Hónapsoroló jóslat- és babonatár

Az előttünk álló 12 hónap mind-mind mást ígér nekünk! A természettel összhangban végzett elfoglaltságok meghozzák eredményüket, sikereket a munkában, örömöket a szerelemben, kiegyensúlyozottságot a mindennapokban.

A természet rengeteg csodát rejt, ha csak egy kevés időnk is jut rá, igyekezzünk gyakorta kijárni a természetbe, elmélyülni szépségében. Egyes jelenségein, pedig akár egyesével meditáljunk el, mert bizony rengeteg  életre szóló tanítást hordoznak, amelyre egyébként a zen filozófia is épült, de ezek megtalálhatók a sintoizmusban, illetve a modern wicca, vagyis természetkultuszokban is.

Időjárás és harmónia

A legfontosabb azonban az időjárással való összhang, az évszakok rendje szerint való élet, és azon belül is a jó és rossz idő követése. Nem csupán elméleti megfontolás ez, hanem igen nagy a gyakorlati haszna! A természettel összhangban végzett elfoglaltságok meghozzák eredményüket, sikereket a munkában, örömöket a szerelemben, kiegyensúlyozottságot a mindennapokban.

Az évszakok rendjét követő viselkedésmód az egyik legfontosabb tulajdonság ahhoz, hogy az ember komoly, hosszantartó eredményeket érhessen el az életben. A 12 hónap mind-mind mást ígér nekünk. A gyakori változás a mérsékelt égövön okozza, hogy az ezen az égövön élő ember a legváltozékonyabb természetű, lelkületű.

Harmóniában a hónapok járásával

Január
A téli hónapok leghidegebbje, a valódi fagy ideje. Ha egy mód van rá, januárban ne dönts, ne határozz, csak tervezz, építgess, és próbálj téli álmot aludni.

Február
A megtisztulás ideje. Méregtelenítések, pucolások időszaka. Februárban szintén nem célszerű életre szólóan határozni.

Március
A szerelmesek hónapja. Ha egy mód van rá, energiáidat főként szerelemre összpontosítsd, ekkor lehet a pucolás után bevinni a vitaminokat is szervezetünkbe nagyobb ennyiségben.

Április
A napfényre kiéhezés ideje. A szerelem időszaka, s egyben egy kiváló karrierlehetőség. Az április tüzessé és lendületessé tesz, hogy gyorsan és céltudatosan elérd a kitűzött munkahelyi célokat is.

Május
Mértékletességre kell intsd magad, ekkor tudsz ugyanis a legtöbbet hízni. Már nem szükséges tartalékolni, érdemes a könnyű étkezésre áttérni, és lehet kevesebbet aludni. Az állandó, hosszú távú dolgoknak kedvez ez az időszak, az esküvők egyik kedvelt hónapja.

Június
A szerelmesek hónapja, és léböjtkúrák ideje. Ha intellektuális sikerekre vágysz, szellemi foglakozású vagy, akkor ebben a hónapban még igen jó eredményeket érhetsz el. Az esküvők legfőbb ideje.

Július
A legmelegebb időszakok és így a pihenés ideje. A vízpótlás a legfontosabb kérdéskör. Fontos, hogy a napfényből ekkor feltöltekezzünk. Érzelmesek lehetünk, de ebben az időszakban ne tervezzünk, hanem csak a pillanatnak éljünk, mert fokozott érzékenységünk, hevességünk bonyodalmakat okozhat. Megnövekedhet újítókedvünk, lezárulhatnak fárasztó kapcsolatok.

Augusztus
A nap legfényesebb és legerősebb időszaka, kiszikkasztja, kiégeti a túlpörgő egyéneket. Az augusztus a kivárás ideje, most csak azt arassuk le, amiért korábban megdolgoztunk, az új lehetőségeket hagyjuk  későbbre, ne fogjunk újba.

Szeptember
Az új tanulmányok időszaka. A felújítások és otthonteremtés ideje is egyben. Az év legszorgalmasabb hónapja lehet, ha ügyesen beosztjuk időnket, ekkor a legjobb döntéseket hozni karrier téren is.

Október
A nap fénye enyhülőben, s így a romantikának kilengéseknek újra engedő időszak. Fontos tudni, hogy októberben már érezzük a természet elmúlását ezért gyakran feleslegesen ragaszkodóak vagyunk, illetve érzelmileg szó szerint gyakrabban billegünk. Ne ekkor hozzunk komoly üzleti döntéseket, tartalékoljunk

November
A tél első szeleit hozza, ezért fontos az energiák jó beosztása. November még engedékeny, ha energiáinkkal spórolunk, beosztjuk, november második felére már célszerű csak a napi rutint betervezni, a fizikai munkák innentől jobban megviselnek áprilisig.

December
Az ünnepek, a Fény születése körüli pihenő időszak, éppen ezért az év terhei alól a felszabadulás ideje is. Viszont mivel a tél egyik legsötétebb időszaka, érdemes óvatosan bánni az energiák felélésével, mert ezt nem fogjuk tudni egykönnyen pótolni. December 21. után érdemes
csak bármilyen döntést hozni, előtte október elsejétől gyakorlatilag egy kietlen, holt térben mozgunk.

A hippikorszak legnagyobb eredménye, hogy azok az ezoterikus könyvek, melyek úgy kezdődnek: A 20 század legnagyobb problémája, hogy elfordultunk az anyatermészettől - már csak részigazságokat tartalmaznak.  A 70-es évektől kezdődően több vallási, kulturális és filozófiai mozgalomnak köszönhetően a Föld lakosságának igen nagy hányada elkezdett életterével összhangban cselekedni, és a természettel való harmonikus együtt működésbe visszatérni. Tette mindezt úgy, hogy a leggyakrabban nem tiszta tudás, hanem csak fanatikus meggyőződés, egy erős érzés állt döntései mögött. A természettel összhangban való működés felkapott fogalom, de csak a legritkább esetben kapunk gyakorlati tanácsokat arra vonatkozóan, hogy ez valójában mit is jelent, és hogyan kell csinálni.

Összhangban a természettel

A természettel való összhangban működés egy rendkívül összetett folyamat. A szanszkritból hozott fogalommal az ahimsával, vagyis az erőszaknélküliség elvével kezdődik, méghozzá azzal a parancsolattal, hogy ne árts senkinek, önfenntartásoddal senkinek se okozz problémát. Ez a nem könnyű elvárás egyesek szerint igent tágan értelmezhető, mások a vegetarianizmust is szigorúan tartják ennek köszönhetően. Az erőszaknélküliség elve azonban minden emberre vonatkozik, legalább abban az értelemben, hogy amennyi öldöklést és furcsaságot el tudunk kerülni, annyit  fenntartás nélkül tegyünk is meg. Lehetőleg ne a hobbihorgászattal töltsük amúgy is gyorsan pergő időnket, vagy vadászattal múlassuk szombatjainkat...