Flódni - ahogy a jiddis mame készíti

Talán az egyetlen dolog, amit még totál kopaszon, nagymagyarországos bomberdzsekiben is csak csukott szemmel, és elnyújtott kéjes hümmögéssel lehet falni. Szférák zenéjét idéző finomság mákkal, dióval és almával.

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
10 dkg cukor,
3 tojás sárgája,
1 dl fehér bor

Hozzávalók a töltelékekhez:
Mákos:
20 dkg darált mák,
2 dl fehér bor,
2,5 dkg vaj,
20 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
reszelt narancshéj.
Diós:
20 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
1 tojás sárgája,
2 dl fehér bor,
5 dkg mazsola,
1 cs. vaniliás cukor,
reszelt narancshéj.
Almás:
1 kg omlós alma,
10 dkg cukor,
fahéj,
1 dl fehér bor.
Ezeket a töltelékeket külön külön megfőzzük és hidegen kell a tésztára kenni, lehetőleg jó vastagon.
Szilvalekvár - lehetőleg régi, házi eltevésű

Elkészítés:
A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
5 egyenlő részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk.
Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesitett reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket teritjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalap tetejét megkenyjük tojássárgájával és nagyon lassú tűzön aranybarnára sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.