Az idei karácsonyfatrend: színes, barokkos és meghökkentő

Akár hetek óta díszítgetjük a lakásunkat, akár csak Szenteste kezdünk neki - mindig az ünnep legmeghittebb, legszebb pillanatai közé tartozik a karácsonyi díszek válogatása, elhelyezése, a csillogó fények felcsillanása. A hangulatot, azt az igazit, mézeskalács-illatú, gyerekszem-fényű áhítatot is szépen keretezi a karácsonyra feldíszített otthon.

Az idei díszeket, hatásokat és díszítési ötleteket szeretném megosztani az olvasókkal.

Barokkos, színes és csillogó
A korábbi évektől eltérően idén kevés a natúr dísz és díszítés: barokkos, színes, csillogó minden, hatalmas vagy fényes díszek csillognak a fákon, sok a meghökkentő szín, figura és új anyag. Visszatérnek a színes karácsonyfaégők is, már nem csak az egyszínűeket használjuk. Az égősorokat pedig nem csak a fára tehetjük fel: az ablakok, ajtók körül, a karácsonyi asztalon, a falakon, dekorációkon is végigfuthatnak, szabadon, lazán feltekerve vagy odadobva. Nagyon mutatósak a díszített égősorok is: van olyan, ahol pihetollak borítják az apró égőket, vagy harang formájú, színes üvegernyőcskék.

A karácsonyfa szimbólumai >>

Mécsesel és gyertyák
A mesterséges fények mellett természetesen gondoljuk az élőfényre is: a gyertyákra és mécsesekre. Karácsonykor már éghet az adventi koszorú valamennyi gyertyája, a karácsonyi asztalon is jól mutatnak a gyertyák – mécsest pedig helyezzünk minden olyan helyre, amit egy kicsit szeretnék megdíszíteni. Mécsestartókat mi magunk is díszíthetünk nagyon könnyen: festéssel, dekupázzsal, zsinórozással és még ezer dologgal. Így biztosak lehetünk abban, hogy a fények is illeni fognak a karácsonyi dekorációnkhoz. Igazán szép, ha a díszítés összhangban van a lakással, a saját stílusunkkal, és azzal a képpel, amit a család a karácsonyról gondol. Így valóban mindenkiben szép kép marad a karácsonyról – és nem utolsó sorban gyönyörű otthoni fotókat készíthetünk.

Az ünnep illatai: narancs, fahéj, szegfűszeg
Érdemes az ünnep illataira is gondolni. Idén nagyon sok a narancsszínű díszítés és ezzel összhangban a valódi narancsból készült díszek: ezek a szépségük mellett remek illatot is árasztanak. Fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal és persze fenyőágakkal, tobozzal kiegészítve különösen mutatósak és aromásak.

A valódi narancsból készült díszek mellett idén nagyon divatosak a narancsszínű árnyalatok: általában arannyal és bronzzal, de néha feketével vagy lilával, esetleg pinkkel kiegészítve és megbolondítva használják karácsonyi dekorációként. (A cikk nem ért véget. Lapozzon!)

A karácsony idei színei
A rózsaszín és a lila is jellegzetes új színek a karácsonyfákon, de ugyanígy a fekete is: fehérrel, ezüsttel vagy arannyal párosítva látható a legtöbbször. Önmagában általában kevés és unalmas: a sötétzöld fán nem mutat különösebben jól a sötét, árnyékos fekete.

Idén megjelentek a kék díszek halványabb, szelíd, jégkék árnyalatai is. Természetesen a fehér, mint mindig, most is jellemző: szépségesen hófödte hatást lehet teremteni vele a karácsonyfán.

Akik azonban a hagyományos, meseszerű piros-zöld-arany karácsonyra vágynak, ők mindig megtalálják a saját díszeiket a boltok kínálatában. Utóbbi díszítéshez érdemes a skótkockás, arannyal gazdagított, drótszélű szalagokra-masnikra is gondolni.

Dísztrend 2007.
Néhány éve változóban vannak a díszek mintái, figurái, és idén igazán kiteljesedett a kínálat. Nem csak a szokásos gömböket, orsókat, boákat tehetjük a fára, de újra megjelentek a réges-régi figurává fújt üvegalakok, apró babák, madarak, balerinák, sőt: ezer meglepő dolog. Tulajdonképpen bármilyen tematika alapján feldíszíthetjük a fát, és nem kell a szokásos díszeket alkalmaznunk: használhatunk gyerekjátékokat, mackókat, angyalkákat, madártollat, élővirágot, csengettyűket, cukrokat, mézeskalácsot. Láthatunk babaruhákkal és cipőcskékkel feldíszített fát, velencei maszkokkal sejtelmessé tett változatot, pávatollas-díszeset. Színekben is legyünk bátrak: akár teljesen színes, akár több színből összeállított harmóniára épülő dekorációt választhatunk.

A karácsonyfa tetején a csúcsdísz helyett lehet betlehemi csillag vagy akár szépséges karácsonyi angyal is. Gyönyörű, bár sajnos meglehetősen drága változatok jelentek meg belőlük a piacon.

Mindezek után arra kérem az olvasókat: a fentieket tekintsék csak ötletadónak, lehetőségnek, és ne hallgassanak sem rám, sem a divatra. Díszítsék úgy otthonukat és karácsonyfájukat az ünnepre, ahogy a legjobban tetszik, ahogy a legszebb hangulatot teremti meg. Senki más nem tudhatja, hogy a karácsony mit jelent ott bent, és a család tagjai között – így annak megjelenését, díszeit is mindenki maga tudja leginkább.

Boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Látogass el karácsonyi angyaljósdánkba! >>

Schwerteczky Adrienn

Schwerteczky Adrienn lakberendezési tanácsadó várja kérdéseiteket >>