A bucó meg a szindi? Tessék? Ja, természetes nyelvtanulás!

Te hány nyelven beszélsz? Egyen legalább. Jól megy? Gondolom, anyanyelvi szinten. Könnyen megtanultad? Természetesen természetesen.

A szindi mácsánkosan bancsolt egész sámán; pongokat, csühéket tongolt fel a hókájában. A bucó hohogva málta:
- Ugyan mit porkolódsz annyit, szindi benge? Ekerj, bonogj velem, szongold a lalingát!
- Nem bonoghatok, hisz hamarosan talunkon a pő! Mit fogok akkor szedélni? Inkább bancsolnál te is a pongó zimizumálás helyett!
A bucó dohongált a szindi nyelemérkedésén és tovább zimizumált.
Eltelt a sáma, vavogó penti mahász sígott a dalam fölött. Hamarosan lepöröngélt az első pomm.
A szindi visszacsállt henge, tártos parangupájába, és rencsölgette a pongokat. Vajon mi bodolhat a bucóval? - dindálta. Kifongorolt a dalamra, de a bucó addigra megzibált.

Világos, ugye?

Hát hogyne volna világos! Vagy mi? Tessék? Mi van???

Szeretnéd, hogy fellebbentsem a leplet a bucóról? Akarod tudni, hol találkozhatsz Te is a szindivel? Egy kicsit később! Rendben?

Most inkább beszéljünk egy kicsit a nyelvekről!

Te akarsz nyelvet tanulni?
Milyen sokan rávágjuk erre a kérdésre, hogy: "Ááá, nekem nincs jó nyelvérzékem!" S ezzel mintegy ítéletet is mondunk önmagunk felett. Az önbeteljesítő jóslat fogaskerekei először csikorgva, majd egyre olajozottabban kezdenek forogni, míg végre magunk is elhisszük, hogy a nyelvhez "érzék" kell. S közben arról is mélyen meg vagyunk győződve, hogy egy nyelvet csak hosszú évek alatt tanulhatunk meg, külön program keretében, sok-sok szótárazással, szótanulással, magolással, nyelvtani szabályok magolásával, iskolapadban ülve.

Valóban így volna?
Ugyan már, elég csak arra gondolnunk, hogy egy gyerek néhány év alatt képes megtanulni bármilyen nyelvet. Az NLP pedig egyértelműen kimondja: ha valaki képes valamire, Te is képes vagy rá. Mégis hogyan? Egyszerű: utánozd le azt a valakit! Gondolj csak rá, hogyan tanulnak meg a gyerekek beszélni! Élvezettel, kíváncsian, játszva, s közben a világot megismerve.

Megismerni valami újat!
Mert a nyelvtanulás valójában erről szól.  Hiszen az "idegen" nyelv cseppet sem idegen, csupán ismeretlen. S a nyelv maga csupán egyetlen felülete annak az ezerarcú világnak, amely egy más kultúrát tár eléd, ha Te is ugyanazzal a játékos kíváncsisággal fordulsz felé,  mint a  gyerekek.

HarmoNet tipp: A gyermeki beszéd fejlődése>>>

azt a bizonyos térképet, amelyről talán már Te is hallottál. Tételezzük fel, hogy végre kihajítod a kukába azt az ostoba hiedelmedet, hogy Te nem tudsz megtanulni, mondjuk... mondjuk angolul. S ahelyett, hogy magolni kezdenél, vagy nyelvtani szabályokat körmölni egy vonalas füzetbe, azzal a természetességgel és izgalommal veted bele magad ebbe az eddig ismeretlen világba, amellyel a gyerekek oly könnyedén, szinte észrevétlenül szólalnak meg egy cseppet sem "idegen" nyelven.

Talán csak egyszerűen felszabadultabbá válsz? Nem, nem hiszem. Ennél sokkal több jelenik meg varázsütésre a térképeden: számtalan film, könyv, zene, amelyeket eddig nem értettél. Talán egy fantasztikus állás, vagy egy csodálatos utazás, egy nagy kaland, esetleg egy új pasi, akiből eddig egy kukkot sem értettél volna meg. Jó, jó, ezek nem konkrétumok. MÉG nem azok. De Te  is tudod: minél több lehetőségünk van, annál jobb!

Ugye, ezt Te sem hagynád ki?

Ja igen. Tudod, hol találkozhatsz a bucóval és a szindivel? Ezen a különleges hétvégén.

Szűcs Tibor - NLP mester