Mikor volt az utolsó jégkorszak a Földön? - Vajon mikor lesz a következő?

Számos elmélet létezik erről, az egyik éppen az, hogy most is jégkorszak van, éppen kifelé tartunk belőle, és minden, amit a globális felmelegedés számlájára írunk, csupán teljesen normális ciklikus folyamat része, ami már nem egyszer megtörtént bolygónkkal.

Nos vagy így van, vagy sem, azonban a legújabb elmélet is igencsak érdekesnek tűnik. A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói szerint a Föld 750 millió évvel ezelőtt egy hatalmas jéggolyó volt. A nagy szuperkontinens széthullása utáni időkben jégpáncél borította az egész felszínt, amely az Antarktisz térségéből indult ki.

A hirtelen lehűlés az óceánok megnövekedése, a gyakori esőzések és a megnövekedett erózió hatására felszabaduló üvegházhatást kiváltó gázok légkörbe kerülése miatt következett be. A sarkvidéki területeken kialakult jégmezők egyre nőttek, és amikor elértek egy bizonyos méretet, akkor a fehér színű jég fényt és hőt visszaverő tulajdonsága miatt tovább hűlt a környezet, ezáltal tovább terjeszkedett a jég bolygónkon, mígnem be nem borította az egészet.

Hogy miért nem élünk akkor ma is ezen a jégvilágon? A folyamat visszafordulását, azaz a bolygó felmelegedését a vulkanikus tevékenység erősödésével magyarázzák a tudósok, amely felolvasztotta a jégtakarót. A szakemberek szerint a jelenség megismétlődhet a szárazföldek folyamatos mozgása miatt. Emiatt azonban nem érdemes tollkabátokat beszerezni, mivel az elemzés szerint új szuperkontinens – és ezáltal új jégkorszak – csak 250 millió év múlva jön lére.

HarmoNet tipp: Megfagyunk vagy megsülünk?>>>