4 fontos hőség-törvény az idősek védelmében - Figyelj a szomszédra!

Sok idős ember él magányosan, és ebben a hőségben nagyobb figyelmet igényelnek a környezetükben élőktől! Figyeljünk oda mi is!

Négy fontos dolgot tartsunk szem előtt:


1. Naponta legalább két szomszéd vagy ismerős csengessen be és kérdezze meg hogy van az idős ember, ha nehezére sik kinyitni az ajtót, vagy kijönni, egyeztessnek róla, hogy kinél lehet kulcs hozzá.

2. Osszák meg egymás között a bevásárlást, különösen vizet vigyenek számára, ha a csapvíz nem az igazi, illetve hűtsünk be vizet vagy limondáét neki. Vigyünk neki gyümölcsöt, ha megengedhetjük magunknak, vagy ha terem a kertben, még akkor is ha nem kér erre bennünket. Ha tudunk, vigyünk legalább kölcsönbe egy ventillátort. Ha mosni is segíthetünk neki, akkor a mosott holmi kiterítése is javíthat a kánikula érzetén, némileg hűti a levegőt. Ilyenkor mindenki gyakrabban fürdik - egy csúszásgátlót a kádba, vagy a zuhanyzókabinba téve sokat javíthatunk az idős ember közérzetén. Ilyesmit minden "százforintos" boltban könnyen kaphatunk. 

3. Ellenőrizzék a gyógyszereit, és azt, hogy a telefonja működőképes állapotban van-e? Különösen a mobiltelefonok feltöltöttségét. Ha az idős ember családtag, akkor naponta érdemes fölhívni is.

4. Egyezzenek meg az idős háziorvosával, hogyha gond van, akkor szólni fognak, és ha új gyógyszerre van szükség, akkor nem az idős ember, hanem a segítője megy érte, vagy váltja ki a felhőből.

Ne engedjük az idősket megterhelő házimunkákat végezni, de engedjük, hogy hasznosnak érezhessék magukat. Inkább kérjük meg, hogy mutassák meg, mit hogy kell csinálni, mintsem félreállítsuk őket.

Az idősek kedvenceire is legyünk figyelmesek! Sokszor a cicát, kutyát etetni és friss vízzel ellátni már nincs annyi erejük, mint kéne. Segítsünk ebben is nekik! 

Ha minden idősre legalább két környékbeli ember figyel, akkor megelőzhetők a meleg miatt oly gyakran bekövetkező halálesetek!