Hogyan tegyük tönkre gyermekünk önbizalmát?

A folyó, amibe belépünk, mindig ugyanaz és mégis mindig más. Minden folyamatosan változik körülöttünk, minden porcikánk kicserélődik. Rajtunk is múlik, hogy egészséges sejteket, vagy eleve beteg sejteket építünk be testünkbe a változással.

Vajon én építem a saját lényemet, vagy hagyom, hogy a körülöttem lévő világ szabja meg az én értékeimet? Amikor a szomszédommal, munkatársammal való versengés szabja meg, mire van szükségem, máris lemondtam az önálló véleményalkotásról. Csak olyan dolgokért tudok küzdeni, amiket birtokolni tudok. Végül már élvezni sem tudjuk otthonunkat, szeretteinkkel eltöltött időnket, mert mindig újabb dolgokra vágyunk. Ezek, mint a horgok elkapnak bennünket, és nehéz megszabadulni a versengéstől.

A nők gyakran azon keresztül határozzák meg saját értéküket, hogy van-e társuk. A házasság emelheti a társadalmi rangot számunkra fontos emberek körében. A férfiaknál még a politikában elfoglalt szerepnél is döntő lehet, a házasság. Fenntarthatunk egy végképpen elromlott kapcsolatot is, mert úgy képzeljük, hogy a kapcsolat által jobban tisztel környezetünk. Kevesebb energiát követel, ha elfogadjuk a rosszat, mint hogy megtervezzük, lépésről lépésre kidolgozzuk a teljesen újat, és végigmenjünk a megvalósítás útján.
 

Önállóság

Az önállóság első feladata, hogy szembenézzünk magunkkal. Valójában én mit is akarok igazán. Szembenézünk saját életünkkel, elfogadjuk a jelent hazugság nélkül, és megállapítjuk, hogy ez a kiindulópont a jövő felépítése felé. Amikor önmagunkban akadályt találunk, megvizsgáljuk, mikor és hol rögzült ez az érzelem, amin változtatni akarunk. Félünk találkozni új emberekkel. Félünk bemenni új munkahelyre. Félünk elintézni hivatalos ügyeinket. Félünk attól, hogy visszautasítanak. Eközben azt látjuk, hogy aki nem fél, az képes elintézni minden kellemetlen ügyet, és győztesként kerül ki harcaiból.

 


Hogyan tegyük tönkre gyermekünk önbizalmát?


Ahogyan szüleink, nagyszüleink tették. Szóljunk rá gyakran, ijesszük meg, ha új dolgot kezdeményez, ne engedjük harcolni társaival, hiszen úgyis ő húzza a rövidebbet. Még olyan szülőről is hallottam, aki a Városligetbe se engedte ki a gyerekét, mert ott „rossz” gyerekekkel találkozik. Általában hasznos minden kis hibáját rendszeresen fölemlegetni, hogy rögződjön benne a belső bíró ítélete, saját magát is figyelmeztesse, leckéztesse állandóan. Már az is hibás, amit kigondol. Ha később ennek ellenére talál társat magának, az is hasonlítson miránk, és bírálja folyamatosan. A rasszista előítéletek még mindig erősebbek nálunk, mint Nyugat-Európában; Londonban például különböző bőrszínű gyerekek járnak egy osztályba, és megtanulják tisztelni egymás képességeit, szorgalmát.

Gyermekbántalmazás

Mindenki tudja, hogy a modern Európában nem szabad bántalmazni a gyerekeket. Sehol, semmilyen formában, semmiért. Mégis okok tömegeit találjuk ki, amivel megsérthetjük a gyerek személyiségét Érdemes figyelni magunkat, mikor jutunk olyan állapotba, hogy a gyereket büntetni szeretnénk. Nem ment fel bennünket, hogy az uralkodás vágyát tanultuk otthon, mert ezt adjuk tovább a gyereknek. Ő pedig megtanulja, hogy rendjén való, hogy mások áthágják személyisége határait, tehát az is rendjén való lesz, ha ezt ő teszi másokkal. Akikben megbízik, azok sérüléseket okoznak neki, s mivel gyenge ahhoz, hogy megvédelmezze magát, személyisége teljesen értéktelen. (Vajon miért állnak az országutak szélén tizenéves kislányok?) A gyógyulás folyamata innen már igen nehéz. Folytonosan azt választjuk, amit megszoktunk. Szörnyű élethelyzeteket kapunk, megaláztatásokat, állandó harcot.

Gyógyulás

Azért sohasem késő. Felismerhetjük még később is, hogy sokkal, de sokkal többet érünk, minthogy másoknak legyünk kiszolgáltatva. Hatalmas szeretettel forduljunk önmagunk felé, s ezzel megváltozhat kisugárzásunk, sőt még az energiamezőnk is. Ahogy a méreg távozik, egyre jobban tudjuk szeretni önmagunkat. Az embereket is aszerint választjuk meg, ahogyan mi bánunk magunkkal. Nincsenek egymással szemben elvárásaink, egyszerűen csak szeretjük egymást.

Jelenlét

Szükségünk van egymásra, egymás arcában fürdünk, fontos, hogy mit gondolnak rólunk. Ámde nem kell, hogy az határozza meg az életünket. Baráti társaságban lehetnek olyan kifejezések, amelyeket csak az a csoport ért igazán, mások félreérthetnek. Ezért szavainkat is folyamatosan meg kell vizsgálni. Amit kimondhatunk egy adott baráti körben, azt egy kisgyermek félreértheti, s ha az óvodában társainak mondja, durván hat. A gyermek előtt jó lenne megválogatni beszédünk stílusát is, hangsúlyát is. Éppen a legbelső családi körben kellene leginkább vigyázni arra, mit mondunk, mit teszünk.

Munkahelyi viszonyaink is azt a módot tükrözik, ahogyan mi fordulunk magunk felé. Az erőviszonyok már régen kialakultak, csak tudatossággal kerülhetjük ki, hogy mások energiamezejének hatása alá kerüljünk. Azt kell megtanulni, hogy ne reagáljunk az élethelyzetekre, mert azzal a megszokott sablonokat ismételjük. Gondolkodva, lassan válaszolni, úrrá lenni az indulatainkon azt jelenti, hogy szeretjük, tiszteljük magunkat. Nem teszünk vagy mondunk olyat, amit később megbánnánk. Aki tiszteli önmagát, nem akar másokat becsapni, nem akar önmagánál jobbnak látszani.

A tudatosság segít abban, hogy felelősen alakítsuk életünk minden mozzanatát.