Hastánc a zöldben - kalandozz egy misztikus, forró világba!

A hastáncos nyaralás, a hastánc tábor egy olyan különleges kikapcsolódás, amiről minden nő álmodik, csak még lehet, hogy nem tud róla ... Hastáncolni, csak nőkkel együtt lenni, csak magunkkal, testünkkel-lelkünkkel foglalkozni érdekes élmény.

A „Miért szeretünk hastáncolni?” című korábbi cikkünkért kattintosn IDE >>>

Most arról szeretnék szólni, egy kicsit árnyalva a képet, hogy miért is szeretünk hastánctáborba járni.

Beköszöntött a nyár, a kánikula, a szabadságolások ideje. Úton-útfélen záporoznak felénk a kérdések: „És Te? Te hova mész nyaralni?”

Mit is válaszolhatnának erre az igazi hastáncimádók? Ők azok, akik alig várják már, hogy letegyék a tollat, papírt, kikapcsolják a számítógépet, bezárják maguk mögött az iroda ajtaját és egy mély lélegzetet véve fejest ugorhassanak a hastáncba… Amikor napokon keresztül végre semmi más nem létezik, csakis és kizárólag a hastánc!

A hastánctáborok palettája rendkívül széles, válogathatunk a pénztárcánk, a szabadidőnk és az igényeink szerint.

Ha igazán a hastáncra szeretnénk koncentrálni, és még jobban elmélyedni benne, akkor érdemes olyan tábort választanunk, ahol a végtelen mennyiségű szabadidő mellé nem csak napi 1-2 óra táncot kínálnak, hanem akár napi 6-8, vagy 10 órát is hastáncolhatunk.

De hogy lehet ezt kibírni?
A magas óraszámtól nem kell megijednünk akkor sem, ha teljesen kezdőként érkezünk a táborba.
Általános tapasztalat az, hogy a táborokban olyan gyorsan pereg az idő, hogy észre sem vesszük az idő múlását, és máris azon kapjuk magunkat, hogy nem is 6-7 órát, hanem 8-10 órát táncoltunk aznap… és még mindig bírnánk tovább is! Az első napi izomláznak (ha egyáltalán kialakul) a második napra már nyoma sincsen. És ez nem mese!

„Amikor megütötte a fülemet, hogy "napi 6-8 óra hastánc", az levett a lábamról, gondoltam, nagy kár lenne kihagyni. Az órák végén mindig úgy érzem, hogy még csak most melegedtem bele, na most kéne egy hatalmasat táncolni! Mindig energiával telten érkezem haza, és félő, hogy kirúgom a ház oldalát. :) Viszont hat-nyolc óra... Nem kizárt, hogy minden nap végén hulla leszek, de boldog hulla! ;) Egész évben csak ülök és könyveket bújok, nagyon hiányzik már, hogy fizikailag is kimozogjam magam (mondjuk a következő évre:))” (Cs. Ildikó)

(Hastánc táborról bővebb infók ITT >>> )
 

Hogyan is néz ki egy hastánctábor?
A jól szervezett táborokban a résztvevők az érkezéskor kis „induló csomagot” kapnak, amelyben – többek között – megtalálható a tábori órarend és a programok leírása is. Így már előre egyeztethetünk a barátnőkkel, szobatársakkal, hogy ki melyik tanárral szimpatizál, milyen szintű órára megy, melyik koreográfiát szeretné megtanulni.
A délelőtti 3-4 óra, és a délutáni 3-4 óra hastáncfoglalkozások között felüdülést, pihenést nyújtanak még a reggeli „tornák”, az étkezések, a délutáni kis szieszta (amire otthon vagy a munkahelyen úgysem kerítünk időt), és az esti közös programok.

Vonzóak a kapcsolódó programok is
Az elmaradhatatlan női traccspartikon kívül a lelkünket balzsamozzák még az önismereti foglalkozások, az éjszakai Hold meditációk. A szabad táncok, a TranszOrient (transzhastánc) segítenek még közelebb kerülni önmagunkhoz, és segítenek megtapasztalni a hastánc ősidőkből fakadó gyógyító erejét. A közös megélések, a felszabadító élmények és a többnapos együttlétünk során kialakuló pozitív energiák még hónapokkal a tábor után is éltetnek, feltöltenek minket.

