6 hűsítő tipp - egyenesen a forró Afrikából!

Beköszöntött a nagy meleg és úgy néz ki jó ideig kitart! Mit tegyünk, ha mindezt nem Afrikában élhetjük át? Tippek egy mediterrán országból, amelyeknek itthon is nagy hasznát vehetjük és sokkal könnyebb lesz elviselni a forróságot!

Aruah és Samir Egyiptomból súg nekünk, hogy odahaza mit szoktak csinálni, ha ilyen nagy a hőség. Természetesen az éghajlatból eredően az ottani meleg más természetű, mint az itteni, de az ott élők nagyon jó módszerekkel rendelkeznek a meleg ellen.
 

1. Szigetelés - télen a hőt, nyáron a hűvöset tartja meg!

Odahaza is ma már a legtöbb jobb módú embernél légkondicionáló van a lakásokban, a munkahelyeken szinte már mindenütt, ám a szegények még ma is az ősi módszereket használják. Ugye tudjátok, hogy milyen sok szőnyeg van azon a vidéken? Lehet, hogy azt gondoljátok, hogy a szőnyeg valami forró és puha dolog, és ez így is van, ám nagyon jól szigetel. Az éjjeli lehülést nagyon jól meg tudja tartani a falakban, ezért szokás a falakat is szőnyeggel, kárpittal borítani.

Ezt a tanácsot úgy vehetjük át, ha mindig elsötétítjük a lakást a napos órákban és kiszellőztetjük, ha már kellemesebb a meleg. Ha télen a meleg megtartása miatt szigeteltettük a lakást, úgy az nyáron is jó hatású lesz, hiszen a normál hőfokot tartják meg a falak.

 

2. Szellőztess okosan - legyezz vagy használj ventillátort!

A szellőztetést segíthetjük ventillátorokkal, ezt régen legyezőkkel oldották meg. Ma is jó ötlet lehet egy legyezőt magunkkal vinni a táskánkban, és ha úgy érezzük, elővehetjük. Ventilátorokkal egész nap forgathatjuk a levegőt, de soha ne irányítsuk magunkra a ventillátort! Inkább az ablak közelébe tegyük, hogy a kinti és a benti levegőt keverje össze.
 

3. Hűtsd a levegőt vízpárával - kösd a kellemest a hasznossal -> nagytakaríts!

A páratartalom a tengeri városokban nagyobb, és ettől az a hőség sokak számára elviselhetőbb, mint a száraz, poros hőség. Ha néhány lepedőt, vagy ágyneműt kimosunk, és azokban a szobákban tesszük ki száradni, ahol élünk, az hűti a levegőt, növeli egy kicsit a páratartalmat. Akár naponta többször is benedvesíthetjük, de kihasználhatjuk az alkalmat arra, hogy a lakásban található textileket, függönyöket, plédeket szép lassan kimossuk, és a száradásuk során felszabaduló párát a magunk javára fordítsuk.

[kapcsolodo_cikkek] 

4. Igyál és fürödj - trükkök a lehűlésért!

A víz nagy kincs. Ha nem folyik mindenhol, akkor is le kell, hogy hűtse az embert és szomjat kell, hogy oltson. Ha nincs módunk arra, hogy minden lépésnél vegyünk friss és hideg ásványvizet, akkor indítsuk a napot menta teával, jó forrón. Ha a nagy hőségbe kell kimennünk, vagy egész nap kint tartózkodunk (ezt az arab világban elkerülik az emberek, ebben az időben szieszta van, mindenki zárt területeken marad!) legjobb, ha egy palack vizet beteszünk a mélyhűtőbe. Vigyük magunkkal az útra a majdnem teljesen fagyos vizet, és ezzel a palackkal időről időre lehűthetjük ereinket a könyökhajlatban, a nyaki verőereknél, a fül mögött, a térdhajlatban, illetve a csuklónk ereit. Így nem kell folyatnunk a vizet, ha éppen nincs rá mód. Ha a víz kienged, akkor természetesen még meg is ihatjuk, van tartalék nálunk.
 

5. Együnk a hőségnek megfelelően! 

Az arab világban a menta tea igen elterjedt. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak az emberek, és jóval kevesebb a húsos összeállítás, mint Magyarországon vagy Európában. Ha tehetjük, inkább reggel lakjunk jól, és nap közben inkább gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk.

 
6. Inkább hosszabb ruhát vegyél - tévhit a sortnaci és a miniruha!

Figyeld csak meg! Az arab világban mindenütt hosszabb ruhákat hordanak az emberek. Szinte sehol nem járnak miniben, sortban, vagy más alig takaró öltözékben. Ennek az oka szintén a szigetelés, önmagukat is így szigetelik az emberek. Könnyű, természetes anyagból készült lebernyeg szerű holmikat vesznek magukra, amik egyrészt könnyen felszívják az izzadtságot, másrészt megtartják a hűvöset, védenek a napsugarak ellen, a napszúrás ellen, és a bőrt tönkretevő, a pórusokba bújó por ellen is. Magyarországon a nagyobb városokban szintén nagyon sok a por, és sok nő csodálkozik, hogy bőre tönkre megy. Ez részben a pornak, sőt a koszos, kipufogógázokkal szennyezett pornak köszönhető. Óvja inkább mindenki a bőrét, vegyen fel egy könnyű kendőt, ha a napra megy, viseljen sapkát, kalapot, kedve szerint. Inkább ujjas ruhát húzzunk, és olyat válasszunk, ami hosszú, térd alá ér, és természetes anyagból van.