Öreg a nénikéd! - Új lehetőség a digitális analfabétizmus felszámolására

Az internet hasznos. De milyen módon és mennyire? Híd, kapocs, fantáziadús megoldás midnen korosztálynak. Te behatóan ismered lehetőségeidet vele?

Ennek a cikknek a célja és az értelme pontosan az, hogy felhívja a figyelmét mindazoknak, akik még digitálisan írástudatlanok arra, hogy mi és mennyi haszna lehet az internetnek.

De hát – kiált fel most az olvasó - , én aki éppen olvasom most ezt a cikket, nem vagyok digitális analfabéta, akkor meg mi közöm nekem ehhez az egészhez? Sőt! Még az is lehet, hogy nem múltam el negyven-ötven-hatven-hetven…
Lehet. És éppen ezért még jobban is köze lehet…

Hogy mihez?
Hát ahhoz az EU szociális program által és jónéhány magyar internetes társaság segítségével létrehozott  PILOT PROGRAMHOZ, melynek valódi célja az, hogy minél több embert bevonjanak az internet használók világába.

A magyar társadalom talán az EU-ban is az az ország, ahol még a legkevesebben használják ezt a lehetőséget. Sokak nem ismerik, meg nem is merik, vagy pedig nincs rá pénzük és lehetőségük. Ő küzülük aztán még többen vannak azok az 50 év fölöttiek, akik egyáltalán nem tudják, hogy miről is van szó… Míg a másik oldalon szintén közülük kerülnek ki azok az ötvenen felüliek,  akik még aktív, sokoldalú, alkotó életmódra vágynak, és ennek érdekében rendszeresen használják is az internetet.

Sokan rájöttek már az internet adta lehetőségekre, akik lehetnek akárhány évesek, lehetnek diplomások vagy dipolomamentesek, lehetnek férfiak és nők is, lehetnek már a segítő szakmában dolgozók vagy éppen az informatikában tevékenykedők, de lehetnek olyanok is, akik csak a saját kedvtelésükre és hasznukra alkalmazzák az elektronikus világhálót.

Az első rész: Buli van, volt és lesz is, ötvenen innen és túl is… >>

Nos, őket várja ez a program. Mindenkit várnak, akik saját példájukkal tudják és akarják inspirálni mindazokat, akik még ezen a téren képzetlenek vagy tudatlanok.

Ez a legfontosabb: a példamutatás!
Akik erre készek, azokat képezik ki úgynevezett MENTOROKNAK az új OKJ-s szakmában.

Az IT-MENTOR az a szakember, aki a saját környezetében tovább adja a megszerzett informatikai tudást.
Az emelt szintű felnőttképzés 1400 órát vesz igénybe, és teljesen ingyenes.
Feltétele az érettségi, és az, hogy 2006 júliusa óta a résztvevő kikerült a munkaerőpiacról vagy részmunkaidős lett vagy látszik már, hogy leépítésre kerül hamarosan azon a munkahelyen, ahol van.
Így  a képzés egy teljesen új pályát nyit, és sok embernek biztosít munkát és jövedelmet is a jövőben, ugyanis a kiképzett mentorok fizetésért dolgozhatnak majd.

Az E-inclusion. Be part of it! Vagyis az E-befogadás! Legyél része te is! Jelszóval indított komplex program keretében már elindult az első mentor csapat (50 fő) képzése, de még 10-12 ezer mentort szeretnének kiképezni a közeljövőben folyamatosan.

Minderről stílusosan az első hagyományteremtő házibuli megnyitóján beszélt Dombi Gábor, aki elkötelezett híve az internetezésnek.

Nagy szerepe volt és van ebben a kezdeményezében a MATISZ-nak, azaz a Magyar Tartalomipari Szövetségnek, a SZÁMALKnak, az EUTA-nak, és az IT-Mentor Egyesületnek is.

Maga a szigorúan vett oktatás mindössze 12 óra, aminek természetesen nem lehet célja, hogy megtanítsák az informatika minden csínjára-bínjára az embereket, hanem arra, hogy legyen hol elindulniuk, és a továbbiakban keressenek és találjanak meg mindent, amit szeretnének, s hogy ehhez legyen kedvük és hitük, hogy ez az internet által mennyire  gyorsabban és könnyedebben megy… Motiválják őket arra is, hogy  rájöjjenek, nekik speciálisan mire van szükségük: munkakeresés, lakáscsere, jobb életkörülmények, utazás, társaságok, stb.

Az E-befogadás első  50 feletti  internetező buliját stílszerűen az Információs Társadalom Napján tartották meg a Millenárison
 
Itt találkoztam a Öreg a nénikéd szerkesztőivel is, akik máris a fenti célok megvalósításán fáradoznak április óta a vadonatúj honlapjukkal.
Itt aztán fórumot kapnak mindazok, akik 50-en felül vannak, de még ezerrel élik az életüket.
Ajánlataik, cikkeik, képeik, humoruk mind-mind azoknak szól, akik azt mondják, ha a  korukat firtatják, hogy „Öreg a nénikéd!”
A honlap szerkesztője Kerényi Péter, a kiadóvezető Rátky György, tanácsadójuk Sas István maguk is az internet elterjesztésése iránt elkötelezett emberek, sőt ebben a minőségükben „boldog magánemberek”, akik jól tudják, hogy 50-en, sőt hatvanon, hetvenen, nyolcvanon, és még azon is túl, ahol a kurta farkú malac túr, ott és akkor is van élet… 
Interjúik, beszélgetéseik, cikkeik, dalaik, képeik is mind-mind erről szólnak.
Érdemes hát felkeresni őket. Először a honlapon, aztán később a tervezett-szervezett rendezvényeiken, találkozóikon is.
De ehhez ugye tudni kellene, hogyan keressenek rájuk az interneten…

Te megmutatnád azoknak, akiknek szükségük lehet erre?

HarmoNet tipp: Internet, társkeresés, virtuális szex >>

Bors Mari MIRA

(Képek: piqs.de)