Hogy ne kapjunk hőgutát? - Környezetvédelemmel!

Talán sokan úgy gondolják, már mindegy, nincs mit tenni, nem érdemes törni magunkat a Földért. Mégis ha a hőmérő higanyszálára pillantunk a nyár közepe táján, láthatjuk évről-évre magasabbra kúszik csíkja. Kis túlzással kijelenthetjük: szinte kinyírtuk a Földanyát.

Persze, Anyácska még él, és hordja is hálátlan kölykeit hátán, de büntet is, talán némi nevelési célzattal. A klímaváltozás elcsépelt fogalom, ez azonban nem jelenti azt, hogy mögötte nem áll valós tartalom! Öreganyáink azt rebesgetik valami vészjósló közeleg, de azt is mondják ugyanakkor, régen is volt kánikula, régen is volt tomboló, hirtelen előpattanó jég-vihar. Azonban a tempó, a gyorsaság, a meglepetészerűség, vagy a forróság foka, szintje jóval a mostani alatt járt. Az emberi faj a környezetszennyezéssel az élen végzett az önpusztításban. Amit figyelmetlenségünkért kaptunk és kapunk, nem bizonyos, hogy túlélhető.

A hét folyamán egy erős anticiklon éri el hazánkat, melynek hatására megszűnik a jótékony feláramlás, így a felhőképződés szinte megáll, vagyis észrevehetetlenné válik. Felhők nélkül pedig sem árnyék, sem eső nem várható a napokban, így a hét végéig, egészen szombat éjszakáig az európai ember számára szokatlan, elviselhetetlen hőség várható. A hőmérőre pillantva szemünk a jól ismert Douglas Adams-i számon akadhat meg, ez pedig a: 42.

Akár viccesnek is találhatnánk ezt a összefüggést, csak hogy ez az árnyékban mért hőmérséklet, a napon ennél jóval nagyobb forróság várható, amely közelíti a bizonyos mosógépgyártók által javasolt könnyen fehérítő 60 fokos mosás átlagát. E mellett az UV-B sugárzás mértéke elérheti a kritikus 8-as számértéket - szemre és bőrre egyaránt ártalmas lehet.

 

Rövidtávú tippek - 10 ötlet a túlélésért
1. Idősek és gyermekek de. 10 és du. 17 óra között lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjanak napon. De. 11 és du. 16 óra között lehetőleg senki sem.
2. Igyekezzünk világos, főként fehér színű textíliát viselni, ami visszaveri a napfény egy részét, kevésbé szívja be a meleget, kerüljük a sötét árnyalatokat viseletünkben.
3. Kerüljük a nejlon tartalmú, és bepállást okozó anyagból készült ruhákat, vásznat, pamutot viseljünk inkább.
4. Fogyaszunk rengeteg folyadékot, lehetőleg vizet, vagy hűtött gyógyteát, szabadban napi 3-4, zárt térben munkálkodók napi minimum 1,5-2 litert.
5. Kerüljük a cukros ételeket, italokat, nagy szédhirtátartalmú étkeket, amelyek fokozzák a belső égést és energiatermelést.
6. Csökkentsük minimálisra az izommunkát, ellenben este sötétedés után, lehűléskor könnyű sétával mozgassuk át magunkat, hogy edződjön a szervezet
7. A jeges italokat jegyes zuhanyokat, hűvösre mérsékeljük, mivel a nagy forróság után a hirtelen hideg sem a légcső, sem a szív számára nem kellmes, mi több veszélyes is lehet!
8. Árnyékoljuk le otthonunkat, biztosítsuk a szabad kereszt-légáramlást, a kibillenő redőnyöket használjuk ki, hogy a napfogó ne közvetlenül simuljon az ablakra.
9. Ha feltétlenül napra kell mennünk használjunk nagy védőfaktorú napozókrémet, illetve minőségi UV sugárzást kiküszöbölő napszemüveget.
10. Vegyünk napjában többször langyos, hűs zuhanyt, ezzel párhuzamossan kerüljük a bőr folyamatos krémezését (bőrpuhítók, szépségtermékek) melyek eltömítik a pórusokat és gátolják a test, a bőr helyes szellőzését ebben a nagy melegben.

+1 fontos tanács: tegyünk ki tálkában vizet, innivalót néhány fára, az esetleg kisállatok járta árnyas helyekre, és nagyon nagyon figylejünk oda saját háziállatainkra. Cseréljük a vizet akváriumunkban, adjunk naponta 2-3 alkalommal friss vizet kalitkás madarainknak, hűtsük le kutyáinkat, töröljük át fejüket nedves ronggyal, lábukat, talpukat is megvizezhetjük. Folyton biztosítsunk számukra ivóvizet és árnyas búvóhelyet. Ha olyan kutyát látunk, aki rossz körülmények között kikötve áll a tűző napon, ne érezzük kínosnak, hogy a gazdájának kedvesen szóljunk erről, lehet hogy ő is jó ember csak nem elég körültekintő és erre nem gondolt.

Hosszútávú javaslatok - 3 alapvető irányelv a jövőért
1. Igyekezzünk környezettudatos háztartást vezetni - szelektált hulladékgyűjtéstől kezdve egészen a mértékkel való vízfogyasztásig, és az újrahasznosítás ötleteivel együtt - Nézzünk utána a passzív házak fogalmának, és energiakímélő otthonoknak, hogy hosszabb távon is képesek legyünk összhangban élni a természettel.
2. Pórbáljuk meg a környezettudatos gondolkodást és életmódot később az otthonunkon túlra, is kivezetni, kiterjeszteni teljes életterünkre, környezetünkre.
3. Ismerkedjünk meg a klímaváltozás fogalmával és okaival, hogy tudatossan választhassuk meg a fogyasztott termékeket, energiafelhasználásunkat, stb.

Fodor Kata