Mi fán terem a naspolya?

Sokan nem is ismerik fel a piacon járva-kelve ezt a különös formájú, ízletes gyümölcsöt. Pedig érdemes megkóstolni, hiszen ilyenkor van szezonja, és rendkívül tápláló finomság lehet a vitaminhiányos téli időszakban.

A naspolyát ilyentájt, tehát október végén-november elején szokták szüretelni, s kb. december végére puhulnak meg a kis gyümölcsök. 

A hagyomány szerint az első dér, vagy az első éjjeli fagyok után szabad őket szedni, és érlelni kell. Ehhez azonban padláson vagy kamrában kell őket leteríteni hideg, hűvös helyen, hogy fogyaszthatóvá, puhává váljon. Íze édes, kellemesen fanyar, a húsa pedig világosbarna, C vitamin tartalma magas.

Lekvárt és zselét is lehet belőle főzni, kiváló sütemények töltelékként megpárolva, de befőttként is el szokták tenni. 


 
Terméséből illetve leveléből gyulladáscsökkentő készítményeket állítanak elő, melyek a száj illetve a garat gyulladásait orvosolják.

A naspolyamagból készíthetünk teát is, ami vesekő ellen gyógyhatású.

A kertészetek többségében ma újra kapható, nem drága, ellenállüó cserje. Újra divatos lett, mert számos jótékony hatása mellett az ősz-tél aktív termőfája. Gyömölcse értékes, így különlegességként jól értékesíthető. A hazai nedvesebb területeken terem igazán, ültetés utáni évben különösen fontos, hogy sok vizet kapjon a gyökere.