Bioterrorizmus - Interjú Robin Cook-kal

Robin Cook-ot, a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő orvoskrimi írót a „Kóma” című könyve tette híressé, melyből film is készült. Majdnem harminc könyvet írt. Ezek közül az „Agymosás”, a „Haláltusa”, a „Fertőzés”, a „Válság” tartozik a legolvasottabbak közé. Robin Cook, az orvosi krimi atyja valószínűleg nem csak azzal van tisztában, mit is hordoz a halál, de az életről is sok tapasztalattal rendelkezik. Az író harmadik alkalommal hazánkba látogatott, Révész Márta beszélgetett vele.

Az Alexandra Kiadó – aki vendégül látta a neves írót – munkatársa szerint nem is kell őt bemutatni a hazai közönségnek. Ehhez Cook rögtön hozzáfűzte, hogy bárcsak az Egyesült Államokban is így lenne.

Miért kezdett el írni?
Egy tengeralattjárón töltöttem szolgálatot, ott tömérdek szabadidővel rendelkezik az ember. Egy bizonyos helyen beszáll a járműbe, 75 napig nem lát szabad földet, majd ugyanott kiszáll. Volt egy olyan érzésem, hogy az ottani tartózkodásom alatt minden csak szemfényvesztés, mint egy vidámparkban.
 

Hogyan készült fel egy-egy könyv megírására?
Tudományos kutatásokat folytattam, fontos számomra a hitelesség és a pontosság. Ha hibát vétek, az olvasók nem értenék meg a mű végső üzenetét. Széles körű orvosi képzésben is részt vettem, ahhoz, hogy érdemben tudjak egy bizonyos területről beszélni, egyetemi mesterkurzust is végeztem.

Még mindig olvas orvosi szaklapokat?
Rendszeresen, heti gyakorisággal, nagyon fontosnak tartom, hogy haladjak a tudomány fejlődésével.

Majdnem 30 könyvet megírt, mi inspirálja a további munkára?
Ugyanaz, ami az első könyvnél motivált. Az orvostudomány területén folyamatos változás tapasztalható, melyről egyidejűleg a társadalmat is tájékoztatni kell, véleményem szerint. Ötven évvel ezelőtt nem lett volna ennyi ötletem, az utóbbi időben egészségügyi témában sokkal fontosabb kérdésekről lehet tárgyalni, mint mikor írni kezdtem.

Az „Invázió” és a „Szöktetés” című könyvek a sci-fi kategóriába sorolhatóak. Mi vezette erre a műfajra?
Két oka van. Először az NBC felkért egy sorozat megírására, csodás kihívásnak tekintettem. Másodsorban a fiam születésekor már kevesebb időm maradt az írásra, nem volt elegendő időm a már említett precíz kutatásokhoz egy adott speciális témát illetően.

Hogyan fogadta ezeket a közönség?
Nem voltak olyan népszerűek, mint a thrillerek.

És a kritikusok?
Csendben maradtak. Mikor tudják, hogy az ember kedvtelésből ír, de sokat belead, inkább nem beszélnek róla.

Célja-e a tanítás, az információ átadása a köz számára?
Igen, alapjában ez a motivációm és célom. Ezért tartom fontosnak, hogy az általam közöltek tudományos szinten is megállják a helyüket.

Mi a véleménye a hollywoodi kórházas sorozatokról?
Mindet befolyásolták a könyveim. A „Kóma” megírása előtt mindegyik ilyen témájú film vagy sorozat egy idilli, romantikus képet festett az orvosokról és magáról a tudományról. Egy homogén kép tárult elénk az orvosi társadalmat illetően: minden csodásan működött. A „Kómá”ban az a legmeglepőbb, hogy az egyik „rossz fiú” egy orvos, mely a társadalmat igencsak megdöbbentette, kivéve az orvosokat.

Hogyan telik egy átlagos napja?
Sokkal többet dolgozom, mint az emberek gondolják – senki nem lát, otthon végzem a munkám. Október óta ki sem mozdultam egy héttel ezelőttig.

