Kedves Jósom, fogok-e még férfit ölelni? - a miszticizmus vámszedői

Kóklerek. "Levevő Kft." - mondják a kabarétréfában a másokat becsapó vállalkozóra. A jósok, kártyavetők, szerelmi kötözők és oldozók-bogozók között számos ilyen károkozó személy található. Mondják, amit hallani szeretnél, és te lelkesen perkálsz nekik.

Ha női társaságban játszani kezdünk, hatvanas barátnőm a fenti kérdéssel indítja a beszélgetést. Első férjétől elvált, másodikat eltemette, három gyermeket felnevelt, szép unokái vannak, de amikor reggel kifesti ajkát és szemét, már egy férfi arcát képzeli maga mögé a tükörből. A társasjátékok saját kérdését saját válaszait dolgozzák fel, tehát nem érheti veszteség, csak önmagát ismeri meg általuk.

Jósolj nekem társat!

Nagyobb gond az, hogy nem átall kérdéseivel jósokat, asztrológusokat bombázni; úgy érzi, ha kijjebb megy a kocsiútra, előbb érkezik a villamos. Előbb látja meg a számára kirendelt férfit, ha állandóan készenlétben áll.

Immár húsz éve keresi a párját és fizeti a jósokat. Minthogy a remény örökké él, úgy érzi, reményével együtt ő maga is örök életű. Míg a tükör előtt karcsúra húzza a hasát, rövid pólót hord, s nem veszi észre, hogy ha leül, úszógumija kigömbölyödik a ruhából. Az éles szemű jós azonban észreveszi ezt. Nem a tenyérből, nem is a kártyából jósol, hanem a páciens éhes szeméből olvassa ki vágyait, s igyekszik megfelelni azoknak.

A hiéna markában

Egy-két ideges mozdulat, amellyel a haját igazgatja, elejtett megjegyzések az ismerkedés kezdetén, s a hölgy – vagy úr – máris a kacagó hiéna markában van. Nem szabad konkrét választ adni, hanem annál inkább sokat sejtetőt. Ne vegyük el a vendég kedvét, ha nem teljesül a jóslat; egyszer úgyis kiöregszik, addig megélhetünk belőle, és hátha rátalál a véletlen szerencse. Ha nem ma, akkor holnapután.
A jóshoz folyamodó számára nincs sok különbség az agykontroll és a vágyálom között. Holott az agykontroll egy célra fókuszál, s azért a célért mindent elkövet mind a fizikai, mind a szellemi világban, a vágyálmodozó egyszerre szeretné, ha társa fiatal, szép lenne, aktív, hűséges és gazdag.

Ki kezelje a kasszát?

Tudjuk a művészetekből, hogy ez a vágyálom a humor egyik leggyakoribb forrása. Idős asszony egyik kezéből pénzt ajánl az ifjúnak, másikkal átöleli. Ugyanez megfordítva fogatlan úr s a lányka személyében. Moliere vígjátékaiban is nevelt lányát akarja elvenni az idős férfi saját fiával versengve. Ám ha időnként beteljesül a vágyálom, a szegény ifjú átveszi lassanként idősebb partnere kasszájának kezelését.

A „spirituális” társ

Barátnőnk legszebb története, hogy egyszer csak jós, asztrológus, fiatal, jó svádájú partner egy személyben testesült meg, és néhány évig koptatta a hölgy pénztárcáját. Végképpen el is tűnt volna az a tárca, ha a hölgy bátyja nem őrizte volna folyamatosan. A közös cég érdeke megakadályozta, hogy többet költhessen a luxusra félretett profitból. A nő nyugdíjasként is napi nyolc órát az üzletben töltött, míg ifjú barátja otthon alapozta „vállalkozását”, miszerint asztrológusként milliókat fog keresni hasonló áldozatokból.

A hölgynek szerencséje volt, mert az ifjú törekvéseit siker koronázta. Egy igazán gazdag mecénást talált, akinek ő maga jósolta meg, hogy pénzét külföldi utakba kell befektetni. A jóslat a jósnak ingyen utakat eredményezett, előző barátnőjének elmagyarázta, mennyire logikus, hogy ilyen lehetőséget nem hagyhat ki.

A vágy természete

A szenvedélynek azonban olyan természete van, hogy nem megelégedésre törekszik, hanem kielégülésre és újabb megoldásokat keres. A pénz, amit a hölgy eddig barátjára költött, most felszabadult, és újabb „spirituális” társakra irányult.
Jut is, marad is.

Korunk miszticizmusa megtalálja saját vámszedőit. A példa csupán kiragadott, de korántsem egyedi, s ha a jóslatokra vágyódunk, alaposan nézzünk mi magunk is a jósunk szemébe ...