Munkahelyi szex-csapdák

Amikor állást, munkahelyet keresünk, elsősorban arra koncentrálunk, hogy az a munka testre szabott lesz-e, megfelelő fizetést kapunk-e érte, teljesíteni tudjuk-e azt a feladatot, amit el kell majd végezni. Kevéssé gondolkodunk el azonban a munkahelyi szex-csábításokon ...

Szexuális töltet, veszélyes fegyver
Pedig érdemes azt is tekintetbe venni, milyen közegben töltjük majd az időnk nagy részét. Ugyanis azokkal, akikkel együtt fogunk dolgozni, óhatatlanul személyes kapcsolatba is kerülünk. Ha pedig megmaradunk egy helyen, szinte több időt töltünk munkatársainkkal, mint családtagjainkkal. Ez pedig veszélyes terepe lehet a fellobbanó szenvedélyeknek!

Számtalanszor alakulnak ki ugyanis olyan munkahelyi kapcsolatok, amelyeknek erősen szexuális töltése lesz. Hogy meg is történik- e az „összebújás”, vagy csak flörtölés szintjén marad a dolog, sok mindentől függ. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy nehéz, csapda helyzetbe kerülhet valaki, ha könnyen bele megy a munkahelyi szexbe. Egyrészt a családi élete mehet tönkre emiatt, másrészt olyan következményei lehetnek, hogy a munkatársai kibeszélik.

Veszélyes tréningek!
A túl sok kollégávalkikezdő kolléganőt könnyen nevezik "közkincsnek" a cégen belül, ám a legveszélyesebb helyzeteket általában a céges tréningek hozzák, ahol az intimitás furcsa formái bukkannak felszínre, érdekes összefüggések tárulnak fel kollégák és kolléganők között, és mivel éjjel ott kell aludni, mert megkívánja a cég, bizony könnyen cserélnek gazdát az elsőre olyan szépen kiosztott ágyak. És a következő munkanapon már nagyon könnyű megbánni, ám visszacsinálni többnyire nem lehet. A trénereknek - ha jók -erre a dologra külön is figyelniük kellene, ha a cégek töbsége nem erősítené ilyen módon is a cég érdekeit és nem tiltaná be egyes esetekben, hogy erről a dologról szó essék. A multinak érdeke, hogy a dolgozó minden lehetséges idejét a cégnél töltse, és ez akkor még jobban így lesz, ha a dolgozók összegabalyodnak egymással. Ez természetesen, ha mélyre megyünk, nem igaz, de a látszat ezt mutatja.

Belemenni könnyebb, mint kijönni
Ha  egy egyedülálló fiatal nő kerül be egy olyan helyre, ahol egy nős kolléga kezd ráhajtani, jól gondolja meg, hogy enged-e neki. Abban a helyzetben találhatja magát , hogy csak titkolt „harmadikként" éli meg a partnerkapcsolatát, és csak keservesen tud kiszabadulni belőle. Igaz ugyan, hogy mindannyian keressük a dicsérő visszajelzéseket és szeretjük, ha bókolnak nekünk; de legyen óvatos az ember, ha kollégájával, vagy főnökével-beosztottjával kezd viszonyt.

Számolnia kell azzal, hogy nem élheti ki szabadon azt a kapcsolatot, amely a munkahelyén zajlik. Belemenni könnyebb, mint kijönni belőle, sokszor pedig csak úgy tudja megoldani az áldatlan helyzetet, ha másik munkahelyet keres. A főnök beosztott viszony etikailag is kifogásolható, a nő későbbi karrierjének éppen úgy nem tesz jót, mint a férfiénak.

A férfiak leggyakrabban a kapuzárási pánik során keresnek könnyen beérő szexuális kapcsolatot, míg a nők akkor, ha érzelmileg megfogja őket a csábító kolléga.

Színesít és bonyolít
A flörtölés teheti színesebbé az életünket, a szexkapcsolat viszont megbonyolítja, mert a hozzákapcsolódó tudatos és tudattalan folyamatok keserves érzelmi élményeket  gerjeszthetnek, amelyeket nem látunk, nem mérünk fel előtte.

Tehát vigyázat! A munkahely ugyan lehet „vadászterület”, de az igazi intimitás nem ott van. Valódi, jó szex pedig  az intimitás nélkül nem alakul ki, vagy ha "menet közben” létre is jön, nem lesz tartós.

Veres Ilona Emma
szexológus-pszichológus