gyors tesztnek, mely segítségével a betegség mindössze 30 perc alatt megállapítható, így a felesleges gyógyszerszedés elkerülhető.

Az Archives of Internal Medicine folyóiratban megjelent kutatás eredményeinek különösen nagy jelentősége van a napjainkban egyre terjedő influenza és megfázásos megbetegedések megfelelő kezelése során.

Az influenza erősen fertőző, évente a népesség igen nagy százalékát érintő betegség. A diagnózis mégis nehéz, mivel a tünetek gyakran hasonlóak a megfázás, vagy más légúti betegségek, allergiák kórképéhez.

Az influenza megállapításához a hagyományos eljárás szerint a páciens torkából, vagy orrából vett mintát laborba küldik, majd az eredmény pár napon belül megérkezik. A kezelőorvosok többsége azonban nem várja meg a teszt értékeléséhez szükséges időt, s még a pontos diagnózis előtt felírja az antibiotikumot. Mivel azonban az influenza kórokozója vírus, a bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum ez esetben nem megfelelő.

Az antibiotikumok szükségtelen felhasználásának következménye képpen a betegek egyre kevésbé reagálnak a gyógyszerekre. Ezzel egyidejűleg a bakteriális rezisztencia során a baktériumpopulációban folyamatosan jelennek meg új egyedek, ezzel együtt elpusztítva a gyengébbeket.

A folyamat egyrészről egyre újabb és újabb antibiotukumok kifejlesztését követeli meg, másrészt pedig a szerek szükségtelen esetekben történő felhasználásának csökkentését, megszüntetését.

Az influenza gyorstesztek mindössze 30 perc alatt biztosan kimutatják a fertőzést. Azonban hibalehetőség itt is adott, erre a U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szervezet hívja fel a figyelmet. Előfordulhat ugyanis téves pozitív és negatív eredmény egyaránt. Kétes esetekben a laboratóriumi vizsgálat hozhat biztos eredményt.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Tüdőközpontban. 
tel: 06 30 6319309

A hír alapjául a „Rapid Flu Tests May Help Avoid Using Antibiotics” cikk szolgált.