Meditálj! A lényeg a rendszeresség

Rengeteget lehet hallani mostanában a meditáció különböző gyakorlatairól, s egyre többen is fognak neki több-kevesebb sikerrel. A rendszeresség elvét követve, elég napi pár percet ezzel tölteni, áldásos hatása garantáltan nem marad el.

A lényeg a rendszeresség
A rohanó, zaklatott, pattanásig feszült világunkban alig találunk néhány békés percet életünkben, pedig nagyon nagy szükségünk lenne lazításra, feltöltődésre. Sokan azzal érvelnek, hogy „nincs rá időm”, pedig amivel igazán foglalkozni szeretnénk, arra biztosan tudnánk szakítani néhány percet. Ha csak napi 5 percet be tudunk préselni napirendünkbe, már az is sokat segít. A legelfoglaltabb emberek is el tudnak vonulni a fürdőszobába, vagy magukra tudják csukni az ajtót ennyi időre. Ha nem, úgy érdemes felülvizsgálniuk saját életüket, és feltenni a kérdést: -Jogom van e nekem 5 perc szabadidőre? Miért vonom meg a feltöltődést és a pihenést önmagamtól?
Egy a lényeg: bármilyen rövid időt is töltünk meditációval, a rendszeresség a lényeg.

Nem cél a gondolatmentesség
A legtöbben arról panaszkodnak, hogy meditáció közben nem tudnak koncentrálni, elméjük visszakalandozik a megoldandó feladatokhoz, a gondokhoz, a problémákhoz. Sokan azt hiszik, hogy az agynak ilyenkor üresnek kell lennie, azaz semmire nem kell gondolni. Ez egyáltalán nem így van. A feladat az, hogy napi rutinunkból kilépve kellemes képeket, érzeteket, színeket vetítsünk magunk elé, melynek csak a fantázia szabhat határt. Mint általában minden új ismeretet, képességet, ezt is kitartó gyakorlás után sajátíthatjuk el. Kezdjük napi öt perccel, majd ez fokozatosan emelhető, de ha időnk nem engedi, maradhatunk az öt percnél.

Alkossunk saját meditációt
Sokszor a vezetett meditációt könnyebb követni, mikor nem saját gondolatainkra, hanem egy kívülről jövő hangra hagyatkozunk. Próbálkozhatunk saját hangunkkal is, így nem mások által kreált történeteket, képeket tudunk megélni.  Rögzítsük valamilyen hanghordozó segítségével egyedi, fantáziánk szülte meditációt, és azt hallgassuk meg.

Többen könnyebb
Ha nem egyedül élünk, társainkat, családtagjainkat is bevonhatjuk, a közösen végzett gyakorlat során az energiák összeadódnak, így sokkal hatásosabb. (A Barátok közt című népi televíziós opusz közös bámulása helyett különösen ajánlott.) Javítja a családi békét, nyugodt, kellemes hangulat lesz otthonunkban, és ha mindenki benne van, akkor senki nem érzi "cikinek".

Gyakorlati megvalósítás
Íme egy egyszerű minta gyakorlat:

Ha többen végezzük a gyakorlatot, elképzeljük, hogy egymásnak küldünk energiát. Természetesen lehet módosítani a helyszínt, mindenki megélheti az aggodalmaktól való megtisztulást az általa választott helyen, mely lehet minden alkalommal azonos, de az is ugyanolyan hatásos, ha mindig változik a helyszín.

Ha többen vagyunk, elmesélhetjük előtte egymásnak fantáziánkban született helyeket, és egy-egy alkalommal, mindenki ugyanarra a helyre ül, a lépcsőfokokról leérve. Fejleszti a kreativitást és az egymásra figyelés készségét is.

Hangsúlyozom, mert nem lehet elégszer ismételni: a lényeg a rendszeresség.