Fogyasztó receptek; pitypanglevélből és ruccolából

Pitypang, gyermekláncfű, cserbóka, tejesgaz, zsibadöglesztő, vagy ahogy épp nálatok hívják. A latin neve Taraxacum officinale, és hivatalosan pongyol pitypang, vagy gyermekláncfű néven hivatkozzák a tankönyvek. Kócos, népszerű "gyom", ami isteni finomságokat rajt, ha ismerjük gyógyhatását! Teli van csinos, sárga, kócos kis virágaival a kert. Sokan egyszerű gaznak tartják, pedig a legolcsóbb fogyókúrát segítő gyógynövények egyike, ráadásul igen finom is.

A dunántúli és erdélyi konyha egyaránt ismeri a belőle készült salátákat és főzelékféléket. Reformételek gyűjteménye izgalmak kedvelőinek és fogyókúrázóknak.

Zsibadöglesztő

Népies nevei olyan sokan vannak, hogy felsorolni is nehéz. Ugyanis már a tizenhetedik századtól kezdve találtak leírásokat a növény gyógyító felhasználására.  Asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, női hűség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág, vagy egyszerűen zsibadöglesztő.

Tudtad, hogy a pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának?

 

Miért fogyaszt nagyszerűen a pitypanglevél?

A népi gyógyászatban a gyökeret keserű tea készítésére használják, mely jót tesz epe és májbántalmakban szenvedőknek.

Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos. Ez a gyakori gyomnövény sokkal többet rejt magában, mint azt az ember gondolná.

A gyermekláncfű egy gyenge vízhajtó, mely segít megakadályozni a nemkívánatos vízvisszatartást a bőr és az izomszövet között, gazdag forrása a különféle vitaminoknak és ásványi anyagoknak, védi testünket a mérgező anyagokkal szemben és még a súlycsökkentésben is segítséget nyújthat.

A középkorban hűtő hatású növénynek tekintették, így legfontosabb felhasználási területét a lázas, „forró” bajok jelentették, de szívesen borogatták vele a szem környékét is. Alkalmazása javallott emellett hasmenés ellen, nyugtatónak és köhögés csillapítására is.
Az újabb tudományos kísérletek során megállapították, hogy mindenféle mellékhatás nélkül, biológiai úton serkenti a vese- és epeműködést, élénkíti az anyagcserét és az emésztést.

Megfigyelték, hogy hatására eltűntek az ödémák, a fáradtság és kitisztult a bőr, mivel a szervezetből rövid időn belül segít kiüríteni a mérgeket és a salakanyagokat. A gyermekláncfű nedve, teája, friss salátája és kivonatai aktiválják a téli salaklerakódások, a zsír, az alkohol, a nikotin, a környezeti mérgek és orvosságok által legyengített veséket, ezáltal enyhíti vagy megszünteti a tavaszi fáradtságot! 
 

A pitypanglevél főbb értékei: 

Emellett a növény jó ízű, nem keserű, élvezeti értéke is magas, továbbá könnyű a begyűjtése, mivel szinte minden udvarban bőviben terem. 
 

 Virágzás előtt - a zsengéből! 

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek, a főzeléket a spenóthoz hasonlóan készíthetjük. Salátaként nyersen, vagy savanyúan is ehetjük. Vajkrémbe is tehetjük a zsenge, nyers leveleket, a sziromlevelekkel megszórva igazán elegáns vajat, vagy sajtot nyerhetünk. 

Tea készítése pitypangból: 

A virágból, a levélből, valamint a friss és a szárított gyökeréből is készülhet tea, mindegyik másra jó, érdemes konzultálni erről szakértővel, mivel elég sok bajra nem ajánlott inni ezeket. (Allergiák többsége, vérnyomás gondok, diabétesz, vagy IR esetén, stb..) A limonádéba szórva a pitypang levelét, viszont nem oldódik ki olyan mennyiségű hatóanyag, ami ártana, így bátran dekoráljunk vele jétkockát, vagy egyszerűen szórjuk a szirmokat a limondáéba! 

Pitypangfőzelék

500g zsenge levél
húsleves
csipetnyi só
2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, húsleves levével felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított zsemlemorzsával összeérésig pároljuk,

Egy másik elkészítési mód:
100g vajon, csipet sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál lisztet rászórva, néhány kanál húslével felöntjük, ezt követően még kb. negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt burgonyával, fasírttal vagy sült virslivel fogyasztjuk.

Pitypangpüré.

A fiatal pitypangleveleket felfőzzük, szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró tejszínnel meglocsoljuk.


Pitypangsaláta

50 dkg friss pitypanglevél (levelei minél világosabbak legyenek)
2 tojás
10 dkg sonkaféle- ízlés szerint

Öntethez:
2 evőkanál olaj
1/2 evőkanál mustár
3 evőkanál borecet
1/2 teáskanal só
1 csipet cukor

A pitypangleveleket átválogatjuk, majd 15 percre langyos vízbe áztatjuk. Kivesszük, lecsepegtetjük. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A sonkafélét (gépsonka, pulykasonka, stb..) csíkokra szeljük. Az öntet hozzávalóit jól összekeverjük, majd összeforgatjuk a sonkával, tojással és pitypanglevéllel.


Juharszirupos gyermeklácfű zsázsával és réparopogóssal

4 személyre:
400g zsenge gyermekláncfű
200g sárgarépa
2 tk. liszt
2 ek. napraforgómag
1 tojás
só, bors
1 ek. főzővaj
1 limett leve
2 tk. juharszirup
2 ek. olívaolaj
1 dobozka zsázsa

A gyermekláncfüvet leöblítjük, szárazra rázzuk, és lecsipkedjük a vastagabb szárat. A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, finomra reszeljük és összekeverjük a liszttel, a napraforgómaggal, a tojással, és sózzuk, borsozzuk. A masszából a felhevített főzővajba evőkanálnyi galuskákat szaggatunk, és kissé ellapítva mindkét oldalát ropogósra sütjük. Dupla rétegű konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

A Limettlét elkeverjük a juharsziruppal, és sózzuk, borsozzuk, majd vékony sugárban belecsorgatjuk az olívaolajat. Ollóval levágjuk a zsázsát. A gyermekláncfüvet salátástálban elkeverjük az öntettel, majd négy tányérra osztjuk. Rátesszük a réparopogóst, és a zsázsával megszórva azonnal tálaljuk.