80 évesen teljesítette a maratoni távot

Egy napra a futás szentélyévé változott a főváros a múlt hétvégén a 22. Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválnak köszönhetően. A 13 600 fős hatalmas mezőny napsütéses, szélcsendes időben indulhatott választott versenyszámában.

A Futófesztivál résztvevői hét különböző táv, valamint kétféle váltófutás közül választhattak, s a Hősök terén 9 óra 20 perctől 10 óra 15 percig negyed óránként követték egymást a rajtok. A készülődő tömeg így folyamatosan kígyózott az Olof Palme sétányon található rajtzónákban.

A maraton klasszikus távján több mint háromezer futó indult, hogy Budapest legszebb pontjait érintve teljesítse a 42,195 kilométert. A Hősök terén összegyűlt maratonistáknak Béres Alexandra fitnesz-világbajnok, Talmácsi Gábor világbajnok-aspiráns motorversenyző és Eszényi Péter a névadó Plus ügyvezetője közösen adott jelet az indulásra.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél ismét a címvédők diadalmaskodtak, hiszen Tóth Tamás és Földingné Nagy Judit a tavalyi évhez hasonlóan idén sem talált legyőzőre; ráadásul a Budapest Maraton első helyezése mellett egyúttal a maratoni országos bajnoki aranyérmet is begyűjtötték. 

A mezőny legidősebb indulója a 80 éves tatai Ötvös Ferenc 4 óra 40 perc alatt ért célba, ezzel megjavítva a 80 éven felüliek országos csúcsát, s kivívva mindenki elismerését.

Az 56-osok terén színes programok, zenei koncertek, táncbemutatók és életmód-utca várta a mintegy 100 ezer odalátogatót.