Mik a tervek a közeljövőben?
Azt ötlöttem ki, hogy egy filmet 2 perces részletekben lehet mobiltelefonon megtekinteni 50 napon keresztül, mely könyv formájában folytatódik. A film utolsó jelenétek a könyv első fejezete lesz a folytatása. Nem titkolt célom, hogy a fiataloknak is kedvet csináljak az olvasáshoz. Egy kém-thriller a történet, mely során az amerikaiak szeretnének tágabb betekintést nyerni indiai kórházak életébe. A kulturális problémákat is érinti, főleg a fiatalok számára érdekes dolgokkal foglalkozik. Remélem, sokan fogják a filmet is megtekinteni, majd a könyvet is forgatni.

Mi a véleménye az elektronikus és a hagyományos média viszonyáról?
Úgy vélem, a hagyományosnak érdekesebbnek kellene lenni, hogy több figyelmet kapjon. Viszont az elektronikus média soha nem fogja kiszorítani a könyveket.

HarmoNet tipp: Virtuális kupleráj és szexuálpathológia >>

Mi az oka a nemzetközi sikernek?
Érdekesek az orvosi témák, vallom, hogy az információ átadása mellett az olvasmánynak szórakoztatónak is kell lennie. Az első könyvem 1972-ben nem volt bestseller, amit megrázkódtatásként éltem meg. Újra elolvastam, és rájöttem, hogy unalmas. Így nekifogtam, és elolvastam 200 bestsellert, előtte soha nem tettem. Ekkor tapasztaltam, hogy ha az ember elképzeli, hogy elalvás előtt elolvas egy fejezetet, aztán nem tudja a könyvet letenni. Ennek az az oka, hogy az olvasó kap egy bizonyos információt plusz egy gyanút, így manipulálja a szerző az olvasót. A temérdek bestseller szisztematikus olvasása után minden technikát összegyűjtöttem, és alkalmaztam a „Kómá”-nál. Aki bestsellert szeretne írni, annak nem kell 200-at elolvasni, elég, ha a „Kóma” módszereit alkalmazza.

Miért folytatta orvosi pályafutását?
Mert orvosnak tartom magam, az írásban nem vagyok olyan biztos. Számomra a tudomány fontosabb, annak ismerete közelebb áll hozzám, mint az írás.

Mivel könyveiben a halál sokszor megjelenik, mit gondol a lélek útjáról a halál után?
Nem igazán tudom a kérdést megválaszolni. Inkább a reményen, mint a racionális valóságon alapszik. Sokat olvasok a fekete lyukról, és így az a véleményem, hogy világban olyan események zajlanak, amiről mi igazán nem szerezhetünk tudomást.
 

Egy 1999-ben írt „Vektor” című regényében előre megjósolja a 2001-ben megjelenő anthrax támadásokat az Egyesült Államokban. Hogyan született az ötlet?
A bioterrorizmus sajnos elkerülhetetlen. Nem megérzés volt, hanem olyan magas rangú kormányhivatalnokokkal álltam kapcsolatban, akik tudtak a problémáról orosz biofegyver szakértőkön keresztül, akik a „Vektor” nevű intézményben tevékenykednek. Ott 60,000 biológus végez kutatásokat. Írásommal a figyelmet szerettem volna felhívni egy problémára, valamint tanácsot adni a védekezést illetően. Ennek a témának lesz folytatása.

Mitől működik egy párkapcsolat hosszú távon?
Hú, amindenit! Nehéz kérdés! Végül is én is egy hosszú távú kapcsolatban élek… úgy gondolom: közös tisztelet, nem kis erőfeszítés mindkét fél részéről, saját magunkért való felelősség vállalás. Sajnos az emberek gyakran nem törődnek saját magukkal.

HarmoNet tipp: Veszekedj okosan! A harmonikus párkapcsolat titkai >>

Mint orvos, mit gondol az alternatív gyógymódokról?
Hiszek az emberi elme erejében. Felismertem, hogy a placebo működik. Ha a páciens hisz benne, bármilyen módszert alkalmazhatunk, segíteni, működni fog. Néha viszont elkerülhetetlen a hagyományos orvoslás alkalmazása, mert annak hiányában komoly rizikót vállalnánk.