Kutyás karácsonyok

Kutyáim végig kísértek engem minden fontos úton. Ott voltak a nyomomban örömben, bánatban. Most néhány kutyás karácsonyi emléket ajándékozok Nektek, ezzel kívánok tiszta szívemből boldog, narancs-fahéj illatú ünnepet.

Próbálok felidézni egy igazi, szép karácsonyt. Nem könnyű. Valahogy olyan ünnepek jutnak az eszembe, amikor éppen valamilyen korlátozást szenvedtem el, amikor csalódtam, vagy éppen olyan ajándékot kaptam, ami mélységesen megbántott.  Emlékszem a gyerekkorok szép, meghitt estéire, amikor majd húszan ültünk még az asztal körül, unokatesók sokaságával vidéken, anyukám szülőfalujában.

Majdnem erről írtam Nektek, de végül meggondoltam magam, hiszen annyira rég volt, és én még annyira kicsi voltam, vissza sem tudom adni hűen azt, ami ott zajlott. Pedig voltak ám mókás dolgok, amikor a Tamással, aki az uncsitesóm, átköltve énekeltük a mennyből az angyalt, és bizony rendesen kikaptunk a szentestén keresztanyánktól! (Mennyből az angyal, jóllakott babbal, lencsével. Szent Péter látta, jól kupán vágta fejszével ...)

Mivel a kutyák különös helyet foglalnak el a szívemben, inkább róluk mesélek nektek. Itt van máris Morzsi, a kis fekete spániel-keverék kutyám története, aki különlegesen imádta a szaloncukrot, a mandarint, narancsot és almát, s akit Szenteste becsempésztem a fa alá, és különleges falatokkal kényeztettem. Buksi, - a tényleg őrült fazonú tacskólábú német juhász testű keverék - akit Szentestén is kivittem a mélységesen csendes határba, s akivel a legtisztább megvilágosodás-élményeimet éltem meg, mindenféle hegytetőkön, erdőkben, és magasleseken.

Aztán itt van a mostani tranzisztoros törpe terminátor, Gershwin, a westie. Az első karácsonyán olyan féléves lehetett. Kozmetikába vittük, gyönyörű hófehéren, és minden szinten „kimosdatva” indultunk a szentestén anyósomékhoz. Pucc, gléda, glancolt kocsi, flancolt kutya, ajándékok a kezünkben. Smink, illatfelhő, egyszóval rendesen néztünk ki, mint valami úri népek. (Egyébként kissé egzaltáltan közlekedő, lelakott-cipekedős kocsival rohanó ember látszatát keltem, de sokat csiszoltam az úrinő imidzsen erre a napra.) Gondoltam, a kutyát még megfuttatom egy picit, ne Szenteste kelljen az utcán kajtatni vele, intézze el előbb a dolgát. Elengedtem a pórázról, míg rakodtunk az autóba. Kutyánk – frissen fürdetve - beszaladt a parkba, egyenesen a hajléktalanok tanyája irányába, majd vigyorgó, elégedett képpel rohan vissza: - fülig kakisan. Szemmel láthatóan élvezte, hogy vége a samponillatnak.

A tavalyi kutyatörténet vége nem ilyen vidám. December 23-án egy piros lámpánál álltam a kocsival, amikor egy kajlafülű kutya ész nélkül rohant keresztül az úton, milliméterekre fékezett mellette a trolibusz. A kutya – valószínű szintén a samponos kádból kerülhetett elő – patyolat tiszta és illatos volt. Ez volt az első impulzusom róla, amikor a kocsiba emeltem: Illatos. És ez lett a karmája szegénynek. Képtelen voltam az utcán hagyni. Szerkesztőségünk multifunkciós csodalénye, Aranka fogadta be az ünnepekre. Mi pedig az Interneten, és falragaszokon kerestük a kutya gazdáját. A két ünnep között azonban senki nem jött. Minden hiába volt. Aranka lakását pedig a kutya lassan lebontotta. Szilveszterig kapott haladékot. Mindenhol kerestünk neki ideiglenes helyet, - a menhelyen sehol nem volt hely, szokás szerint, az ideiglenes gazdik telt ház felett üzemeltek, panziókban horror áron fogadták volna be – így a kutyát az ünnep miatt sehol, senki nem vállalta. Mivel Szilveszterkor dolgoznunk kellett menni, és a kutya annyira rossz volt, hogy nem maradhatott egyedül a lakásban, a legvégső utáni megoldást kellett választanunk: Illatos út. Arankával ketten bőgtünk a kocsiban. Még soha nem volt olyan, hogy ne tudtuk volna egy kutya helyzetét megoldani.

Idén Gershwinnel karácsonyozunk, már ott lapul a fiókban az idei sípolós hamburgere. Kíváncsi leszek, vajon idén milyen kutyás élményt hoz a karácsony.

Kati