A Reneszánsz Évben bontják le a Budai Várat?

Azt gondoljuk, ez még viccnek is rossz? Maga a nyers valóság, fehéren-feketén.

Egy átmeneti garázskapu miatt bontják le a Budai vVár egy faldarabját. Az 1480-ból származó ábrázoláson még jól látható, hogy ez a fal taktikai és tartás szempontjából is fontos felület. A Budai Vár egy faldarabját a Raiffeisen Ingatlan Rt. megbízásából egy garázs építése miatt bontják el.

Érdekesség, hogy maga a vár, régi falaival a világörökség részét képezik, sem kulturális örökségi, sem világörökségi szempontból azonban senki sem ellenezte ezt a lebontást, egészen egyszerűán megtörtént, s a kezdetben 290 majd később 330 férőhelyes garázs megvalósulhat. Ennek egyébként rengetegen örülnek, a Várban a közlekedés ugyanis igen nehézkes, azonban sokak szerint éppen ez adja eszményiségét, eredeti varázsát.

Külön furcsaság, hogy a vár egyik falához a Reneszánsz Évben nyúltak hozzá, vajon hazánk hős urakoldói erre hogyan reagálnának? A falbontás egyébként most inkább csak egy szemet szúró apróság, azonban félő, ha egyszer elkezdték és megbontották az UNESCO világörökségi listáján lévő helyszínt, - amelyet egyébként magyar törvény hivatalosan nem véd, vagyis bontható! - akkor sorozatos eseményeknek lehetünk szemtanúi, és nemzeti jelképünk, Buda ékköve darabonként a földdel válik egyenlővé. A helyzet édes pikantériája, hogy az Ingatan Rt. tevékenységei mellet a Raffeisen Bank nem régiben a Halászbástyán forgatott reklámfilmet, amelyben egy kedves család egyszerűen megvásárolja a bástyát és Raiffeisen hitelből parabola-antennát szereltet új fészkükre. (Vajon minek parabola egy ilyen építményre? A televízió ismét bölcs lépéseket sugall, és érezhetően a kultúra és olvasás felé tereli gyermekeinket... még viccnek is rossz) Érdekes ez az magántulajdonba kerülés téma, éppen egy ilyen átalakítás előtt.

Ha a Vár részeit nem is menthetjük meg, azért látogatásunkal, sétáinkal felhívhatjuk a figyelmet a helyi turizmus fontosságára, jelezve a nagyvilágnak, hogy kis hazánknak még szüksége van erre a csodás épületegyüttesre!