Éget, viszket! Már megint a lábgomba?

A kánikula elől menekülők a vízpartokon, strandokon keresnek enyhülést. De az önfeledt lubickolást követően gyakran kínzó, kellemetlen tünetekkel térnek haza a figyelmetlen fürdőzők.

Égető, viszkető érzés, hámló bőr és piros foltok a lábon. Ugye ismerős? A fonalas gombák a bőr és a köröm mellett a testszőrzetet is megtámadhatják, ráadásul a lábgomba számára nincs is ideálisabb hely a meleg nedves strandoknál, uszodáknál, szaunáknál, ahol pillanatok alatt áldozataivá válhatunk mi is.

De mit tehetünk ellene?
Először is fontos észben tartani, hogy idegen helyen lehetőleg ne sétáljunk mezítláb, főleg, ha hajlamosak vagyunk a lábgombásodásra.  Továbbá ne  hagyjuk ki strandcsomagunkból a papucsot, ami jó, ha gumitalpú és biztonságos is egyben. A gumipapucs könnyen tisztítható, és biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé a síkos helyeken is.

Nyáron különösen figyelünk ara, hogy lábunk és körmünk ne sérüljön meg, hiszen így könnyebben megfertőződhetünk; és hogy  lehetőleg könnyen szellőző, természetes alapanyagú lábbelit viseljünk.

A műszálas zoknit ilyenkor (is) száműzzük a ruhatárunkból, mint ahogy a túl szoros és zárt cipőket is hanyagoljuk, ha lábunk gombásodásra hajlamos.

Figyeljünk arra, hogy lábunk mindig száraz legyen, ehhez kiváló frissítőket vehetünk gyógynövény szaküzletekben vagy gyógyszertárakban, de célszerű egy kevés fertőtlenítő hintőport is magunknál tartani, hogy bármikor bevethessük.

Jó hír, hogy ma már olyan speciális gombásodás elleni krémek is segítségünkre vannak, melyek pár nap alatt megszüntetik kínzó tüneteinket, s gondtalanul hódolhatunk a nyári  vízparti örömöknek.