Lestyán, a vegetanövény, vízhajtó és gyomorerősítő

Az univerzális vegetanövény, minden gyári ételízesítő alapja a lestyán. Most kicsit másként is megismerkedhetünk vele.

A vegetanövény
A bolti ételízesítők, levesporok és -kockák alapfűszere ez a növény. Főzésnél ajánlott inkább apróra vágott lestyánt használni a gyári ételízesítők helyett!

Származása: Dél- és Nyugat Ázsiából származik, de Európában sok helyen a termesztésből elvadulva található. Már a középkortól kezdve használták, Magyarországra a rómaiak által került be.

Termesztése: A zellerre emlékeztető illatú növény a félárnyékos helyeken is megél, de a napot nagyon szereti és azt meg is hálálja. Nagy víz- és tápanyagigényű növény, nem fagyérzékeny, így bárhol termeszthető. Élettani hatása: A gyomorpanaszok (gyomorégés, puffadás, emésztési panaszok) népi gyógyszere a lestyán. Ezen kívül ismeretes a vizelethajtó hatásáról. Vesehomok és vesekő esetén is alkalmazzák. A vizhajtó teakeverék egyik alapeleme.

Tea készítése:

1-2 teáskanál szárított és aprított lestyángyökeret 1,5 dl forró vízzel leforrázok, 10 percig hagyom állni. Napi egy pohárral fogyasszunk belőle!

Gasztronómia:
Likőrök és pálinkák ízesítésére is használják, de nálunk elsősorban a levesek, főzelékek, saláták ízesítésére használatos.

Ha van otthon lestyánunk ezekhez az ételekhez mindenképp adjunk néhány levelet belőle:
Burgonyakrémleves
Zöldséges csirkemell