Mutasd a körmöd, megmondják beteg-e a szíved?

Eddig csak a tenyérjósok, meg a műkörmösök figelték a köröm változásait, esetleg a helyszínelőkben örültek a nyomozók egy lehullot körömdarabnak. Amerikai kutatók szerint a jövőben egy egyszerű körömdarabkából kimutatható lesz a nők szívbetegségre való hajlama.

A körömanalízis különösen hasznos lehet akkor, ha más, a dohányzási szokásokra vonatkozó adat nem áll az orvosok rendelkezésére, a körömben ugyanis igen sokáig megmaradnak a dohányzásra utaló biomarkerek. "A nyálban és vizeletben hamar lebomlanak ezek a markerek, ezért ezekből csak a közelmúlt dohányzási szokásaira tudunk következtetni - nyilatkozta Dr. Wael K. Al-Delaimy, a Kalifornia Egyetem kutatója - A körmök azonban, mivel lassan nőnek, sokáig tárolják a dohányzás mennyiségét mutató biomarkereket."

Kutatásuk során a tudósok összesen 62641 nőtől vettek körömmintát, még 1982-ben, majd 1984 és 1998 között folyamatosan figyelemmel kísérték egészségügyi állapotukat. Az eredmények szerint a körömvizsgálat alapján legtöbbet dohányzó nők között jóval gyakrabban alakultak ki szívbetegségek, magas vérnyomás és cukorbetegség, mint a kevesebbet dohányzók között. Az évek során 905 nőnél diagnosztizáltak szívbetegséget. Az ő körömmintájukban átlagosan kétszer annyi nikotint találtak, mint egészséges társaikéban.

A kutatók szerint a jövőben ezt az új vizsgálati módszert a dohányzás káros hatásainak hatékonyabb felmérésére lehetne használni a mindennapi gyakorlatban.

A kaliforniai városban, Belmontban igencsak megnehezítik a dohányzók életét, talán azért, hogy elébe menjenek a gondoknak.

A városi tanács határozata szerint rövidesen tilos lesz a dohányzás saját négy fal között is – adta hírül a San Jose Mercury News ujság.  A szigorú előírás az apartmanházak lakóit érintik, amelyekben a szomszéd lakásokból az esetleges füstterhelés a lakosokat terhelheti. A dohányzási tilalomnak 14 hónap múlva kell érvénybe lépnie. Ez időt ad a háztulajdonosoknak, hogy az új előírásokat ismertessék.

Belmontban már 30 napja tilos a dohányzás a buszmegállóhelyeken, a munkahelyeken, a sportlétesítményekben és a bevásárlóközpontokban.

A dohányzási tilalom megszegőit a többcsaládos házakban 1000 dollárig terjedő büntetéssel fenyegetik. A rendőrség azonban csak akkor fog ellenőrizni, ha a szomszédoktól panasz érkezik.

(Medipress)