Kakukkfű a megfázásra, finom pástétomhoz és a szerelmes éjszakákhoz

A kakukkfű egy sokoldalú növény, hasznos a házipatikában és a konyhában is! Most többet megtudhatsz róla!

A kakukkfű

A katonák gyógyszere
A háborúkban ezt a természetes gyógynövényt használták mint fertőtlenítőszert. Nagyon sokoldalú, a megfázástól kezdve a gyomorfájdalmakig mindenre hatásos. Járványok idején is fogyasztották, mint természetes antibiotikumot. Már az ókori Egyiptomban ismerték, balzsamozásra használták. Míg az ókori Görögöknék a bátorság jelképe volt, a harcba induló férfiak ruhájára hímezték. Az ókori szertartásoknál rendszeresen használt növény, beszórták vele az áldozati állatot,hogy az istenek jobban fogadják őket.

Származása
A Földközi tenger partvidékéről származik, de jól tűri a sziklás talajt is. Nálunk a természetben nem terem meg, cserépben viszont nevelhető. Évelő növény, szereti a meleget, az első két évben igényli a nyirkos talajt. Ha trágyás földbe, világos helyre, könnyű szerkezetű talajba ültetjük nagyon meghálálja!

Élettani hatása

Fő hatóanyaga a timol, ennek hatása a fértőtlenítés. A kakukkfű segíti a bélférgek kiírtását, megszűnteti a puffadást, gyormorfájást, görcsöket. Valamint nagyon jó nyákoldó és köptető, ezt a mai orvostudomány is elismeri. Megfázásnál fogyasszuk a teáját, egy kis mézzel csodát tesz. A teához 2 kanál szárított kakukkfűvet forrázzunk le 2 dl vízzel és 10 percig hagyjuk állni. Gyomorbántalmakra ízesítés nélkül fogyasszuk!

Fürdője élénkítő, vérkeringést felpezsdítő hatású, egy szerelmes éjszaka előtt ideális! Két csésze kakukkfüvet áztassuk 2 liter forró vízbe, ezt öntsük a fürdővízbe és pihenjünk, relaxáljunk benne 10-15 percet.

Gasztronómia
A francia konyha egyik alapfűszere a kakukkfű. Húsok, pástétomok, halak receptjeiben rendszeresen fellelhető, de a puffasztó ételeket mint bab, lencse, káposzta, karalábé is szoktak ízesíteni vele.

Néhány recept:
Csirkesaslik
Sóban sült csirke
Tepsis krumpli-kicsit másként
Házi libamájas- egy kis kakukkfűvel igazán pikánsá változtathatod!

Patocskai Nikolett