Cuki pici cicák (csodás képekkel!)

Icipicik, zabálni valóan aranyosak, mókás, plüss-puha cicamicák. Szürkék, vagy vicces mintákkal a testükön vidítanak, esetleg némi nemes ősre is visszaütnek. Ilyenkor tavasszal teli van velük a fél világ. És ha hiszed, ha nem, belőlük lesz az az elszánt, tépett fülű kandúr, aki szemből nekitámad a tehervonatnak, vagy az a girhes kukamacska, aki évi négy alommal elli tele a pincét. Ha nem vigyázol …

Naponta ül a rendelőmben egy-két (vagy több) lelkes hölgy, vagy család; kiscicákat találtak, elhozzák az állatorvoshoz, és szent hittel gazdát keresnek nekik. Aztán a macskák egy része vagy a nyakukon marad, vagy valamilyen rejtélyes módon újra kikerül az utcára, és újra utánpótlást garantál a jövő év kedves hölgyeinek és családjainak.
A tündéri pici cicákat nagyon szeretem. Megejtően bumfordi, buci fejük és alig kinyílt szemükben a világra nyíló értelem szédületes kontrasztot ad. Ilyenkor még alig hinné az ember, hogy ebből a bénácska kis pamacsból a világ egyik legjobb vadásza válik, aki a tigris közeli rokona.

Kukamacska – kuka mocska?
A kukamacskák nem kevés betegséget cipelnek apró kis testükben. Mivel anyjukat is gyakran a kölykökkel együtt hozzák, ők gyakran nem csak a kölykök betegségének hordózói, hanem még számos újabb betegségben is szenvednek, hiszen gondozatlanok, és egyáltalán nem táplálkoznak jól. Egy idősebb, utcaviselt anyamacska néha annyi betegségben szenved, hogy bemutató lehetne az orvosi egyetemen. Ez részben a természetes kiválasztódást elősegítő dolog, hiszen az utcán született kölykök többsége nem éri meg a felnőtt kort, és a felnőtt macskák többsége sem él tovább 3-4 évnél. Ám ha emberi oldalról nézzük, bizony rengeteg szenvedéssel jár, és az emberi környezetre is rizikófaktorokat hordoz. Ha tehetjük, érdemes befogni az utca cicákat.

HarmoNet tipp:
Miért egészségesebbek a cicás, kutyás gazdik? >>

Gazdit keresni nehéz!
Ezt minden lelkes cicabarátnak elmondom. Én biztosan nem tudok segíteni, viszont a rendelőm üzenő falára örömmel kiteszem a gazdit kereső kis állatok fotóit. A legjobb, ha a talált cicát ivartalaníttatja a gazdája. Ez ugyan nem olcsó mulatság, viszont az egyetlen hatékony mód a csavargások ellen és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében. Ivartalanítani a felnőtt macskákat érdemes.

Beteg a cica – most mit csináljak?
Aki nyakába veszi a talált –vagy véletlen sikerült – alom terhét, az tudja, hogy az anyagi terheket is felveszi ami ezzel jár. A cicák legtöbb betegsége jól kezelhető, mégpedig homeopátiás, vagy más természetes módszerekkel. A leggyakrabban a szőrzetet támadó gombák, atkák, a nyálfolyás, a különböző húgyúti fertőzések, az ínygyulladás, és a kullancsok okozta problémák miatt keresnek fel, de néha a macskanátha, a macska leukózis is felbukkan. Ezekben az esetekben is a természetes módszerek széles palettája áll nyitva, nincs szükség a szervezetet megterhelő kémiai szerek alkalmazására. A kicsi cicák nagyon jól reagálnak például az ayurvédikus kezelésre.

Homeo-STOP!
A homeopátiás gyógyszereket hosszas kikérdezés után úgy választom ki, hogy az a konkrét esetre a legjobb legyen. Sajnos, gyakori, hogy minden figyelmeztetésem ellenére egyik állat gazdája úgy adja át a szer maradékát a másiknak, hogy „ez való a nyálfolyásra”. Ez sajnos nem csak tévedés de igen hibás megközelítés is, hiszen akár a fordítottjára is elsülhet a dolog. STOP – Homeopátiás szert soha nem a vezértünet, hanem a komplex tünet-együttes alapján választunk, s azok igen ritkán azonosak két állat esetében.

HarmoNet tipp: Mit egyen a cica? >>

Tudatos gazda – tudatos kezelés
Azok a gazdák, akik hozzám hozzák kisállataikat, tudják, hogy fontos szerepük van kedvencük gyógyulásában. Az állatot ők ismerik a legjobban, és szerető odafigyelésük nélkül nem lehet sikeres a gyógyítás. A gazda gondoskodása az állat gyógyulásának talán legfontosabb eleme, utána jön csak a jól megválasztott kezelési mód, és ezt követi csak az adott szer és terápia. Ezért aki a „beadom a gyógyszert, meggyógyul az állat” mechanizmusra vágyódik, próbálkozzék inkább az akadémikus orvoslás ösvényén. Ez az ígéret ugyan ott is ígéret marad csupán, de hihetünk ebben is. A valóban állat- és természetszerető emberek azonban rájönnek hogy a kémiai szerek helyett jobb, ha természetes módszereket választunk, és odafigyelve kezeljük egymást a teljes gyógyulás érdekében.

Dr. Németh József homeopátiás állatorvos
06 20 935 8210

(Képek: Fodor Kata)