A megújulás mágikus szimbólumai

Húsvétkor minden megújul, fényben és áldásban fürdik. A feltámadás, megújulás és újjászületés ünnepe van, mely a kételkedés legyőzésének és az élet halál feletti győzelmének szimbóluma.

A legszebbet, legjobbat és a legfinomabbat szeretnénk, azt, hogy díszes asztalunk, ünnepi finomságaink másokat is örömben részesítsenek. Húsvéti szimbólumaink is ezt az üzenetet közvetítik felénk! Tojás, nyúl, locsolkodás, barka, aranyeső, kalács...

Locsolás
A locsolkodás a megtisztulás jelképe, mely utal a keresztségre is, valamint a termékenységkultusszal áll kapcsolatban. Az a legenda húzódik meg e szokás mögött, miszerint a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat, a Jézust őrző katonák vízzel leöntötték, hogy hallgassanak. A termékenységre vonatkozóan pedig íme a Bibliából egy kis részlet:

"Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá"
(Ter 1,28).

S ha mindehhez hozzávesszük Yotengrit ősi magyar tanítását a női test szentségéről, Isteni mivoltáról, nagyon szép és teljes képet kaphatunk e szokás mélyebb üzenetét illetően!

Tojás
Az élet, az átalakulás, a megújulás, újjászületés és a termékenység ősi szimbóluma.  Az egyházi szimbolikában a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A díszített tojásokon a minta, a szín tájegységenként változó. A piros szín Jézus vérét szimbolizálja. A tojásrajzok között a tulipán, szív, ágak, női és férfi motívumok is megjelennek. A patkolt tojások érdekessége, hogy rontáselhárító feladatuk is lehetett! A húsvéti tojások festése a nők, a tojás patkolása pedig a férfiak feladata volt. Parasztházaknál tojásszentelést is tartottak.

Díszítsünk!
Díszítéseinkhez használjuk fel ősi szimbólumainkat, hogy Erőt adjanak nekünk és a helyiségnek, amiben elhelyezzük őket! Használjunk barkát, aranyesőt mindezek kombinálásával előkészíthetjük a megújulás és feltámadás meghitt, örömteli pillanatait. Készítsünk tojásfát, melyre felakaszthatjuk a saját készítésű, festésű tojásainkat. Ha a gyerekeket is bevonjuk a díszítésbe, még teljesebbé tehetjük a készülődés napjait. Díszítés közben beszélgessünk a régi szokásainkról, vagy kérdezzük meg a gyerekeket, ők mit tudnak erről. A Húsvét egy igazán nagy lehetőség a család együttlétének és párkapcsolatunk megerősítésének. Amikor díszítjük a környezetünket, díszítsük lelkünket is! Szenteljük meg készülődésünket és az Ünnepet azzal, hogy lelkünket átöltöztetjük az öröm, a termékenység, a megtisztulás, a megújulás átlényegítő minőségeibe, hogy aztán átadhassuk másoknak is.

Kedveskedjünk!
Kedveskedjünk ismerőseinknek és munkatársainknak! Apró dolgokról van szó, de milyen jól esik egy kis figyelmesség, ami a legfagyottabb légkört is feloldhatja! Kis csokoládéval, csoki nyuszival, virágokkal kedveskedhetünk egymásnak. Készíthetünk egy kis kosárkát az asztalunkra, amiben mindenféle apróságot helyezünk el, hogy aki arra jár megkínálhassuk! Ha túl költségesnek látjuk ezt, készítsünk magunk apró ajándékokat. Játszunk egy kicsit, merjünk bátrak, kreatívak lenni, hiszen ez az időszak változásainkat, szeretetben és figyelmességben való odafordulásunkat erősíti.

[kapcsolodo_cikkek]
Nőiségünk megújítása
A mostani időszak kedvezően támogatja a női megújuló folyamatainkat is. Éppen ezért váljunk bátran nyitottabbá az önzetlenség, a figyelmesség és jószándék irányába, hogy mindezt mások is élvezhessék. Kerüljünk közelebb testünkhöz, lelkünkhöz, s ezáltal törekedjünk érteni női értékeinket, a termékenységgel kapcsolatos lehetőségeinket. Belső értékeink kibontása része megújuló folyamatunknak, tisztulásunknak. Adjunk több figyelmet magunknak, használjuk ki ezt a kedvező időszakot a tisztulásra. Ápoljuk, becsüljük meg lelkünk és testünk kívánságait.

Párkapcsolat
A termékenység ünnepére készülődve nem feledkezhetünk meg kedvesünkről sem! Ha engedünk női megújuló folyamataink hívásának, mindezt kedvesünk is élvezheti. Most kezdődik a tavasz, a rügyfakadás, virágba borul minden, a Nap fényével átmelegíti a földet. A föld felenged  téli álmából és a Nap érlelő sugaraiban újjászületik. Virágok szöknek szárba, s színekbe burkolja magát a világ is. Ha értjük Földanyánk "szavát", megújíthatjuk párkapcsolatunk energiáit és előkészülhetünk több értő beszélgetésre, s akár szerelmi légyottra is. Felszabaduló, megújító energiáinkat transzformáljuk kreativitásunkba. Táncoljunk, sétáljunk, kerüljünk közelebb a Naphoz, hogy fényével a mi Belső Fényünket ébreszthesse! Énekeljünk, szépítkezzünk, tisztuljunk, öltöztessük testünket és lelkünket is a tavasz színeibe! Nevessünk úgy, ahogy egy madár dalol, illatozzunk, mint egy virág. Legyünk mi a tavasz és a hatás nem marad el!

Kép: jhenning / Pixabay