Nyomtatott betűkkel írok - ez mit jelent?

Grafológusként sokan szegezik nekem ezt a kérdést. A mai rohanó világban sokan úgy érzik, hogy "elvesztik kézírásukat", annyira sokat használják a számítógép billentyűzetét. Sokan pedig áttérnek a nyomtatott betűk használatára.

Mit jelent a nyomtatott betűs írás?


A grafológia nem úgy működik, mint egy szótár. Sajnos nem lehet bedobni a kérdést és egyértelmű választ kapni rá, mint Dugles Adams népszerű könyvében a Bölcs Elme számítógéptől, aki néhány évezred alatt megállapította, hogy az Élet, a Világmindenség, meg minden = negyvenkettő. Természetesen van néhány általános igazság, amit jószerivel minden nyomtatott betűs írás alkotójára elmondhatunk. Ezek azonban általánosságok, és többnyire árnyalataik az igazak.

 

Általában a nyomtatott írásrólMilyen tehát aki nyomtatott betűkkel ír?

Általánosságban a fentiek ismeretében a nyomtatott betűkkel író emberekről elmondhatjuk, hogy távolságtartóbbak, óvatosabban közelítenek a többi emberhez. Fontos számukra az, hogy amit kiadnak a kezükből, az használható, minőségi, mások számára értékelhető legyen.
- Úgy írok, hogy el tudd olvasni! Látod? Én figyelek a te szempontodra is! – mondja ezzel az írásmóddal nekünk az író személy.
Akaratát nem rejti véka alá, bátran konfrontálódik, ha arra van szükség, de nem ok nélkül. Nem keresi különösebben a konfliktust, de ha belekeveredik, képes lehet kiállni érdekei védelmében. Ha a nyomtatott írás egy kicsit merevebb, úgy az író személyiségére is jellemző lehet egy merevség. Általában igaz az is, hogy aki nyomtatott betűket használ, az jobb technikai affinitással van megáldva folyóírással író társainál. Gyakori, hogy makacsabbak, ugyanakkor kitartóbbak is. Jellemzőjük lehet a kifelé figyelés, a túlzott külső kontroll igénye, illetve a maximalizmus, amit néha igen nehéz elviselni a vele együtt élőknek.
 

Most akkor szokjak le?


Ezt a kérdést szegezte nekem József – egy multinacionális nagyvállalat igazgatója – amikor nyomtatott betűs kézírását elemeztem. Egyáltalán nem fontos leszokni a nyomtatott betűkről. Illetve maga a leszokás-átszokás a világon semmit nem old meg, ha öncélúan tesszük. Ahhoz, hogy a számunkra nem kívánatos személyiségvonások oldódjanak, megszűnjenek, vagy finomodjanak, nem elég átszokni egy bizonyos típusú írásról egy másikra. Jobban járunk egy kis önelemzéssel.

Ehhez segítenek hozzá az alábbi kérdések:


 

Önelemzés nyomtatottan íróknak

A nyomtatott betűs írás gyakran vezetők, nyitott életet élő színészek, népszerű személyiségek jellemzője is lehet. Náluk a nyomtatott betűs írás tényleg az álarc szerepét tölti be – mutat egy képet, a többit megtartja magának. Náluk ez az intimitás védelmében erőteljesebb lehet.