Nyári vírusok kúrája - Életmentő tudnivalók

Szinte minden családban beüt a nyári vírusok valamelyike, többnyire hányással és hasmenéssel járó tünetekkel. Egyes vírusok komoly galibát okoznak, míg mások egészen gyors és rövid lefolyású problémák.

Kis áttekintő a nyári nyavalyákról 

A nyáron leggyakoribb problémák az ételektől való gyomorrontások, súlyos esetben romlott étel esetén ételmérgezések, melyek fő tünetei a hányás, hasmenés, erős gyomorfájás, hirtelen rosszullét, általában az étkezést követő 4-6 órával alakulnak ki. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni ezekkel a tünetekkel. Többnyire infúzió, kórházi ellátás szükséges.

A másik igen gyakori jelenség a napszúrás, vagy hőguta. A napszúrást igen könnyű feltérképezni, mivel általában bőrleégés, hámlás kíséri, a hőgutát mér nehezebb. De gyakran a test területén pirulással, fülledt, vörös, duzzadt bőrrel, az arc tájékán sápadtsággal jár, emellett erős szédülés, hányás jelentkezik a meleg időt követő 24 órán belül. Kúrája orvosi megfigyelést követően, csend, ágynyugalom, hűvös helyiségben való 3 napos alvás, lassú felépüléssel kell számolni.

A leggyakoribb a nyáron azonban mégis a vírusfertőzés. A melegben, főként a nedves, meleg időben trópusi jelleggel tudnak terjedni a vírusok, gyorsan és korlátlanul.

A vírusfertőzés könnyen felismerhető, hőemelkedéssel, és gyakran igen magas lázzal jár. Általában 1-2 nap gyengeség nehézségérzet, kedvetlenség előzi meg, ez a lappangási idő. Néha nyáron is kevés orrfújás, vagy köhögés társul mellé, izomfájdalom, és általában a test teljes fájdalma kíséri. A vírus általában heveny, gyors lefolyású, így az embert 2-3 napra teljesen kivonja a forgalomból. Nyáron a beteg a folyadékpótlás miatt ápolásra szorul!

A vírusos beteget minden alkalommal meg kell mutatni orvosnak! Szükség esetén kórházba kell vonulni, egy folyadék- és sópótló infúzióra.

Nagyon gyakran erős hasmenéssel és hányással jár, a beteg rossz kedvű, olykor akár egészen eszméletlen, semmit sem vesz magához, minden ételtől undorodik, magatehetetlen. Meg kell előzni a kiszáradást!
 

A nyári vírusok diétája és a felépülés

Az első 2 hétben kerüljük a fűszeres ételeket, a puffasztó "k" és "b" betűs zöldségeket, az erősen paradicsomos étkeket valamint a tejszínes édességeket.

HarmoNet tipp: Influenzára antibiotikum vagy natúrpatika? >> 

A fenti tanácsok a gyors gyógyulást, lábadozást hivatottak elősegíteni, nem helyettesíthetik szakember, orvos tanácsát, diétás tiltását, így kiegészítőként alkalmazandók az orvos utasításainak a figyelembevételével!