Nem dől össze a pisai ferde torony!

A pisai ferde torony Európa egyik legkülönlegesebb és leglátogatottabb emlékműve. Nemrég még a végső pusztulás fenyegette, de a zseniális mérnököknek sikerült megmenteni a tornyot, igaz, csak 300 évre.

Az azonban biztos, hogy 300 év múlva már lesznek megfelelő technológiák arra is, hogy végleg megszilárdítsák a bizonytalan sorsú épület helyzetét.

A pisai torony eredetileg harangtoronynak épült. Olaszország építészeti szimbólumaként számon tartott harangtorony építése 1174-ben kezdődött és több lépcsőben, egészen 1370-ig tartott. Már az építés megkezdésekor problémák adódtak a laza talaj miatt, amely a hatalmas épület súlya alatt megsüllyedt. Így a torony lassan dőlni kezdett, ezért az akkori építészek ék alakú köveket helyeztek alá, hogy egyensúlyban tartsák, ám mindössze azt érték el, hogy lassították a dőlést. Az elmúlt több mint 800 év alatt az építészeti csoda – csoda, hogy áll – annyira labilissá vált, hogy az 1900-as évek végére életveszélyes lett, és félő volt, hogy egyik pillanatról a másikra összedől.
 

Végül 1990-ben lezárták a tornyot, csak kívülről lehetett megtekinteni. Ugyanekkor elkezdték a mentési munkálatokat is, amelynek eredményeként sikerült megállítani a torony dőlését, és stabilizálni helyzetét, nagyjából 300 évre. A munkálatok 11 évig tartottak, ennek során acélsodrony kábelekkel rögzítették a megdőlt épületet, és a talajba a torony alá cementet fecskendeztek, hogy tömörítsék, szilárdítsák a rendkívül laza talajt, valamint enyhítsék a súlyos épület nyomását. Eközben megtisztították a márványburkolatot is, amely a környezeti ártalmak miatt elszíneződött, tönkrement.

A pisai ferde torony továbbra sem látogatható, kívülről lehet megcsodálni. A mentési munkálatoknak köszönhetően stabilizálták helyzetét, sőt, sikerült 40 centiméterrel visszabillenteni, ami igazi mérnöki bravúrnak számít! Így nagyjából az 1700-as éveknek megfelelő állapotban van a torony, és lesz cirka 300 évig. A teljes helyreállítást, vagyis az egyenesbe hozást nem tervezik, mert azzal legkülönlegesebb tulajdonságától fosztanák az egykori harangtornyot, ferdeségétől.