Az éghajlatváltozás Rajtad múlik! - Aktivizáld magad verseny Mindenkinek!

Az éghajlatváltozás ellen Te is felléphetsz! Aktivitásod most megmutathatod, s egy különleges nyeremény birtokosa lehetsz. A hétvégén pedig meteorológiai kísérletekben vehetsz részt! Hogyan?

Öt országban indul újra az EU klímaváltozás kampánya
2008. június 7-én indul az Európai Unió „Az éghajlatváltozás rajtad múlik” elnevezésű kampánya Magyarországon. A felvilágosító akcióban öt ország –hazánk mellett a Cseh Köztársaság, Románia, Bulgária és Lengyelország- vesz részt, ahol az Eurobarometer felmérés szerint a legalacsonyabb az odafigyelés a környezet védelmére. A budapesti rendezvényen a Margitszigetre látogatók meteorológiai kísérleteket láthatnak, fogadalmat tehetnek éghajlatunk védelmében, és megismerkedhetnek a kampánnyal.

Az Eurobarometer felmérés alapján az Európai Unió polgárainak döntő többségét foglalkoztatja az éghajlatváltozás, mindemellett egyértelműen kitűnik, hogy az újonnan csatlakozott országokban sokkal alacsonyabb az érdeklődés. Például, az EU-tizenötök mindössze 10%-a nem törődik a klímaváltozással és a globális felmelegedéssel, ezzel szemben ez az arány Lengyelországban 27%. A bulgárok 33%-a nem lát összefüggést az emberek szokásai és a globális éghajlatváltozás között, míg az egész unióra nézve ez az arány 5%. Érdekes, hogy ezekben az országokban átlagon felüli az igény arra, hogy az állam segítsen az energiafogyasztásuk csökkentésében: a magyarok 76%-a igényel támogatást energiatakarékos megoldásokra pl. az otthonaikban; a lengyelek 38%-a várja el kormányától, hogy tájékoztassa őt arról, hogyan csökkentheti energiafogyasztását.

A kampány
A 2008-as kampány célja, hogy az érintett országokban is felkeltse az emberek érdeklődését a klímavédelem iránt, és mindennapi életükben tehető apró változtatásokra motiválja őket, mellyel tehetnek környezetükért. Erre irányul a „Be a Changer” verseny is, mely elsősorban fiataloknak szól: tegyenek fogadalmat 5 kategóriában (Tekerd le., Kapcsold ki., Hasznosítsd újra., Sétálj., Freestyle), gyűjtsenek maguk és a klímavédelem köré minél több támogatót, a nyeremény egy utazás egy környezetvédelmi táborba, ahol részt vehetnek egy éghajlatvédelmi projektben. A verseny június 1-jén kezdődik, weboldala >>

Nyitórendezvény: június 7. Margitsziget
A Szigeti Sportvarázs rendezvénysorozaton indul útjára „Az éghajlatváltozás rajtad múlik” hazai akciósorozata. A kampány helyszínén az érdeklődők meteorológiai kísérleteket láthatnak: hogyan „működik” az üvegházhatás, hogyan keletkezik a zivatar, a villámlás és a tornádó, lesznek szén-dioxid kísérletek, és napos idő esetén a napelem működési elvét is bemutatjuk. Az érdeklődőket kvíz is várja nyeremények kíséretében, valamint környezetvédelmi fogadalomért is ajándék jár. Várunk mindenkit szeretettel a Víztoronynál szombaton 9 és 18 óra között.