Miért jó vakarózni?

Mit tennél, ha kis megszakításokkal percekig csiklandoznák a lábadat egy kefével? Bizonyára őrült vakarózásba kezdenél. De miért jó ez neked?

Egy tudományos vizsgálat során 13 embernek kellett ezt a viszketős procedúrát elviselnie, miközben az agyuk anyagcseréjének változását vizsgálták a kutatók

Kiderült, hogy a vakarás közben a kellemetlen vagy fájdalmas ingereket feldolgozó területek aktivitása nem fokozódott, hanem csökkent, csakúgy mint a megjegyző képesség. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a vakarás kellemes, csak eddig nem tudtuk, hogy miért.

Elképzelhető, hogy a vakarás hatására csökkennek, majd megszűnnek a viszketés kellemetlen ingerei. Most pedig sikerült tudományosan is igazolni a kapcsolatot. Persze a viszketés elmulasztására nem a viszketés a legideálisabb, mivel bőrkárosító hatású.

A viszketés és vakarás pontosabb megismerése azért is fontos, mivel világszerte több millió ember szenved ekcémában, valamint a veseelégtelenség miatt dializált betegek közel fele  szenved közepes vagy súlyos krónikus viszketésben.

Az ezotéria szerint a viszketés az ingerlékenység jele, és a vakarással próbáljuk megkeresni, mi is zavar bennünket annyira.

-kv-