Feloldódunk a közös táncban - nem csak az órákon, ahol általában kemény munka folyik – hanem az esti bulikon, fellépéseken is. A nyitóesten a kezdők még csak csodálják a haladók ügyességét, tánctechnikáját, de a tábori záróbulin már mindenki együtt lép fel. Ezen az estén minden csoport előadja a táborban tanult koreográfiákat.

(Hastánc táborról bővebb infók ITT >>> )

De nem csak a közös tánc – az együtt zenélés is összehoz
Ha szeretnénk megismerkedni az arab ritmusokkal, akkor a táborokban ezt is megtehetjük. A hastánctáborok jó részében ma már lehetőség van arra is, hogy megismerkedjünk a hastáncosok számára nélkülözhetetlen arab ritmusokkal, és beavatást nyerjünk a dobolás rejtelmeibe.
Ha hastáncosként tanulunk játszani az arab ütőhangszeren, a darbukán, ezzel egyrészt a művészetünkhöz rendkívül hasznos ismeretekre teszünk szert: táncunk sokkal tudatosabbá, precízebbé, jobban felépítetté válik. Másrészt örömet szerzünk vele magunknak és később pedig akár másoknak, más táncosoknak is.

Jóga a zöldben
A testi-lelki balzsamozásról gondoskodnak a reggeli jóga- és nyújtógyakorlatok a harmatos fűben (polifoamot, meleg ruhát érdemes magunkkal vinni). Ha eddig nem volt lehetőségünk eljárni jógázni, akkor egyes táborokban remek lehetőség kínálkozik arra, hogy ebbe is belekóstoljunk. Persze az előző napi transztánc után nem mindig egyszerű a hajnali kelés… De higgyük el, megéri!
Jóga és tánc közben – a sok városi szürkeség után – tekintetünk végre elveszik a sok zöldben, a hegyekben, és ez nem csak a szemünkre van jó hatással!  

A több napos intenzív mozgás egy kellemes fogyókúrának is megteszi. Ha a tábor „mellékhatásaként” úgyis fogyásnak indulunk, érdemes még több figyelmet fordítani az egészséges étkezésre, amiben a tábori szakácsok is a segítségünkre lehetnek. A Mahasti Hastáncstúdió táboraiban pl. a vegetáriánusok is választhatnak fogukra való menüt a helyi szakácsok specialitásaiból.

Jó társaság, női buli 
Végre olyanok társaságban töltjük az időt, akikkel azonos az érdeklődési körünk. Van közös témánk… Mondhatni, csak az van.  Olyanokkal vagyunk körülvéve, akik még nem unják a flittervásárlási és ruhavarrási beszámolókat, akik megértenek minket, ha huszadszorra is beszámolunk a legutóbbi ötperces fellépésünk részleteiről töviről hegyire…  
Ez egy hamisítatlan Női Buli – bár sokan elhozzák férjüket, barátjukat is. De még többen cipelik magukkal a barátnőjüket, lányaikat, anyukákat, nagymamákat, akik sokszor a leglelkesebb táborlakókká, később pedig a legaktívabb táncosokká válnak.

Végezetül álljon itt még egy őszinte válasz arra a kérdésre, hogy „Miért szeretnék hastánctáborba menni?”

 „Én azért szeretnék , mert nagyon fontosnak tartom az önkifejezést (természetesen kinek mihez van tehetsége, vagy kedve). Nagyon keveset törődöm a nőiességemmel, - farmeros,
pólós nőci vagyok..., férjem vagy élettársam nincs, ezért az egész női mivoltom háttérbe szorul, azaz nem élem meg a női szerepemet. Az összes "női" energiámat átirányítom más tevékenységekbe, vagy ami meg rosszabb, olykor elfojtom. Más táncokat is szeretek, és meg is ragadok minden alkalmat, ami felkínálkozik, de a hastánc  az valami különleges: benne van az erő, az élet, az ösztön, a csábítás, kellem, lazítás, tűz, szóval minden, ami NŐ… Hát ezért szeretnék veletek táborba menni...” (R. Judit)

(Hastánc táborról bővebb infók ITT >>> )

Mahasti - hastnánc tanár, akit kérezhetsz a táborokról és egyéb, a hastánccal kapcsolatos dologról!