Mi legyen a gyerekkel? - Szünidei megoldások

Minden szülő nagy gondban van a nyarat illetően. Még néhány ötletet adunk az elhelyezéssel kapcsolatban.

Játszóházak
Többnyire elképesztő árban mozognak a nyári táborokkal együtt. Ennek ellenére játszóházból is, ahogy táborból is, találhatunk megfelelő árfekvésűt. A játszóházaknál napokra vagy akár hetekre is van lehetőség a gyermek elhelyezésére. Ez a megoldás főként azoknak a szülőknek megfelelő, akiknek gyermeke még kicsi, nem szívesen engedik el egyedül, magukba hosszú időre, szeretnék naponta óvodai, bölcsődei rendszerrel beadni, és hazavinni. A játszóházaknál az alábbi szempontokat kell figyelembe venned:

Ha gyermeked igényli, van-e számára megfelelő alvásidő és alvási lehetőség
Vannak e kielégítő programok, legalább napi egy
A vezetők, dolgozók, felügyelők személyisége a gyermek számára megfelelő-e
A játszóház az otthontól napi ingázáshoz elérhető, épeszű távolságon belül van-e
Az étkezés megoldott, a gyermek számára megfelelő (pl. ha kell akár vegetáriánus, stb.)
A közösség, gyermekek, korosztályos, vagy nem szerinti összetétele a csoportban kielégítő-e

HarmoNet tipp: Mami, kinyírtuk a babysittert! - Hova tegyük a gyereket nyáron? >>

Gyermekfelügyelő, babysitter, aupair
Mindegyikre van lehetőség a nyáron. Főként kisebb gyermekeknél jó, akiknek szükségük van napközben a saját környezetük közelségére. A gyermekfelügyelők te otthonodba érkeznek, de van olyan babysitter is, aki saját otthonában vigyáz gyermekekre. Amennyiben a babysitternél helyezed el a kicsit, napközben lehetséges, hogy más gyermekekre is vigyáz majd, így a kicsinek lesz társasága, sokszor saját korosztályából való partnere, akivel játszhat, s akivel a napok gyorsan elröppenek, a mama és papa hiánya nélkül.

A babysitter megválasztásánál az általános szempontokat kell figyelembe venni. Ha külföldre utazol is, van lehetőség babysitter hívására, konkrétan beköltöztetésére. Ez esetben legyen megbeszélve, hogy mely rokon, családtagok látogatják meg a gyermeket és a babysittert néhány naponta. A legtöbb gyermekfelügyelő esetében szükségtelen a külső de hazai ellenőrzés, de nem árt az óvatosság.

HarmoNet tipp: Akáció, Vakáció, Gyerek Sziget - Hétvégétől indul a kaland! >>

Az aupair külföldi személy, aki kis hazánkba érkezik gyermekfelügyeletre. Ma már legálisan megoldható, hogy pl. Erdélyből munkakönyvvel babyistter érkezzen hozzád, akit elszállásolhatsz néhány hónapra. Érdemes a személyéről a gyermeket időben tájékoztatni, egyeztetni vele. Ha jól kijön gyermekeddel, akkor nyert ügyed van. Ez többnyire a legtöbb nem Magyarországon élő magyar ajkú leánynak nagy lehetőség, a gazdasági helyzet miatt, ugyanis számukra ez a nyári munka jó bevételi lehetőség, esetleg a következő évi továbbtanulást biztosítja.

Egyéb elhelyezések
Idős dolgozók
További elhelyezési ötletekre is szükséged lehet. Ilyenek, az egy idős nagyszülő korú személynél, többnyire néninél, vagy párnál való elhelyezés. Ez egy különleges lehetőség. A nyugdíjasnak ugyanis plusz bevételt jelent a nyárra, a gyermeknek pedig, egy pótnagyszülőt. Érdemes azonban figyelni, hogy testileg, szellemileg fitt nagyit, papit válasszunk, aki mellett a gyermek nem csak megőrzött kisbárány, hanem egy partner. Így a gyermeknek nyaralás lesz.
 

Szülői összefogás
Talán az egyik legjobb módszer, amikor több szülő összefog a gyermekekért. Lehetnek barátok, vagy szomszédok, esetleg idegenek egymásnak, az Interneten megismerkedve. Érdemes már közös programot szervezni a teljes cserebere megőrzés előtt. Ez után a nyáron mindenki beossza a maga idejét, és napi, vagy heti bontásban a két család gyermekei egyszer az egyik, másszor a másik szülőnél legyenek elhelyezve. Ez így változatosság a kicsiknek, társaságot is jelent, legalábbis, ingyenes megoldás, baráti alapon való megőrzés és segítség. Tipp: A gyermek minden szokásáról, ha van, betegségéről, allergiájáról tájékoztassátok egymást, telefonszámok cseréjével, kérésekkel, igényekkel együtt.

Külföldi nyaraltatás
Nagyobb gyermekeknél lehetőség van olykor külföldi rokonoknál, barátoknál való nyaraltatásra, illetve csereüdültetésre is. Ennek lényege, hogy az útiköltséget az érkező, utazó, míg az ellátásit a vendéglátó állja. Természetesen nagyon kell ismerni az adott családot. De csereüdültetésben sokszor az iskolák, gimnáziumok maguk is segítenek. Ez 1-2 szabad hetet jelent neked, illetve 1-2 nagyon sűrűt a nyáron, amikor cserébe neked kell helytállnod és megmutatni a hazai nevezetességeket, s elbűvölni egy külföldi csemetét, de megéri!

Egyházi, alapítványi elhelyezések, napközi
Van lehetőség iskolai napközire, óvodákban is nyári elhelyezésre, valamint alapítványok, egyházak által finanszírozottan sokszor költségtérítés mentes táboroztatásra is. Érdeklődni kell erről az Interneten, egyházaknál és gyermekalapítványoknál! Talán fél-, vagy mellékmegoldásnak tűnik, azonban sokszor a legjobb megoldás!