Dugó van! Tedd már le a mobilodat!

Vezetés közben mobilozol? Jó kis forgalmi dugót okozhatsz, és reakcióidőd is lelassul. Egy kis érdekesség a tudomány világából.

 „Mivel a vezető figyelmét elvonja a telefonálás, a sebesség lecsökken, a reakció idő pedig megnő. Az ilyen sofőrök megakasztják, lelassítják a mögöttük haladó autósokat” -állítja David Strayer, a Utahi Egyetem pszichológiai professzora, aki szimulátoros kutatásai alapján vonta le következtetéseit. 

Kiderült, hogy így a telefonálók mögött autózók nem tudják a követési távolságot normálisan betartani, illetve 20%-kal kevesebbszer váltottak sávot, mint a nem-mobilozó vezetők.

Közlekedési dugó idején háromszor hosszabb ideig használták telefonjukat, míg csak kétszer hosszabb ideig mérsékelten forgalmas utakon.

A Stayer-tanulmány szerint a mobilt használó vezetők évente 20 órával többet töltenek az utakon. Ennek az lehet az oka, hogy agy túlterhelt. Az agy homloki lebenyének kéregállománya adott idő alatt csak megfelelő számú feladatot képes elvégezni, ezért ilyenkor a normális reakció a lassítás.

A mobiltelefonnal kapcsolatban már számtalan, ellentmondásos információ látott napvilágot. Bár a mobil-, távközlési szolgáltatók eddig tagadták az egészségkárosító hatásokat, azzal érvelve, hogy az emberi szervezetnek nincsenek antennái az elektromos és mágneses sugárzások „vételére”, ám vannak vizsgálatok, melyek mégis azt erősítik meg, hogy a mobilozás hosszútávon veszélyes lehet.

Elő a mobilod- megmondom, milyen vagy! >>

-kv-