Elképesztő látvány a világ legnagyobb akváriuma

A Georgia Aquarium földünk leglátványosabb víz alatti életet bemutató létesítménye.

A tengerek, óceánok, folyók élővilágát bemutató hatalmas létesítmények mára már státuszszimbólumai egy-egy nagyvárosnak. Budapest, Berlin, Liszabon, Okinawa, Valencia, Atlanta sorra nyitatta meg óriás akváriumait, de ezen kívül világszerte még több mint 150 helyen láthatunk víz alatti életteret bemutató, hatalmas tartályokat. Minden intézmény törekszik arra, hogy valami egyedülállót, különlegeset, másutt nem láthatót, egyedi élményt kínáljon. Csúcstechnológiával előállított műanyagmedencékben egész szigeteket, korallzátonyokat létesítenek, olyan élethű látvánnyal, amilyen csak a mesében van. Vagy a valóságban.
 


Ezeket a tárolókat, melyekben ezerszám úszkálnak a különleges, a természetben csak búvárok által, ritkán látható élőlények, több helyről is megcsodálhatjuk Szemből, klasszikus módon, mint egy kirakat előtt állva. Alulról, egy alagúton át, ami már sokkal izgalmasabb, mert azt az illúziót kelti, hogy mi magunk is benne vagyunk a medencében. Végül van, ahol egy csőbe, vagy toronyba bebújva függőlegesen nézhetjük végig egy óceán élővilágát a fenéktől a felszínig. Mindhárom látvány felejthetetlen.

HarmoNet tipp: A tengeri akvárium kialakítása >>

A legnagyobb ilyen létesítmény Atlantában található, ahol 60 medence várja a látogatókat. A trópusi élővilágtól kezdve a folyókon át a sarkvidékig mindent végignézhetünk, kicsiben. A kicsi persze relatív, hiszen például az Ocea-Voyager nevű óriásakváriumban 23 millió liter víz van. Műanyagfala 18,5 méter széles, 7 méter magas, és 60 cm vastag. 8000 hal úszkál e mögött a grandiózus kirakat előtt. Ezen kívül vannak száraz tárolók is, ahol pingvineket, fókákat lehet egészen közelről megnézni, szigorúan üvegen keresztül. 
 

 

A világ számos helyén épülnek sorra hasonló létesítmények, melyek megépítése mérnöki bravúr, fenntartásához egy egész sereg szakember és kisegítő személyzet állandó munkája szükséges. A gépházak, berendezések sokasága és bonyolultsága egy egész föld alatti világot, hatalmas labirintust jelent, ahol nehéz eligazodni, és mindig mindent ellenőrizni kell, folyamatosan. A legkisebb hiba a mesterséges ökoszisztéma életébe kerülhet. Hőmérséklet, sótartalom, oxigén, táplálék, tisztaság… mindenre figyelni kell!

Az eredmény viszont megéri. Évente több millió látogató világszerte. Ez elképesztő bevételt jelent, de emellett a kutatás, a tudományos munka, kihalófélben lévő fajok megmentése sem elhanyagolható. Ha tehetik, nézzenek meg egy, vagy akár több ilyen óriásakváriumot! Megéri.